Uraganul Irene paralizează coasta de est a SUA

0
393

Uraganul Irene, care a provocat moartea a opt persoane şi evacuarea a cel puţin 1,5 milioane, a ajuns, sâmbătă seara, la New York, transformat într-un oraş fantomă, afectat de ploi torenţiale. „Extremitatea uraganului a ajuns la noi”, a declarat primarul din New York, Michael Bloomberg, în cadrul unei conferinţe de presă. Ieri, pentru oraşul New York a fost emisă şi o avertizare de tornadă, fenomen ce însoţeşte adesea uraganele formate în Atlantic, informează CNN. Peste 50.000 de persoane au rămas fără curent electric ieri, la New York, în timp ce oraşul este afectat de ploi torenţiale. East River a început să se reverse pe străzile din zona joasă a New Yorkului, în timp ce Hudsonul se apropie de nivelul maxim, iar în zona Long Beach se înregistrează o maree puternică, care a dărâmat unele ziduri de protecţie, relatează CNN.

Preşedintele Barack Obama a decretat starea de urgenţă în mai multe state de pe coasta de est a ţării afectate de uraganul Irene, aşa încât guvernul federal să poată să acorde ajutor acestor zone, informează EFE, pe baza documentelor publicate pe pagina de internet a Casei Albe. Decizia vizează statele cuprinse între Virginia şi Masachusetts, trecând prin Maryland, New Jersey, New York, Connecticut şi Rhode Island.

Primarul New York-ului le-a cerut locuitorilor să rămână în propriile locuinţe. „Nu ieşiţi pe străzi, rămâneţi în casele voastre sau în centrele de primire”, a insistat el, adăugând că este „prea târziu pentru a mai pleca” pentru cei care nu au respectat recomandările de evacuare în zonele inundabile. În timp ce rafale violente de vânt suflau asupra oraşului, primarul a declarat că se aşteaptă şi la o importantă creştere a nivelului  apelor. Transporturile în comun sunt oprite, aeroporturile sunt închise, mii de persoane sunt evacuate, aşa că New York, de obicei atât de animat sâmbătă seara, pare un oraş mort. La Manhattan, barurile şi restaurantele erau închise, spectacolele de pe Broadway anulate, iar obişnuitele hoarde de turişti au abandonat Time Square. Aproximativ 370.000 de persoane au primit ordin de evacuare din partea primarului Michael Bloomberg, o situaţie inedită în New York. Unii dintre ei au părăsit oraşul, alţii s-au refugiat la rude, în hotelurile luate cu asalt sau în cele 100 de centre de primire deschise de primărie.

În statul vecin, New Jersey, peste un milion de persoane au fost evacuate din zonele de coastă. Aproape tot orăşelul turistic Cap May, situat direct pe traiectoria uraganului, a fost evacuat. Cinci persoane au murit în North Carolina, două în Virginia, între care un copil în vârstă de 11 ani, din cauza căderii unui copac peste clădirea sa, precum şi un surfer în Florida, potrivit serviciilor de urgenţă.

Irene va urca pe coasta de est, îndreptându-se spre Washington, New York şi Boston, una dintre cele mai populate zone din lume, cu 65 de milioane de locuitori, şi ar putea fi însoţit de valuri de trei-patru metri înălţime, potrivit centrului naţional pentru uragane (NHC). Uraganul a provocat, deja, avarii la centrala nucleară de la Calvert Cliffs, în statul Maryland, unde, din cauza unui transformator afectat de furtună, un reactor s-a oprit automat, dar autorităţile dau asigurări că situaţia nu prezintă nici un risc în materie de siguranţă nucleară, potrivit CNN.