Craiova Jazz Festival: 11 concerte şi două workshop-uri, săptămâna aceasta!

0
134

jazz (8)-horzPatru zile cu muzică de calitate şi banduri de certă valoare, pornind de la swing-ul anilor ’20 şi ajungând la influenţe africane, cubaneze şi sud-americane, sunt propuse craiovenilor în perioada 14-17 septembrie. Craiova Jazz Festival – ediţia I – organizată de Filarmonica „Oltenia”, în parteneriat cu Primăria Municipiului Craiova, cuprinde 11 concerte, susţinute de nume consacrate ale jazz-ului naţional şi internaţional, din Germania, Cuba şi Chile, dar şi de tinere talente, precum şi două workshop-uri. Evenimentele vor avea loc pe scena Filarmonicii „Oltenia” şi cea a Teatrului de Vară din Parcul „Nicolae Romanescu”, iar amfitrioni vor fi reputaţii promotori de jazz Florian Lungu şi Alexandru Şipa.

Craiova Jazz Festival va avea trei trupe invitate în fiecare seară, cu excepţia ultimei zile, iar programul include şi evenimente conexe: workshop-ul „Influenţe geografice în muzica de jazz” şi o expunere despre virtuozitate în jazz-ul autohton şi mondial, cu participarea extraordinară a trupelor Lucian Nagy Balkumba Tribe şi Trio Petrică Andrei, Decebal Bădilă, Vlad Popescu. „Intenţia organizatorilor este să transforme Craiova Jazz Festival în cel mai important eveniment de jazz al Olteniei, integrat în contextul naţional şi mondial, o platformă pentru explorarea celor mai noi direcţii din jazz-ul contemporan”, precizează reprezentanţii Filarmonicii „Oltenia”.

Lucian Nagy & Balkumba Tribe, vineri seara, pe scena Filarmonicii

jazz (1)Festivalul se va deschide joi, 14 septembrie, când pe scena instituţiei vor urca grupul vocal Jazzappella (ora 19.00) – un proiect iniţiat de Zoltan Andras, solistul trupei rock „Sarmalele reci”, compozitor şi pianist de jazz, Ethnotic Project (ora 20.15) – cinci instrumentişti şi o voce feminină care combină inspirat frumuseţea folclorului românesc autentic cu libertatea jazz-ului de dincolo de ocean, apoi Trio Petrică Andrei (pian), Decebal Bădilă (chitară bas), Vlad Popescu (percuţie), ce activează pe scenele de jazz din România şi Europa de peste 20 de ani (ora 21.30).

Concertele din cea de-a doua zi, 15 septembrie, vor avea loc tot la Filarmonica „Oltenia”. Publicul îi va putea asculta pe artiştii de la Casual Band & Friends (ora 19.00) – formaţie ce îmbină într-o manieră profesionistă stilurile pop, funk, gospel, latino sau jazz, Cico’s Jazz Orchestra (Germania) feat. Oltenia Big Band (ora 20.00), dirijor fiind un maestru al jazz-ului, Horia Dinu Nicolaescu, originar din Craiova, stabilit în Germania din 1971, cu răsunătoare succese în plan naţional şi internaţional, şi Lucian Nagy & Balkumba Tribe (ora 21.30) – fuziunea perfectă de stiluri muzicale, afro-indiene cu jazz.

Cinci recitaluri în weekend, în aer liber, la Teatrul de Vară

jazz (7)Din cea de-a treia zi de festival, concertele se vor muta în aer liber, pe scena Teatrului de Vară din Parcul „Nicolae Romanescu”, şi vor fi cu intrare liberă pentru public. Astfel, sâmbătă, 16 septembrie, vor evolua Alex Pădureanu (ora 19.00), într-un recital de pian cu lucrări ale regretatului pianist canadian Oscar Peterson, mai puţin cunoscut în ipostaza de compozitor (ora 19.00), şi Ekue Band (ora 20.00) – un cvartet alcătuit din muzicieni de elită din Cuba (bateristul Gilberto Acen Ortega este stabilit în România de 10 ani), invitat special fiind percuţionistul ATI din Chile. De la ora 21.30: Marius Mihalache Band, într-un concert în care piese celebre din zilele noastre (Lady Gaga, Britney Spears, Delia) sunt trecute prin filtrul timpului cu ajutorul ţambalului şi al sound-ului propus de Marius Mihalache.

Craiova Jazz Festival se va încheia duminică, 17 septembrie, cu recitalul susţinut de Flavius Teodosiu – stabilit în Germania de peste 30 de ani, iubitor şi pasionat al jazz-ului funk, şi talentata lui fiică, Linda Teodosiu, una dintre cele mai bune voci din Germania, de două ori prezentă în Top Ten Hits Germany (ora 19.30), urmat de Sorin Zlat Quintet (ora 21.00). Sorin Zlat Jr. are în palmares 18 premii la concursuri internaţionale, fiind un nume de referinţă în muzica de jazz din România.

***

Pe lângă cele 11 concerte concentrate în doar patru zile, Festivalul de Jazz de la Craiova propune tinerilor craioveni două întâlniri, la superlativ, cu jazz-ul pe înţelesul tuturor. „Este o ocazie unică de a intra în povestea captivantă a jazz-ului alături de Florian Lungu, un împătimit al genului şi o istorie vie. Vor face demonstraţii live de virtuozitate Decebal Bădilă, cel mai mare interpret de jazz la chitară bass pe care l-a dat România, şi poli-instrumentistul Lucian Nagy, care va cânta la saxofon, flaut, kaval bulgar, duduk & alte instrumente etnice. Vom afla cum influenţează geografia muzica de jazz, creând diferite stiluri”, se precizează într-un comunicat de presă al Filarmonicii „Oltenia”. Preţul biletelor este unul modic, 10 lei, pentru fiecare eveniment.

Prelegerea „Performanţe de virtuozitate în jazz-ul autohton şi mondial” va fi susţinută de Florian Lungu vineri, 15 septembrie, de la ora 11.00, în sala Filarmonicii „Oltenia”. „Florian Lungu este pasionat de muzica jazz, pentru care îndeplineşte rolul avut de Iosif Sava în muzica clasică şi de Florian Pittiş în rock. O enciclopedie vie de informaţii şi de istorii, realizator a mii de emisiuni de radio şi de televiziune, Florian Lungu a deschis multor români calea spre muzica de jazz, i-a făcut să o cunoască, să vadă că nu este atât de complicată precum se spune şi să o îndrăgească”, îl prezintă organizatorii.

Workshop-ul „Influenţe geografice în muzica de jazz” va fi susţinut de Lucian Nagy & Balkumba Tribe sâmbătă, 16 septembrie, de la ora 11.00, tot în sala Filarmonicii craiovene

***

Biletele pentru Craiova Jazz Festival s-au pus în vânzare, la sediul Filarmonicii „Oltenia”, programul agenţiei fiind de luni până vineri, orele 11.00-15.00. Preţul biletelor este de 50 de lei / seară la concertele din 14 şi 15 septembrie şi 10 lei la workshop-urile din 15 şi 16 septembrie, ora 11.00. Concertele de la Teatrul de Vară din Parcul „Nicolae Romanescu” sunt cu intrare liberă.