Cele trei zile de “IntenCitY 2023”, fără evenimente deosebite

0
357

Cele trei zile de desfășurare a festivalului IntenCity 2023 au fost fără evenimente negative. Principalul obiectiv al forțelor de ordine a fost prevenirea incidentelor și verificarea condițiilor de siguranță. Măsurile proactive și dispozitivul preventiv, integrat de ordine publică din zona festivalului au urmărit verificarea respectării regulilor de comportament, realizarea în siguranță a accesului, precum și gestionarea rapidă a oricăror evenimente.

Astfel, obiectivul de prevenire a fost atins și nu au fost înregistrate incidente de ordine publică. Specialiștii din cadrul Agenției Nationale Antidrog au consiliat  1.445 de tineri, prezenți la festival, cu privire la reducerea consecințelor negative asociate consumului de alcool și substanțe psihoactive. Totodată, în cadrul activităților desfășurate în incinta festivalului s-au transmis informații  privind apariția unor noi substanțe, care pot fi etichetate sub alte denumiri  sau în amestecuri, existând posibilitatea ca persoanele care le utilizează să nu știe ce consuma. De asemenea, tinerii au fost încurajați să ceară ajutor de specialitate, în caz de urgență. Reprezentanții Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, Centrul Regional Craiova au contribuit prin mesajele dedicate, informând tinerii cu privire la fenomenul traficului de persoane și cele mai utilizate metode de recrutare a victimelor, oferind sfaturi pentru evitarea situațiilor periculoase si materiale preventive unui număr de 1070 persoane. Ofiţerii de prevenire ai Serviciului Județean Anticorupție Dolj au desfăşurat activităţi pentru promovarea integrităţii, destinate participanţilor la festival, scopul activităţilor fiind creşterea gradului de conştientizare în rândul cetăţenilor, prin stimularea adoptării unei atitudini proactive de semnalare a eventualelor acte de corupţie.

Au fost şi amenzi

Efectivele Ministerului Afacerilor Interne au acționat proactiv concentrându-și eforturile pe identificarea persoanelor care desfășoară activități ilegale, inclusiv persoane care consumă sau încercă să vândă substanțe interzise. “Astfel, jandarmii și poliţiştii craioveni au aplicat 317 sancțiuni contravenționale, 182 amenzi în valoare totală de 138.020 lei și 135 avertismente. Din totalul sancțiunilor, 261 au fost aplicate la regimul rutier, în valoare de 95.770 de lei . În ceea ce privește prevenirea și combaterea consumului ilicit de droguri, prin măsurile active de verificare, au fost oprite din a participa la festival 15 persoane, identificate având asupra lor substanțe interzise la deținere. Acțiunile de prevenire și combatere nu au avut loc doar în zona de desfășurare a festivalului, atenția forțelor de ordine fiind concentrată și în punctele de comunicație care fac legătura cu Craiova. Structurile Ministerului Afacerilor Interne au acționat proactiv, desfășurând activități pe mai multe paliere, la nivel național, inclusiv în locuri de îmbarcare/debarcare a pasagerilor, pentru depistarea persoanelor cu preocupări ilegale care au intenționat să se deplaseze în Craiova. O atenție deosebită a fost acordată asigurării primului-ajutor. Astfel, echipajele implicate în acordarea asistenței medicale de urgență și de prim-ajutor din cadrul ISU Dolj, Serviciului de Ambulanță Craiova și serviciul privat de ambulanță au acordat sprijin medical participanților, în 97 de situații  (traumatisme diverse, excoriații, contuzii și alte afecțiuni medicale, lipotimie, stări febrile, hipertensiune arterială, etc.). Opt persoane au avut nevoie de investigații suplimentare și au fost transportate la spital. Mulțumim participanților care au ales să se bucure de muzică și atmosferă într-un mod responsabil”, a precizat Bogdan Marin, purtător de cuvânt al Grupării de Jandarmi Mobilă “Fraţii Buzeşti” Craiova, cea care a coordonat desfăşurarea măsurilor de păstrare a ordinii şi liniştii publice.