Concert extraordinar aniversar Eugen Doga, la Craiova

0
501

Este considerat cel mai mare compozitor român în viaţă, iar muzica sa a răsunat în importante săli de concerte din lume, a fost coloană sonoră a unor filme de succes sau a putut fi auzită în spectacole de teatru. Valsul care l-a făcut celebru a fost ales de ruşi, iarna anului 2014, la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Soci. Talentul incontestabil al lui Eugen Doga a fost recunoscut şi de UNESCO, care a numit valsul inclus în coloana sonoră a filmului „Gingaşa şi tandra mea fiară” a patra capodoperă muzicală a secolului XX. La împlinirea a 80 de ani de viaţă, celebrul compozitor este aniversat de Filarmonica „Oltenia” din Craiova printr-un concert extraordinar, care va avea loc marţi, 12 septembrie, de la ora 19.00.

Eugen Doga (4)
Eugen Doga

Recunoscut la nivel internaţional, alături de George Enescu, ca unul dintre numele mari ale muzicii clasice, Eugen Doga – compozitor, pianist şi dirijor – s-a născut la 1 martie 1937 în satul Mocra din Transnistria. În România comunistă, numele său a devenit cunoscut mai mult odată cu filmele „Lăutarii” şi „Șatra”, regizate de alt basarabean, Emil Loteanu, însă creaţiile sale însumează lucrări de balet, cvartete, melodii lirice, muzică pentru piese de teatru şi peste 200 de filme. Tot el a compus coloana sonoră a filmului de animaţie „Maria Mirabela”, realizat de Ion Popescu Gopo.

Pentru producţia „Gingaşa şi tandra fiară” a scris celebrul său vals, ale cărui acorduri s-au făcut auzite în toată lumea. Conform unei decizii speciale a UNESCO, din anul 2014, valsul său a fost recunoscut drept una dintre cele patru capodopere muzicale ale secolului XX, Ronald Reagan considerându-l drept cel mai bun vals al secolului respectiv. Supranumit „Maestru în artă, Artist al Poporului şi Om al Mileniului”, Eugen Doga a adunat pe parcursul vieţii numeroase distincţii şi premii naţionale şi internaţionale, fiind înscris în lista celor 200 de personalităţi ale lumii.

Eugen Doga (2)Concertul extraordinar aniversar de la Craiova, din 12 septembrie, va avea loc cu participarea Orchestrei Simfonice a Filarmonicii „Oltenia”, condusă de Alexandru Iosub. De asemenea, îşi vor da concursul solişti vocali şi instrumentişti din cadrul Coralei Academice şi Orchestrei Simfonice ale instituţiei. În program: muzică din filme („Șatra”, „Dulcea şi tandra mea fiară”), muzică pe versuri de Mihai Eminescu, Veronica Micle, Grigore Vieru, muzică uşoară (valsuri, tangouri) ş.a. Biletele s-au pus în vânzare la Agenţia Filarmonica „Oltenia”, la preţul de 50 lei (cu reducere la 30 lei pentru elevi, studenţi, pensionari).