Vara a trecut, dar activităţile de la American Corner au rămas

0
72

biblioteca (1)Săptămâna trecută, American Corner Craiova a încheiat cu succes mai multe proiecte desfăşurate de-a lungul sezonului estival. Proiectele au fost dezvoltate exclusiv pentru copii, constituindu-se într-o alternativă utilă şi oportună pentru petrecerea cu folos a vacanţei de vară. Săptămânal, timp de două luni pline, bibliotecarii de la American Corner au desfăşurat activităţi pe marginea unor teme precum educaţia prin cultură, animaţie, lectură sau acţiuni în aer liber, însuşirea toleranţei, a civismului şi a colaborării ca părţi esenţiale ale convieţuirii în societate.

Astfel, în toate zilele de miercuri ale ultimelor două luni, copiii şi-au dat întâlnire la bibliotecă pentru Games Day. Un regal al jocurilor de echipă, o bună ocazie pentru socializare, strategie şi competiţie constructivă. Îndrumaţi de voluntarul Armand Pascu, copiii au fost introduşi în universul atrăgător al jocurilor unde, mizând pe expresivitate, dând frâu liber imaginaţiei şi punându-şi în valoare aptitudinile de colaborare şi competiţie, s-au folosit de jocurile puse la dispoziţie de bibliotecari pentru a se împrieteni şi comunica. În completarea acestor activităţi, în fiecare dintre săptămânile lunilor iulie şi august, în zilele de joi şi vineri, copiii au vizionat filme, parte de animaţie şi parte documentare, fără deosebire lung metraje cu o profundă componentă educativă. De asemenea, pentru luna august exclusiv, în fiecare zi de luni, respectiv vineri, voluntarele Delia Marinela Mâţă şi Cristina Maria Galep, doctorande în cadrul Facultăţii de Litere din Craiova, s-au lansat, alături de copii, în activităţi de lectură în cadrul clubului omonim. Prin lecturi diverse, povestiri şi dezbateri constructive, copiii au avut acces la opere consacrate ale literaturii noastre, dar şi la diferite specii literare specifice altor culturi. Activităţile desfăşurate, departe de a fi canonice şi stricte, s-au caracterizat prin deschidere şi lipsă de formalism, prin voioşie şi energie totodată.

biblioteca (2)Fun in Summer, pe de altă parte, proiect pilotat în premieră în cursul acestui an, a fost rodul colaborării stabilite între Biblioteca Judeţeană “Alexandru şi Aristia Aman”, Muzeul Olteniei şi Muzeul de Artă. Cele opt teme derulate de-a lungul lunilor iulie şi august au avut menirea de a-i conştientiza pe copii în legătură cu mai multe subiecte de actualitate precum începuturile aviaţiei în România, protecţia mediului, viaţa şi obiceiurile sănătoase, istoria Craiovei, a artei şi costumului româneşti.

biblioteca (3) „Obiectivele pe care ni le-am fixat la începutul acestei veri au fost realizate. Am reuşit, aşadar, să-i atragem pe copii spre cultură, le-am îmbogăţit cunoştinţele şi, implicit, vocabularul, cei mai mulţi dintre ei şi-au depăşit inhibiţiile şi au învăţat să-şi exprime opiniile în mod liber şi, foarte important, i-am acomodat cu spaţiul bibliotecii. Această din urmă reuşită are o semnificaţie aparte. Ştim cu toţii cât este de importantă depăşirea barierei psihologice, depăşirea prejudecăţilor în legătură cu stricteţea şi rigorismul pe nedrept puse în seama bibliotecii. Tocmai de aceasta şi pentru aceasta, activităţile derulate la American Corner au avut rolul de a înfăţişa biblioteca într-o perspectivă cât se poate de atractivă şi agreabilă. Copiii trebuie să frecventeze biblioteca în mod regulat pentru că o asemenea deschidere le serveşte în mod direct interesul. Resursele de care dispunem, bunăvoinţa şi profesionalismul bibliotecarilor sunt parteneri preţioşi în procesul de formare. Le mulţumesc tuturor voluntarilor care au desfăşurat activităţi la bibliotecă şi le mulţumesc şi colegilor mei pentru că un număr mare de copii a avut posibilitatea unei formări de calitate, cu titlu gratuit, la bibliotecă”, a declarat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Judeţene “Alexandru şi Aristia Aman”.

Toate activităţile desfăşurate la American Corner au fost dezvoltate special pentru copii, principalii participanţi provenind din centrele sociale “Aripi de lumină” şi “Best Life” din Craiova.

Birou Presă

Biblioteca Judeţeană “Alexandru şi Aristia Aman”