Călărași, în haine de toamnă târzie

0
405

Un cer plumburiu, copacii goi de frunze și fumul de la sobe sunt semnele clare că anotimpul rece este tot mai aproape și la Călărași. Toamna târzie îi face pe localnici să grăbească pregătirile de iarnă. Pe ulițe trec remorcile încărcate cu varză, unele legate de altele, lăsând în urmă câmpurile acoperite de resturi. O altă grijă a oamenilor este să-și așeze la adăpost stivele de lemne pe care le vor arde în această iarnă. În Primărie se face planul de bătaie pentru acțiunile de deszăpezire și încălzirea școlilor și grădinițelor. Parcă mult mai devreme decât în alți ani, cu câteva zile în urmă, a fulguit deja pe malul Dunării, ceea ce înseamnă că prima ninsoare adevărată nu este deloc departe.

Peste 200 de hectare au fost cultivate, în acest an, cu varză de toamnă la Călărași, iar agricultorii nu se pot plânge că nu au scos producție. Cifrele spun că s-au obținut 80 de tone la hectare, ceea ce înseamnă o recoltă foarte bună. Chiar ieri, pe ulițele comunei, căruțele încărcate cu varză veneau încolonate din câmp, oamenii încercând să pună la păstrare această ultimă recoltă. „Nu cantitatea a fost problema, varză s-a făcut destulă, dar marea noastră grijă rămâne desfacerea. Oamenii nu au cui să vândă, la un preț cât de cât bun, și au cam rămas cu ea acasă. Sau au dat-o pe nimic. Au vândut și cu 20-30 de bani pe kilogram, deci prețul a fost foarte slab”, a precizat primarul localității Călărași, Vergică Șovăilă. Aproape fiecare familie plantează varză după ce termină cu bostanele și mulți ar vrea să o vândă pentru a-și înființa alte culturi în primăvară. Nu reușesc să-și plaseze pe piață aceste cantități uriașe pe care le scot în toamnă și, pentru a nu le arunca pur și simplu, încearcă să le păstreze și să le valorifice din nou în lunile februarie-martie.

Varza este pusă la păstrare

Localnicii din Călărași au o metodă a lor de a pune la păstrare varza de toamnă. După ce sunt tăiate de pe sol, căpățânile sunt așezate în grămezi destul de mari, într-un loc ferit, undeva în curte. Stivele sunt învelite apoi de jur-împrejur cu coceni de porumb. Localnicii spun că varza trebuie căptușită foarte bine cu vegetație uscată pentru a nu lăsa să pătrundă deloc gerul în interior. Căpățânile sunt protejate foarte bine în felul acesta. Cultivatorii spun că primăvara, când sunt scoase din adăpost, verzele sunt numai bune de dus la piață și, mai mult decât atât, prețul este cu mult mai rentabil pentru ei. „Dacă vă duceți prin comună și vă uitați în curțile oamenilor, veți vedea că aproape în fiecare grădină este câte o moviliță acoperită cu coceni uscați. Acestea sunt adăposturile sub care se află varza proaspătă. Oamenii vând ce se poate, pun și ei la murat pentru sarmale și ce mai rămâne se așează în aceste improvizații. Primăvara se descoperă și se scoate pe piață. Abia așa mai câștigă și ei câte ceva”, a mai spus Vergică Șovăilă.

Mai puțin vin în butoaie

O recoltă dezamăgitoare a fost, în schimb, la struguri, ceea ce înseamnă că anul acesta pivnițele celor din Călărași nu vor mai avea atâtea butoaie pline cu vin. Cam două tone pe hectar este producția pe care au anunțat-o specialiștii cu răspundere din cadrul Primăriei. „Nu s-au făcut strugurii anul acesta din cauza vremii ploioase. A ieșit ceva, dar doar pentru consumul propriu. Nu cred să aibă cineva o cantitate mare de vin încât să mai și vândă în acest an”, a menționat primarul Vergică Șovăilă.

Cât timp le mai permite vremea, în această perioadă se înființează și noile culturi. Pentru anul viitor, s-au însămânțat 800 de hectare cu grâu și 50 de hectare cu orz și orzoaică. De asemenea, au fost cultivate 20 de hectare cu lucernă și câte 10 hectare cu ceapă și usturoi.

Pregătiți pentru iarnă

Vergică Șovăilă

Pentru că se simte deja aerul rece care anunță iarna, autoritățile locale au luat măsurile necesare pentru a face față sezonului rece. La fel ca în anii trecuți, acțiunea de deszăpezire se va face cu utilajele și angajații Primăriei. „Suntem pregătiţi pentru o iarnă grea, cum sunt de altfel toate iernile de la noi. Dar suntem dotaţi cu tot ce ne trebuie şi o să facem faţă cu brio. Chiar acum câteva zile au dat câțiva fulgișori, dar și chiar dacă s-ar depune strat de zăpadă, noi tot am fi pregătiți”, a declarat primarul Vergică Şovăilă. Autogrederul şi tractorul cu plug pe care Primăria le are în dotare vor fi scoase „la atac” de îndată ce se va instala stratul de zăpadă.

Toate cele trei şcoli generale și cele trei grădinițe au primit combustibil solid pentru a încălzi clasele în această iarnă. Pentru că vremea este destul de rece, centralele termice din școli, grădinițe și de la Liceul Tehnologic „Petre Baniţă” au fost puse în funcţiune de câteva zile.

Primăria Călărași este pregătită pentru alegerile prezidențiale care vor avea loc duminică, 2 noiembrie. În localitate, scrutinul se desfășoară în trei secții de votare: la Căminul Cultural, la Școala Generală nr. 1 din Călărași și Școala Generală nr. 3 din Sărata. „Joi seara noi putem să dăm în primire secțiile de votare. Ne-am organizat pentru acest scrutin astfel încât să nu existe incidente”, a declarat primarul comunei Călărași, Vergică Șovăilă. Pe durata campaniei electorale, la Călărași toate partidele au avut posibilitatea să-și amplaseze bannere.

LAURA MOȚÎRLICHE şi RADU ILICEANU