Doi elevi de la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” schimbă istoria

0
2413

Istoria se schimbă sub ochii noştri, cel puţin cea a învăţământului românesc. Doi elevi ai Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova, îndrumaţi de părinţi şi profesori, au făcut posibil acest lucru. Pentru prima dată, de-a lungul câtorva zeci de ani, Lotul Naţional al României, care va reprezenta ţara la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe, în luna decembrie, va avea în componenţă doi elevi, nu numai din aceeaşi şcoală, ci din aceeaşi clasă – de la unitatea de învăţământ amintită, una de elită.

După ce au trecut prin mai multe etape intermediare – faze locale, judeţene şi naţionale – câştigătorii au fost cuprinşi în Lotul Naţional, în vederea participării la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru Juniori. Echipa a fost compusă, iniţial, din 15 elevi, dar numai şase dintre ei trebuia să fie selectaţi. Este vorba de cei care au obţinut rezultate extraordinare la Fizică, Biologie şi Chimie, toate trei disciplinele făcând parte din subiectul, unic, de concurs. Din cei şase selecţionaţi, doi sunt elevi ai Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti” Craiova şi sunt şi colegi de clasă: Mădălina Stănăşel şi Radu Romanescu.

„Ne mândrim cu ei…”

Succesul de acum este unul dintr-o serie lungă, despre care nu se poate spune decât atât: să nu se mai termine. „Aceşti doi copii sunt destinaţi performanţei. Aşteptările noastre au fost îndeplinite. Dacă pe Radu îl ştiam, fiind elev în gimnaziu tot la noi, Mădălina a fost una dintre surprizele cele mai plăcute, ea urmând primele opt clase la Şcoala Gimnazială din comuna Leu. Sunt tineri pe care îi aşteaptă o carieră de succes. Ne mândrim cu ei, aşa cum am făcut-o şi o vom face şi cu alţi elevi de-ai noştri. Mădălina face parte şi din cei patru tineri selecţionaţi pentru a participa, în primăvară, la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe a Uniunii Europene şi sperăm să fie oprită în lot, unul format din doi membri. La succesul lor au contribuit şi profesorii şi familiile, care le-au acordat tot sprijinul. Ei vor participa la stagii de pregătire la Bucureşti, dar nu-şi vor neglija nici celelalte cursuri, până la plecarea, la începutul lunii decembrie, la Daegu, în Coreea de Sud, de unde sunt convins că se vor întoarce cu medalii”, a declarat prof. Zamfirică Petrescu, director al Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti”.

Examene de selecţie foarte dure

Tinerii care au intrat în istorie au avut şansa de a fi pregătiţi de trei profesori care nu au precupeţit nimic pentru a-i îndruma: Genelia Petrescu, Vasile Roşu şi Cornelia Cerăceanu, trei cadre didactice care le-au îndrumat paşii şi altor elevi spre performanţă. Cornelia Cerăceanu ne-a spus, în câteva cuvinte, ce înseamnă munca acestor tineri: „Sunt doi copii extraordinari, cu care este o plăcere să lucrezi. Sunt foarte receptivi şi, nu mai este un secret, foarte deştepţi. Datorită rezultatelor obţinute de-a lungul timpului, am reuşit să ne asigurăm dotarea necesară laboratorului de chimie, ei fiind axaţi pe această disciplină, dar, desigur, fiind foarte buni şi la celelalte materii, inclusiv matematica, astfel încât lucrările practice le-am efectuat la noi. Vreau să vă spun că aceşti copii au trecut prin mai multe examene, ca să fie selecţionaţi în Lotul Naţional, unele care s-au dovedit mult mai dificile decât un concurs, fie el şi internaţional. Vor veni în mod sigur cu medalii din Coreea de Sud”.

O echipă, două personalităţi

Cei doi eroi sunt dezinhibaţi, sunt foarte volubili şi nu arată ca nişte copii care stau numai în sala de curs sau în laborator. Arată ca o adevărată echipă, dar fiecare are personalitatea sa. Radu Romanescu are de partea sa experienţa gimnaziului de la „Buzeşti” şi pare că nu mai există secrete pentru el: «Ştiam de mic atmosfera de la „Fraţii Buzeşti”. Sunt interesat de mic să descopăr ceva nou. Am fost încurajat şi de părinţi să merg pe această cale şi am avut norocul să am profesori foarte buni. Să ştiţi că, pentru mine, este o plăcere să merg la competiţia din Coreea de Sud, deoarece am ocazia să mă întâlnesc cu colegi de generaţie din alte ţări. Am înţeles că anul trecut au fost reprezentanţi din 32 de state ale lumii, astfel că pot învăţa foarte multe. Nu m-am hotărât unde îmi voi continua studiile universitare, nu voi refuza eventualele burse din străinătate, dar aş dori să lucrez în cercetare. Deocamdată este devreme să vorbesc despre viitor, însă rezultatele obţinute la confruntările internaţionale pot da i altă perspectivă».

Mădălina Stănăşel este, la rândul său, dezinhibată, dar spune că şi-a ales deja cariera: «Sigur, pentru mine a fost ceva mai dificil când am venit aici, de la o şcoală din mediul rural, unde am avut norocul unor profesori foarte buni. La „Buzeşti”, cadrele didactice au fost lângă mine şi mi-am dat seama că trebuie să învăţ şi să îmi desăvârşesc pregătirea. Am deja ceva experienţă la olimpiade, la mai multe discipline, dar cea de acum, din Coreea de Sud, este prima de nivel internaţional şi sper să nu fie ultima. Şi pe mine m-au încurajat părinţii, iar sora mea mai mare, care este matematiciană, m-a ambiţionat şi mai mult. Visul meu este să urmez cursurile Facultăţii de Medicină, nu ştiu deocamdată unde, dar nu voi refuza bursele care mi s-ar putea oferi în străinătate». Doi copii frumoşi şi inteligenţi, pentru care nu prea mai există foarte multe secrete ale ştiinţei…