SC Termo nu găseşte bani pentru factura pe luna martie / Primele 120 de asociaţii vor fi trecute pe duşuri reci

0
164

Cele 120 de asociaţii de proprietari din Craiova, care figurează cu mari datorii către SC Termo şi care au fost deja somate în acest sens, au la dispoziţie doar această săptămână pentru a-şi achite debitele. În cazul în care nu se îmbunătăţeşte simţitor nivelul încasărilor, scările de bloc, apoi întreaga asociaţie vor fi debranşate de la apă caldă. Conducerea SC Termo spune că este nevoită să ia această măsură extremă deoarece există marele risc ca tot oraşul să fie tăiat de la apă caldă.         

blocuriConform înţelegerii din planul de restructurare, stabilit de administratorul judiciar şi aprobat de Tribunalul Dolj, SC Termo are la dispoziţie 90 de zile pentru a strânge banii şi a achita principalului furnizor factura pentru fiecare lună. În acest moment, societăţii de termoficare i s-a emis de către Complexul Energetic Oltenia factura aferentă lunii martie, care are o valoare de 7 milioane de lei şi care, după cum a precizat conducerea SC Termo, nu poate fi acoperită din banii strânşi de la populaţie.

„Este pentru prima dată când nu mai putem plăti factura curentă. Legea nr. 85/2014 a insolvenţei ne-a dat posibilitatea să plătim facturile către Complexul Energetic Oltenia cu o scadenţă de 90 de zile. Luna iunie a venit scadenţa pentru factura lunii martie, care are o valoare de 7 milioane de lei, mult peste încasările de la populaţie, făcute în contul nostru până în acest moment. Prin urmare, ne aflăm în imposibilitatea de a acoperi această factură şi trebuie să luăm o măsură extremă împotriva rău-platnicilor. Altă cale nu mai există”, a menţionat Sorin Iordache, directorul economic al SC Termo SRL Craiova.

În orice moment, CEO poate opri apa caldă în tot oraşul

termoConducerea societăţii spune că faţă de luna martie a anului trecut, în martie 2017 a fost calculată o sumă dublă pe factură – 7 milioane de lei – deoarece a fost o lună foarte friguroasă şi a trebuit să se furnizeze căldură în tot oraşul. „Analizând graficele, putem să spunem că încasările de la populaţie nu au fost atât de mici, s-au menţinut în aceleaşi sume ca şi anul trecut, dar diferenţa a plecat de la faptul că, de această dată, avem obligaţii de plată mult mai mari pentru luna martie: am furnizat agent termic tuturor blocurilor fiind o lună extrem de friguroasă”, a precizat reprezentantul SC Termo. Conform prevederilor contractuale care există între cei doi parteneri, dacă Termo nu va reuşi să achite această factură de 7 milioane de lei, conducerea CEO poate sista furnizarea de agent termic către tot oraşul. „Ceea ce înseamnă că toată Craiova va rămâne pe duşuri reci. Ne-am bucurat de foarte mare înţelegere, fără sprijinul celor de la CEO ne-ar fi fost greu, dar sunt situaţii peste care nu pot să treacă nici ei”, a spus Iordache.

Asociaţiile au fost invitate la discuţii, dar nu au venit decât puţine

blocuri (1)Conducerea SC Termo încearcă din răsputeri acum să depăşească această situaţie. Potrivit directorului Sorin Iordache, în urmă cu două săptămâni, au fost invitate la sediu primele 120 de asociaţii de proprietari cu datorii mari, cărora li s-a solicitat să prezinte de urgenţă listele de plată de la fiecare scară de bloc. Au dat curs invitaţiei doar 50 de asociaţii care, mai spun cei de la Termo, au şi transmis acele liste. „Cei care au participat au dat dovadă de interes, dar nu putem să spunem acelaşi lucru faţă de ceilalţi. Pe baza acestor informaţii pe care le-am obţinut în colaborare cu administratorii şi preşedinţii de asociaţii, i-am anunţat că, de săptămâna viitoare, să trecem la sistarea apei calde dacă, repet, nu se îmbunătăţeşte cumva nivelul încasărilor către noi”, a anunţat conducerea Termo. Mai întâi, se va opri apa caldă la scările de bloc care înregistrează cel mai mare număr de datornici, urmând ca, în situaţia în care nu se îmbunătăţeşte simţitor nivelul încasărilor, să se debranşeze întreaga asociaţie. Măsura se va lua şi la asociaţiile de proprietari care au refuzat să participe la aceste întâlniri. cu distribuitorul de energie termică şi apă caldă.

Debranşările vor avea caracter permanent

 intretinereDe subliniat este faptul că nu se va relua furnizarea de apă caldă şi căldură nici în sezonul rece decât în situaţia în care asociaţiile respective nu îşi vor îmbunătăţi substanţial nivelul plăţilor către Termo Craiova SRL. Dacă nu vor începe să plătească în contul datoriilor pe care le au, conducerea societăţii de termoficare le transmite acestora că pot să se gândească de pe acum la alte soluţii pentru încălzirea locuinţei fiindcă nu vor mai primi căldură din sistemul centralizat. „Începând de săptămâna trecută, au fost constituite şi patru echipe mixte, formate dintr-un casier şi personal din cadrul compartimentului de recuperare debite, care, sub directa îndrumare şi supraveghere a reprezentanţilor conducerii societăţii, încearcă să recupereze sume cât mai mari de la asociaţiile de proprietari. În fiecare zi sunt vizitate în jur de 70-80 de asociaţii şi s-a constatat, în ultima vreme, cu această ocazie, un absenteism total al locatarilor din casieriile asociaţiilor de proprietari, sumele colectate fiind în continuare destul de mici”, a descris situaţia directorul economic al SC Termo SRL Craiova.

Somate pentru o datorie de 540 milioane de lei

Cele 120 de asociaţii de proprietari care sunt vizate în acest prim val al datornicilor au, în total, o restanţă de 540 milioane de lei, fiind vorba de facturi neplătite de doi şi chiar trei ani, în unele cazuri. Cu mari probleme sunt cartierele „Craioviţa Nouă”, „1 Mai” şi „Valea Roşie”. În aşa-zisul top al ruşinii conduce, în continuare, asociaţia nr. 14 „Romanescu”, care a acumulat o nouă datorie către Termo, de 1,4 milioane de lei, pe lângă debitul istoric de 5 milioane de lei pentru care s-a pornit acţiune de recuperare în instanţă. Printre asociaţiile care sunt aşteptate cu banii, în cursul acestei săptămâni, care este hotărâtoare pentru soarta pe care o vor avea locatarii în această vară fierbinte, se numără asociaţiile nr. 26 „Brazdă”, nr. 23 „Calea Bucureşti”, nr. 6, 7 şi 11 din „1 Mai”, nr. 9 „George Enescu”, nr. 3, 20, 24 şi 29 din „Craioviţa Nouă”, nr. 2 „Lăpuş”. La polul opus, sunt 150 de asociaţii de proprietari care nu au nici un fel de datorie către SC Termo, iar dintre acestea 50 au făcut plăţi în avans. Un exemplu este asociaţia nr. 9 „Eroilor” din cartierul „Valea Roşie” care a efectuat o plată în avans către societatea de termoficare de 600 milioane de lei.