Cele mai importante voci ale literaturii lumii din acest moment, în vizită la Consiliul Judeţean Dolj

0
93

consiliuPreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a primiti, ieri, la Palatul Administrativ, vizita poeţilor participanţi la Festivalul Mondial de Poezie „Mihai Eminescu“, manifestare ajunsă la cea de-a V-a ediţie, care reuneşte reprezentanţi prestigioşi ai literaturii universale. La întâlnirea desfăşurată în sala de şedinţe a instituţiei au mai participat vicepreşedinţii CJ Dolj, Oana Bică şi Cosmin Vasile, managerul Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman“, Lucian Dindirică, precum şi iniţiatorul festivalului, prof. univ. dr. Ion Deaconescu, preşedintele Academiei Internaţionale „Mihai Eminescu“.  

Cea de-a V-a ediţie a Festivalului Mondial de Poezie „Mihai Eminescu“, desfăşurată la Craiova, în perioada 17-20 septembrie, s-a bucurat de prezenţa a 50 de poeţi, provenind din 45 de state. „Ne onorează să fim alături de înalţii noştri oaspeţi, sosiţi în aceste zile la Craiova, şi să găzduim un eveniment inclus în agenda Festivalului Mondial de Poezie «Mihai Eminescu», o întâlnire care, iată, în lumina ultimilor ani, a devenit deja o tradiţie. Vreau să vă mulţumesc pentru faptul că, prin prezenţa dumneavoastră la noi acasă, aţi reuşit să aşezaţi oraşul nostru pe harta internaţională a poeziei.

Mă bucur să revăd în sală prieteni mai vechi, care au mai fost în Cetatea Băniei şi în anii trecuţi, şi, în acelaşi timp, să le adresez salutul meu cordial celor care au ajuns pentru prima dată la Craiova, cărora vreau să le transmit convingerea mea că vor reveni în acest oraş cu oameni calzi şi ospitalieri.

consiliu1Vă aflaţi într-un judeţ în care s-au realizat, în ultimii ani, foarte multe investiţii în domeniul cultural. Sunt instituţii cu care ne mândrim, pentru că, prin activitatea pe care au depus-o, şi-au adus contribuţia la bunul renume de care se bucură Doljul şi municipiul Craiova, un adevărat oraş al artelor.

Mă leagă o prietenie strânsă de domnul profesor Ion Deaconescu, o prietenie care se bazează pe respect reciproc. Este şi un bun prilej de a-i adresa sincerele mele felicitări, pentru că a reuşit să transforme, prin tenacitate şi dăruire, o «întâmplare» într-un adevărat regal cultural, care reuneşte poeţi de pe toate continentele lumii“, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

***

Preşedintele Academiei Internaţionale „Mihai Eminescu“, prof. univ. dr. Ion Deaconesc:

„ S-a spus că municipiul Craiova este, în fapt, o capitală a culturii şi este adevărat, dar trebuie să continuăm demersurile pe care le-am întreprins, pentru ca spiritualitatea, poezia, literatura, arta să devină o obişnuinţă în acest oraş al celor mai bogaţi oameni din România, dintre cele două războaie mondiale.

Suntem însă bogaţi şi astăzi, aici, în Craiova, pentru că avem o administraţie locală aşa cum este şi gazda noastră de acum, care întotdeauna ne-a acordat susţinerea pentru manifestările culturale. Doresc să adresez cuvântul nostru de mulţumire pentru ospitalitate şi pentru atenţia pe care le-o arată poeţilor, iar intervenţiile dumneavoastră, ale invitaţilor, au demonstrat încă o dată că poezia poate fi podul cel mai direct între atâtea popoare.“