Mititelu şi alţi opt inculpaţi la judecată pentru evaziune fiscală şi spălare de bani

0
127

Adrian Mititelu împreună cu alte opt persoane au fost trimise, ieri, în judecată, de procurorii DIICOT – Structura Centrală într-un dosar în care se fac cercetări de ani de zile. Infracţiunile reţinute în sarcina grupării de doljeni sunt constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, folosire cu rea credinţă a bunurilor societăţii, spălare a banilor, prejudiciul fiind estimat la peste 5 milioane de euro. Dosarul se va judeca pe fond la Tribunalul Bucureşti.

Procurorii DIICOT – Structura Centrală au anunţat, ieri, că au dispus trimiterea în judecată a lui Adrian Mititelu, Ştefan Ionescu, Gheorghe Joavină, Gigi Cristian Oprea şi Iancu Crăciunoiu pentru săvârşirea infracţiunilor de: constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, folosire cu rea credinţă a bunurilor societăţii, spălare a banilor. În plus, în acelaşi dosar, au fost trimişi în judecată şi inculpaţii Gigel Preoteasa, Claudia Nuţi Negru (fostă Preoteasa), Daniel Roşianu şi Fănel Trandafir pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, spălare a banilor.

Potrivit comunicatului DIICOT, din probele administrate în cauză rezultă că inculpatul MITITELU ADRIAN MARIN a iniţiat şi constituit, în anul 2003, un grup infracţional organizat care a activat până în anul 2006, la care au aderat şi inculpaţii IONESCU ŞTEFAN, PREOTEASA GIGEL, NEGRU NUŢI CLAUDIA, JOAVINĂ GHEORGHE SORIN, OPREA GIGI CRISTIAN, ROŞIANU DANIEL, MITRAN SORIN, TRANDAFIR FĂNEL şi CRĂCIUNOIU IANCU, scopul asumat fiind comiterea în formă continuată de infracţiuni prin intermediul societăţilor comerciale din grupurile de firme MAXITEC, respectiv REGIONAL MEDIA din judeţul Dolj. Astfel, s-a reţinut că în perioada 2003 – 2006, inculpaţii, în baza aceleaşi rezoluţii infracţionale, au evidenţiat în contabilitatea societăţilor comerciale pe care le administrau sau la care erau acţionari/asociaţi atât cheltuieli care nu au avut la bază operaţiuni reale, cât şi operaţiuni fictive. Totodată, aceştia au omis evidenţierea în aceste documente a unor operaţiuni comerciale efectuate şi a unor venituri realizate.  Prejudiciul cauzat bugetului consolidat al statului este în cuantum total de 23.414.211,39 ron (echivalentul a 5,32 milioane euro).

Au ascuns provenienţa a peste 3 milioane de euro

Un alt palier al activităţii infracţionale reţinut de anchetatori a fost că, în perioada 2004 – 2005, în baza aceleaşi rezoluţii infracţionale, inculpaţii Adrian Mititelu, Ştefan Ionescu, Gheorghe Joavină, Gigi Cristian Oprea şi Iancu Crăciunoiu au folosit cu rea-credinţă bunurile SC MAXITEC SRL şi SC Reconstrucţia Fotbalului Craiovean SRL într-un scop contrar intereselor acestora, diminuându-le astfel capitalul social. În perioada 2004 – 2006, în baza aceleaşi rezoluţii infracţionale, inculpaţii, prin crearea unor circuite financiare complexe, au disimulat adevărata natură a provenienţei sumei de 555.384 ron, corespunzătoare relaţiilor comerciale dintre SC Ediţie Specială de Oltenia SA şi Regional Media SA şi a sumei de 3.319.230,76 euro, corespunzătoare vânzării suprafeţei de 23,50 ha teren de pe raza judeţului Dolj. În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor  precum şi asupra conturilor bancare şi a părţilor sociale pe care aceştia le deţin la societăţile comerciale implicate în cauză.

Dosarul se va judeca pe fond la Tribunalul Bucureşti.