Colegii de dosar ai defunctului Paul Valută, pedepse reduse la recurs

0
337

Procesul în care o angajată a BRD Craiova împreună cu alte şase persoane, între care se afla şi afaceristul craiovean de origine iraniană Jahani Farid, cunoscut drept Paul Valută, care a decedat între timp, au fost judecate pentru o fraudă bancară de peste 2 milioane de euro a ajuns la final, cel puţin pe linie penală. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis, miercuri, recursurile inculpaţilor, aplicându-le reduceri consistente ale pedepselor. Astfel, dacă pe fond, Tribunalul Timiş îi condamnase la pedepse cuprinse între 5 ani şi 6 luni şi 11 ani pe inculpaţi (excepţie făcând Paul Valută faţă de care procesul a încetat), la recurs au primit între 2 ani şi 6 luni şi 4 ani de detenţie. 

Reamintim că, pe 5 februarie 2008, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova, la solicitarea procurorilor DIICOT Timiş, o reţineau pe Mihaela Rosana Biţu, operator ghişeu la una din sucursalele BRD Craiova, femeia fiind acuzată că a transferat ilegal echivalentul a 2,2 milioane de euro în conturi private, utilizând fără drept parola de acces a directorului sucursalei bancare în care lucra. În sarcina femeii, procurorii au reţinut comiterea infracţiunilor de constituire de grup infracţional organizat, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, infracţiuni informatice şi spălare de bani. În acelaşi dosar au mai fost arestate preventiv alte trei persoane: Osman Tunc, cetăţean de origine turcă, Doru Meosu şi Paul Vasile Mânzu.

Potrivit procurorilor DIICOT, jumătate din banii sustraşi de angajata BRD a fost transferată în contul cetăţeanului turc, acesta fiind reţinut în timp ce aştepta să îi ridice de la o unitate din Bucureşti. Diferenţa a intrat în contul lui Doru Meosu, cont deschis de acesta la o agenţie din Timişoara. Pe 1 februarie 2008, Meosu a reuşit să ridice, în numerar, o parte din sumă, respectiv 1.500.000 de lei, pe care i-a predat-o lui Paul Vasile Mânzu, acesta din urmă reuşind să plaseze sacoşa cu bani unei persoane care îl aştepta în afara sediului băncii. O a cincea persoană implicată în fraudă, Eugen Florescu (43 de ani), din Craiova, s-a predat pe 11 februarie 2008, fiind arestat preventiv pentru 29 de zile.

Continuând cercetările, procurorii DIICOT Timiş au ajuns din nou la Craiova, astfel că, pe 25 februarie 2008, însoţiţi de lucrători ai BCCO Craiova, au descins la locuinţa lui Jahani Farid, cunoscut drept Paul Valută. În urma percheziţiei efectuate la domiciliul acestuia au fost ridicate o mulţime de documente, iar bărbatul s-a alăturat celorlalte persoane arestate în cauză.

Ulterior, a mai fost arestat încă un bărbat în dosar Sami Ors, cele şapte persoane fiind trimise în judecată pentru acces fără drept la un sistem informatic şi producerea unui prejudiciu prin modificarea unor date informatice, spălare de bani, constituire de grup infracţional organizat şi efectuarea de operaţiuni financiare frauduloase prin utilizarea instrumentelor electronice de plată.

La aproximativ un an după ce a fost arestat, mai exact pe 17 ianuarie 2009, afaceristul craiovean Paul Valută a decedat la Spitalul de Urgenţă din Timişoara.

Cea mai mare reducere, de la 11, la 4 ani şi 4 luni de închisoare

Magistraţilor Tribunalului Timiş le-a luat mai bine de trei ani să pronunţe sentinţa în acest dosar, pe fond. Astfel, pe 7 octombrie 2011, judecătorii au decis pedepsele celor implicaţi: Mihaela Rosana Biţu a fost condamnată la 5 ani şi 6 luni închisoare, Sami Ors a primit tot 5 ani şi 6 luni închisoare, Eugen Florescu a primit 11 ani de închisoare, Paul Vasile Mânzu – 7 ani şi 3 luni închisoare, Doru Meosu – 6 ani închisoare, iar Osman Tunc a primit 5 ani şi 6 luni închisoare. Toţi inculpaţii au formulat apel, apoi recurs, care s-a soluţionat miercuri, 14 noiembrie a.c., la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Instanţa supremă le-a admis recursurile celor 6 inculpaţi şi le-a redus pedepsele. Mihaela Rosana Biţu a primit 2 ani şi 6 luni de închisoare, Sami Ors tot 2 ani şi 6 luni, Eugen Florescu – 4 ani şi 4 luni, Paul Vasile Mânzu – 2 ani şi 6 luni, Osman Tunc – 2 ani şi 6 luni, iar Doru Meosu a primit 3 ani, la care se adaugă un rest de pedeapsă rămas neexecutat dintr-o altă pedeapsă la care a fost condamnat de Tribunalul Hunedoara. Sentinţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este definitivă. Toţi cei şase inculpaţi au petrecut mai bine de 2 ani de zile după gratii, arestaţi preventiv (din februarie sau martie 2008 până pe 18 iunie 2010), astfel că majoritatea nu mai au de stat prin puşcărie.

În plus, instanţa a decis retrimiterea cauzei spre rejudecarea apelurilor declarate de moştenitorii lui Jahani Farid, care s-au constituit părţile civile.