Șase săptămâni de evenimente muzicale la Craiova

0
99

Festivalul Internaţional „Elena Teodorini”, organizat de Opera Română Craiova, transformă Cetatea Băniei în capitala spectacolului de operă şi balet, anul acesta trei companii europene (Italia, Serbia, Republica Moldova) fiind invitate să susţină reprezentaţii pe scena lirică din Bănie.

Opera Română Craiova deschide în forţă stagiunea 2017-2018 cu cea de-a XV-a ediţie a Festivalului Internaţional „Elena Teodorini”, eveniment cultural de notorietate internaţională organizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Craiova şi al Consiliului Local Craiova, sub patronajul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale. Timp de şase săptămâni (în perioada 1 octombrie – 12 noiembrie 2017), cele 16 evenimente programate vor prilejui iubitorilor muzicii tot atâtea ocazii de a se bucura, de a asculta nume de referinţă ale artei lirice şi titluri de operă în primă audiţie pe scenele de spectacol din Craiova.

În cadrul unei ediţii de anvergură – jubiliară, la împlinirea a 160 de ani de naşterea Elenei Teodorini –, vor fi prezentate producţii europene, naţionale, dar şi cele mai îndrăgite spectacole craiovene.

Invitaţi de prim rang

Opera Română Craiova a invitat trei trupe prestigioase din Europa. Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu” din Chişinău va prezenta două spectacole pe scena Cercului Militar Craiova: spectacolul de operă „Dama de pică” de P.I. Ceaikovski (duminică, 29 octombrie) şi celebrul balet „Spărgătorul de nuci” de P.I. Ceaikovski  (luni, 30 octombrie).

Un alt invitat de marcă al festivalului este Teatrul Naţional din Novi Sad (Serbia), care va aduce în Craiova „Omnibus Opera”, care cuprinde trei lucrări scurte:  „The Telephone” de G. C. Menotti, „A Hand of Bridge” de S. Barber şi „There and Back” de P. Hindemith (joi, 9 noiembrie), iar prestigioasa companie de dans italiană Skaramacay Art Factory, pentru prima dată în România, va prezenta spectacolul „Haeretica for Skaramacay” (vineri, 10 noiembrie).

Invitaţii din România ai festivalului sunt Teatrul „Regina Maria” din Oradea cu musicalul „Scripcarul pe acoperiş” de J. Stein (sâmbătă, 28 octombrie), iar Filarmonica „Oltenia” Craiova, care va prezenta un Concert simfonic special pentru eveniment (vineri, 20 octombrie).

Spectatorii vor putea revedea şase producţii proprii: operele „Pescuitorii de perle”, de G. Bizet, cea mai recentă premieră a Operei craiovene (în deschiderea festivalului, duminică, 1 octombrie), „Carmen – Rock Version” de G. Bizet, evenimentul muzical al anului trecut în Oltenia (miercuri, 11 octombrie), „Don Giovanni” de W.A. Mozart (duminică, 22 octombrie) şi „Don Carlo” de G. Verdi (duminică, 12 noiembrie) şi operetele „Voievodul ţiganilor” de J. Strauss fiul (joi, 5 octombrie) şi „Silvia” de E. Kalman (joi, 26 octombrie).

Ian Storey, pentru prima dată în România

În plus, Opera Română Craiova a pregătit două spectacole speciale, de o importanţă aparte în spaţiul liric, care îl au la conducerea muzicală pe maestrul Walter Attanasi. „Classic & Jazz” va fi susţinut de celebrul Alessandro Quarta Quintet din Italia, alături de Orchestra de Cameră a Operei Române Craiova (sâmbătă, 7 octombrie), iar „Tristan şi Isolda”, actul al II-lea, operă în concert (sâmbătă, 14 octombrie), are în distribuţie un nume de prim rang în lirica mondială, tenorul britanic Ian Storey, care va veni pentru prima dată în România

Canto masterclass-ul, organizat în perioada 3-10 noiembrie 2017, este un tribut adus vocaţiei pedagogice a sopranei Elena Teodorini şi este susţinut de soprana Nicoleta Ardelean, a cărei carieră este construită pe coordonate internaţionale, având roluri deosebite pe scenele mari ale lumii, de la Scala din Milano la Opera din Santiago de Chile.

***

Instituţiile care găzduiesc evenimentele sunt Cercul Militar Craiova, Teatrul Naţional „Marin Sorescu”, Filarmonica „Oltenia” şi Muzeul de Artă Craiova. Mai multe informaţii la www.operacraiova.ro sau www.facebook.com/operacraiova. Rezervările pentru bilete pot fi făcute la numărul de telefon 0351.442.471, la adresa de e-mail agentiadebilete@operacraiova.ro sau pe pagina www.operacraiova.ro.