Craioveni condamnaţi pentru evaziune fiscală şi spălare de bani

0
165

Trei craioveni au fost condamnaţi de magistraţii Tribunalului Dolj la pedepse cuprinse între 6 luni de închisoare cu suspendare şi 5 ani şi 3 luni de închisoare cu executare într-un dosar vizând comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani şi folosirea creditului societăţii într-un scop contrar intereselor acesteia. Doi dintre inculpaţi, o femeie şi un bărbat, administratori de societăţi comerciale, au fost reţinuţi pe 18 aprilie 2016, fiind acum în arest la domiciliu, au fost acuzaţi că au creat un prejudiciu de peste 450.000 lei bugetului de stat prin activitatea infracţională. Hotărârea instanţei nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.

evaziuneReamintim că reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Dolj anunţau că pe 18 aprilie 2016 craiovenii Ion Hîrţa, de 32 de ani, şi Narcisa Cioabă, de 30 de ani, au ajuns în arestul IPJ Dolj, pe baza ordonanţelor de reţinere pentru 24 de ore emise pe numele lor de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalului Dolj, pentru comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani şi folosirea creditului societăţii într-un scop contrar intereselor acesteia. Potrivit IPJ Dolj, din cercetările poliţiştilor Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice efectuate sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, Ion Hîrţa, de 32 de ani, şi Narcisa Cioabă, de 30 de ani, ambii din Craiova, au creat un circuit economic fraudulos în care au implicat două societăţi comerciale (Catarexton şi Birnef) controlate de cei doi, înregistrând în evidenţa contabilă şi declarând organelor fiscale operaţiuni fictive de achiziţii de deşeuri metalice şi lingouri, de la firme „fantomă” sau care nu au confirmat relaţiile comerciale, având în fapt alt obiect de activitate.

Ulterior controlului fiscal efectuat la una dintre societăţile comerciale, aceasta a intrat în procedura de insolvenţă, însă suspecţii şi-au continuat activitatea infracţională în numele celeilalte societăţi comerciale după acelaşi tipar infracţional. „Prin activitatea infracţională, desfăşurată în perioada septembrie 2013 – decembrie 2015, cei doi suspecţi au creat un prejudiciu bugetului consolidat al statului în sumă de aproape 450.000 lei. Cei doi craioveni au fost prezentaţi la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, iar apoi instanţei de judecată, care le-a emis mandate de arestare preventivă pe o perioadă de 30 zile”, au precizat, la momentul respectiv, reprezentanţii IPJ Dolj.

Firma folosită în activitatea infracţională, amendată şi dizolvată

tribunalPe 11 mai 2016 s-a înregistrat la Tribunalul Dolj dosarul în care Ion Hîrţa şi Narcisa Cioabă, împreună cu Vergica Dudă, au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj pentru evaziune fiscală, spălare de bani şi folosirea creditului societăţii într-un scop contrar intereselor acesteia, iar la sfârşitul săptămânii trecute, pe 30 iunie a.c., instanţa a pronunţat sentinţa. Narcisa Cioabă a primit 3 ani de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 3 ani şi 60 de zile de muncă în folosul Primăriei Municipiului Craiova, fiind revocată măsura preventivă a arestului la domiciliu luată faţă de aceasta. Ion Hîrţa a primit 5 ani şi 3 luni închisoare, fiind menţinut în arest la domiciliu, iar Vergica Dudă a primit 6 luni închisoare cu suspendare pe durata termenului de încercare de 2 ani şi 60 de zile de muncă în folosul Primăriei Municipiului Craiova. În plus, firma BIRNEF SRL Craiova a primit pedeapsa de 24.000 lei amendă penală şi pedeapsa complementară a dizolvării.

Inculpaţii trebuie să achite şi prejudiciul creat: „Obligă pe inculpatul Hîrţa Ion la plata, către partea civila Statul Roman prin ANAF, prin DGFP Dolj, a sumei de 182.229 lei, despăgubiri civile. Obliga pe inculpaţii Hîrţa Ion, Cioabă Narcisa şi SC.BIRNEF SRL Craiova, în solidar, la plata, către partea civila Statul Roman prin ANAF, prin DGFP Dolj, a sumei de 257.725 lei, despăgubiri civile, din care suma de 9000 lei a fost deja achitată în cursul judecăţii. Dispune confiscarea specială, cu titlu de măsură de siguranţă a sumei de 459.000 lei de la inculpatul Hîrţa Ion şi a sumei de 551.905 lei de la inculpata Cioabă Narcisa, sume ce au făcut obiectul infracţiunii de spălare de bani.  Dispune confiscarea specială, cu titlu de măsură de siguranţă a sumei de 382.989,64 lei de la inculpatul Hîrţa Ion şi a sumei de 470.572,58 lei de la inculpata Cioabă Narcisa, sume obţinute din săvârşirea infracţiunilor de folosire cu rea credinţă a creditului societăţii şi care nu au fost plătite ca şi despăgubiri civile. Obligă pe fiecare dintre inculpaţii la plata sumei de 10.000 lei cheltuieli judiciare statului. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică de la 30.06.2017”, se mai arată în hotărârea instanţei.