Ostroveniul a sărbătorit, pentru prima dată, Ziua comunei

0
161

Vineri, de Sfânta Maria Mică, locuitorii din Ostroveni, una dintre cele mai frumoase aşezări ale Doljului, au sărbătorit Ziua comunei. Muzică, grătare încinse, voie bune, petrecere câmpenească până târziu în noapte, au fost doar câteva din trăsăturile unui eveniment de succes. Edilul Silviu Preduş, aflat la primul său mandat, a organizat totul impecabil. Poate şi de aceea, colegii săi social-democraţi au ţinut să-i fie alături. Parlamentari, primari ai altor localităţi doljene, oficialităţi din coducerea Consiliului Judeţean Dolj au format aceeaşi echipă de succes, şi aici, la Ostroveni, semn bun pentru localnici, ale căror aspiraţii edilitare devin din ce în ce mai exigente.

          ostroveni (1)Pentru prima dată, comuna Ostroveni a reuşit să organizeze în condiţii minunate „Ziua comunei”. O sărbătoare pe care toţi localnicii şi-o doreau, de ceva vreme. A fost, poate, şi un semn de reală autonomie, ţinând cont că, până la data de 8 septembrie a.c., cei din Ostroveni îşi serbau Ziua localităţii împreună cu vecinii lor din Gighera. A fost nevoie doar de implicare şi bună-credinţă pentru a reda centrului comunei un aer de poveste. Teatrul de Vară din Ostroveni, situat în chiar faţa Primăriei, a fost arhiplin, oamenii savurând spectacolul de muzică şi dansuri populare. Cum nu există prea multe localităţi rurale care să dispună de un teatru de vară, am putea spune că manifestarea publică a avut o notă aparte de frumuseţe şi savoare.

De la mic, la mare, toată lumea a petrecut

         ostroveni (3) Desprea viaţa la sat se pot spune multe. Mai cu seamă că nu este una prea uşoară. Munca la câmp, iernile reci, grijile cotidiene, oful pentru copiii şi nepoţii plecaţi prin lumea largă sunt parte din tabloul sufletesc zilnic al celor din Ostroveni. Localitate bine aşezată, în extremitatea Doljului, o zonă de câmpie dunăreană, unde crivăţul şi austrul mişcă nisipul de colo-colo, comuna Ostroveni şi-a onorat generaţiile care îi duc destinul pe mai departe.

          Ce poate fi mai frumos să vezi sclipirea din privirile copiilor atunci când urcă în tobogane, când trag cu arma la ţintă şi câştigă vreun cadou; când bărbaţii şi femeilor lor stau alături de familiile vecine, cot la cot, la mese, mustind de râsete şi ciocnind o sticlă cu bere rece! Vârstnicii, deloc neglijaţi, poate mai iscoditori decât toţi ceilalţi, s-au bucurat de spectacolul muzical. Anii ce au trecut peste umerii lor i-au făcut să devină mai calmi, mai atenţi cu cuvintele şi, adesea, mai plini de îngăduinţă. Poate că ar trebui să mai învăţăm de la ei exerciţiul cumpătării şi al împăcării cu noi înşine.

Invitaţii au încântat participanţii

          ostroveniNiculina Stoican, Sanda Argint, Cristian Bănăţeanu, Liviu Dică, Cornelia Tică, Paula Butuşină, Valentin Andrei, Cristina Olteanu au readus bucuria pe chipul celor din Ostroveni. Pentru tineri, Reyna Vox a creat atmosfera propice unde zâmbetele, aplauzele şi emoţiile au întregit atmosfera.

          „Este o bucurie deplină pentru noi, cei din Ostroveni, că putem sărbători împreună, în această zi minunată. Localitatea noastră merită să-şi aniverseze Ziua comunei, alături de invitaţi pe măsură. După cum vedeţi, încrederea pe care o au colegii mei social-democraţi în localnicii din Ostroveni este şi semnul că proiectele de dezvoltare a localităţii vor fi ample, vor continua, iar populaţia va fi cea care ne va evalua pe noi toţi. Mulţumesc pe această cale tuturor celor care s-au implicat în organizarea şi buna desfăşurare a acestei manifestări. În spatele întregului spectacol a stat o muncă de echipă şi îi felicit pe toţi pentru eforturile depuse”, ne-a precizat Silviu Preduş, primarul comunei Ostroveni.

La final, un spectaculos foc de artificii

          ostroveni 4Dacă programul artistic a fost deschis de trupa de dans „Patricia Dans – Ostroveni”, continuând cu evoluţia Ansamblului Folcloric „Bordeiaşul”, începând cu ora 11:00 s-au desfăşurat trei concursuri. Primul, concurs de biciclete pe ruta Primărie – Grădiniţa Orăşani – Biserica Veche – Magazin Biciu – Primărie. Al doilea concurs a fost „Fuga în sac”. Iar cel de-al treilea, „Căţărarea pe stâlp”.

          După ore întregi de petrecere, la 21:00, participanţii au putut privi un spectaculos foc de artificii.

Investiţiile continuă

          ostroveni (2)Primăria Ostroveni are planuri de dezvoltare a localităţii, o ţintă imediată fiind renovarea instituţiilor de învăţământ din cele două sate. Un prim pas s-a făcut deja, cele 450.000 de lei pentru reabilitarea şi modernizarea a celor două grădiniţe cu program normal din localitate au intrat în cont. „Avem 450 de elevi înscrişi în cele patru instituţii de învăţământ – două şcoli şi două grădiniţe. Odată cu reabilitarea grădiniţei din satul Lişteava vom moderniza şi căminul cultural. De asemenea dispensarul uman va putea deservi toţi locuitorii din comună. Stăm bine la capitolul colectarea taxelor şi impozitelor locale, chiar suntem cu 20-30% mai mult la această dată decât am avut la finele anului trecut. Mai exact, am colectat cu peste 1 miliard de lei vechi în plus”, a declarat primarul Silviu Dorel Preduş.

RADU ILICEANU şi VALENTIN CEAUŞESCU