Avertisment din partea specialiştilor: Numărul cazurilor de cancer bronhopulmonar, în creştere

0
550
demetrian
Alin Demetrian

Specialiştii în chirurgie toracică, boli pulmonare şi în tratarea afecţiunilor oncologice s-au reunit, ieri, în Aula Magna a UMF Craiova, în cadrul unei conferinţe regionale, a cărei principală temă a fostManagementul cazurilor avansate. Rolul şi limitele chirurgiei de salvare”. Medicii au subliniat încă o dată faptul că, dacă afecţiunea este descoperită la timp, şansele de supravieţuire ale bolnavului cresc considerabil.

Cancerul  bronhopulmonar continuă să rămână o importantă problemă de sănătate la nivel mondial, fiind astăzi pe primul loc în ierarhia tipurilor de cancer diagnosticate în rândul bărbaţilor şi pe locul doi la femei, după cancerul mamar. Una dintrecele mai agresive forme de cancer, cancerul bronhopulmonar evoluează rapid, de cele mai multe ori fără simptome, fiind identificat în majoritatea cazurilor în stadii foarte avansate ale bolii. Statisticile arată că 70% dintre pacienţii diagnosticaţi cu cancer la plămâni se află în stadiul 4.

Cele mai multe noi cazuri de cancer sunt cele bronhopulmonare

În România, cele mai multe noi cazuri de cancer înregistrate sunt cele bronhopulmonare, 88% dintre persoanele afectate de această boală ajungând să moară la mai puţin de cinci ani de la diagnostic. Coordonatorul ştiinţific al Conferinţei Regionale de Cancer Bronhopulmonar – Oltenia Ediţia a III-a a fost şef lucr. dr. Alin Demetrian, şef clinică chirurgie toracică, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova. „Cancerul bronhopulmonar este un ucigaş silenţios în ciuda incidenţei crescute care îl situează pe primele locuri în statisticile neoplaziilor. Simptomatologia săracă în stadiile incipiente (operabile cu intenţie de radicalitate), face ca majoritatea pacienţilor să se prezinte cu tumori avansate, uneori singura opţiune fiind chirurgia de salvare, fără caracter de radicalitate, impusă de complicaţiile induse de aceste tumori”, a precizat şef lucr. dr. Alin Demetrian. Cu tema „Managementul cazurilor avansate. Rolul şi limitele chirurgiei de salvare”, conferinţa  şi-a propus să creeze un cadru de dialog între cadre medicale cu specialităţi clinice şi chirurgicale – medici specialişti pneumologi, de familie, oncologi, chirurgi toracici, dar şi paraclinice – radiologi, imagişti.

Conferinţa regională a ajuns la a treia ediţie

În cadrul sesiunilor interdisciplinare şi prin intermediul prezentărilor susţinute pe teme de interes privind afecţiunile pulmonare şi provocările ce ţin de tratarea acestui tip de cancer, cei prezenţi la eveniment au putut interacţiona cu specialiştii invitaţi la eveniment. Printre lectorii invitaţi la conferinţă s-au numărat prof. univ. Floarea Mimi-Niţu, Universitatea de Medicină şi Farmacie Craiova, Prof. Univ Dr. Dan Ulmeanu, Şef Lucr. Dr Michael Schenker, medic primar oncologie medicală, Dr. Elena Vlad, medic pneumolog- Spitalul de Urgenţă Târgu- Jiu, Dr. Dalida Mosorescu, medic de familie Craiova şi asistent universitar Mihai Olteanu- Universitatea de Medicină şi Farmacie Craiova. „Cancerul bronhopulmonar are mortalitatea cea mai mare din totalitatea cancerelor, mai mult de 1,3 milioane de oameni decedând anual prin cancer brohopulmonar la nivel global. Prognosticul pacienţilor cu cancer bronhopulmonar este în strânsăî legătură cu stadiul bolii la momentul diagnosticului. Deşi supravieţuirea la 5 ani este relativ bună pentru stadiile incipiente, în momentul diagnosticului cei mai mulţi pacienţi prezintă un stadiu avansat, atunci când tratamentul chirurgical, cu tentă curativă, nu mai este fezabil”, a afirmat şef lucr. univ. dr. Mihai Olteanu, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova.