Autorităţile au solicitat înlocuirea stâlpilor de iluminat de pe strada „Dr. Nicolae Ionescu-Sisteşti”

0
90

După evenimentul neplăcut care s-a întâmplat la mijlocul săptămânii trecute, când un stâlp de beton s-a prăbuşit de-a latul unei străzi din cartierul craiovean „1 Mai”, municipalitatea a decis ca pe acel tronson să fie înlocuiţi toţi stâlpii de susţinere a cablurilor electrice care prezintă urme de fisuri în structura compozită. Decizia a fost imediat pusă în practică şi, încă de ieri, patru dintre aceştia erau deja amplasaţi în dreptul străzii „Dr. Nicolae Ionescu-Sisteşti”.

Vremea capricioasă a provocat neplăceri şi în Craiova, în cea de-a patra zi a săptămânii trecute, când pe strada „Dr. Nicolae Ionescu-Siseşti” un stâlp de iluminat a căzut la pământ. Întâmplarea nu a rămas fără urmări. Au fost produse câteva avarii la două autoturisme, parcate în apropiere, dar, din fericire, nicio victimă. Lipsa traficului auto şi a celui pietonal, în acel moment, a făcut să nu se ajungă la situaţii dramatice, precum s-a întâmplat în Capitală, unde viaţa unui om a fost curmată de creanga uscată a unui copac care s-a prăbuşit.

  De ceea ce se întâmplă cu sistemul de iluminat public este răspunzătoare firma Flash Lighting Services S.A., societatea căreia, după îndelungi discuţii, i s-a atribuit contractul de delegare prin concesiune a serviciului de iluminat public din Craiova, în anul 2015, pentru o perioadă de 10 ani. Municipalitatea a estimat, la vremea respectivă, că reţeaua de iluminat a oraşului are nevoie de mentenanţă, dar şi de  reabilitare şi extindere, lucrări estimate de autorităţile locale la valoarea de 84 de milioane de lei. În cele din urmă, contractul de concesiune a fost adjudecat de SC Flash Lighting Services S.A, care a oferit o sumă de 53 milioane de lei. În contul acestor bani, operatorul este obligat să facă investiţiile necesare la reţeaua de iluminat public, precum şi toate lucrările pe care le solicită Primăria Craiova. În virtutea acestui contract, Flash Lighting Services S.A, împreună cu Direcţia Servicii Publice din cadrul Primăriei, au convenit că este obligatorie înlocuirea acelor stâlpi care au mici fisuri în structură şi pot reprezenta un potenţial pericol, după cum ne-au precizat reprezentanţii Primăriei Craiova.

Pericolul de lângă gardul şcolii

Ieri, pe strada cu pricina, am constatat că, de la vorbe la fapte nu a fost deloc cale lungă şi patru noi stâlpi fuseseră deja amplasaţi, luându-se probabil în considerare că ar putea urma şi alte zile cu vânturi şi ploi, tipice toamnei în care ne aflăm. În plus, trebuie reţinut şi faptul că, în apropiere, se află şi Şcoala Gimnazială „Gheorghe Bibescu”, care are un efectiv foarte mare de elevi, datorat şi faptului că aici au fost înscrişi la cursuri copiii din cartierul Popoveni.

În altă ordine de idei, pentru că municipalitatea a început intervenţiile edilitar-gospodăreşti în zonă, ar fi necesară şi igienizarea platformei de depozitare a deşeurilor menajare, situată chiar în dreptul gardului împrejmuitor al unităţii de învăţământ şi despre care cotidianul nostru a scris de mai multe ori, subliniind că, în timpul verii, perimetrul acesta, unul încă neasfaltat, se transformă într-un spaţiu insalubru, cu riscuri asupra sănătăţii publice. La nici zece metri distanţă se află şi locurile de joacă din incinta şcolii gimnaziale amintite anterior.

O alee greu de întreţinut

  Se pare că sunt şanse ca lucrurile să se transforme şi în acest caz. Pentru că se montează borduri şi se pregătesc pentru a fi asfaltate parcările din dreptul fostului complex alimentar din „1 Mai”. Calea de acces, destul de îngustă, dinspre bulevardul „Nicolae Romanescu” spre strada „Dr. Nicolae Ionescu-Sisteşti”, mai exact cea care trece prin dreptul zidului Administraţiei Bazinale de Apă Jiu, a fost curăţată de ierburi, dar semnele unei activităţi la limita legalităţii, cea de reciclare a deşeurilor, sunt vizibile. Şi persistă, uneori, chiar prea mult, amplificând riscul apariţiei unor focare de infecţie. Nu ar strica o vizită a autorităţilor în domeniu pentru a pune în ordine această stare de lucruri.