Baschetbaliştii craioveni încep sezonul acasă

0
442

SCMU Craiova joacă sâmbătă, de la ora 19, în Sala Polivalentă, cu BC Timişoara, în primul tur al Cupei României

Mănuşa aruncată de fotbalişti, voleibalişti şi handbaliste, veniţi după un sezon în care s-au calificat în cupele europene, a fost ridicată şi de baschetbaiştii Craiovei, care-şi propun mai mult decât calificarea în play-off în actuala stagiune. Una care începe sâmbătă, la ora 19, în Sala Polivalentă, pentru SCMU Craiova, cu meciul cu primul tur al Cupei României, contra formaţiei BC Timişoara. Este prima manşă, returul urmând să se joace săptămâna viitoare, pe Bega. Suporterii vor vedea meciul tur doar dacă vor veni la sală, fiindcă nu va fi televizat, spre dosebire de partida retur. Craiova atacă sezonul cu o echipă schimbată aproape complet şi cu un nou antrenor, unul care a antrenat anul trecut la cel mai înalt nivel, israelianul Rami Hadar fiind pe banca lui Maccabi Tel Aviv în Euroleague. Acesta a prefaţat meciul cu BC Timişoara, părând că ştie destule despre formaţia bănăţeană: „Am terminat perioada de pregătire şi sunt bucuros că vom începe partidele oficiale. Jucătorii au luptat din greu să fie o echipă, să creeze relaţii de joc. Cred că echipa a făcut un progres foarte mare, avem un grup foarte bun ca şi oameni. Aşteptăm spectatorii să vină în număr mare la sală şi le promit că o să fim extrem de ataşaţi de aceste culori la fiecare meci. Timişoara este o echipă bună, cu jucători înalţi, masivi, care se bazează mult pe jucătorii din anii trecuţi şi vom avea un adversar foarte greu” a declarat israelianul la prima apariţie în faţa presei.

În Cupa României se menţine regulamentul de anul trecut, cu doi jucători români în teren pe tot parcursul meciului. Spre deosebire de Liga Naţională, în Cupă poate exista egalitate la finalul celor 40 de minute, ţinând cont că se joacă tur-retur. Celelalte partide din turul I: BCMU Piteşti – BC Mureş, Phoenix Galaţi – Dinamo Bucureşti, Politehnica Iaşi – Timba Timişoara. Sunt deja calificate în sferturile de finală: U BT Cluj, Steaua Eximbank, CSM Oradea şi CSU Sibiu.

Martinic, cel mai sonor transfer

Cel mai important transfer al Craiovei a venit pe ultima sută de metri, muntenegreanul Goran Martinic, de la BC Mureş. Alături de el vor evolua: românii Iulian Orbeanu (de la Dinamo), Ionuţ Berceanu, Vlad Şolopa (unicul rămas de anul trecut la Craiova, dar este accidentat), Radu Vârnă (Dinamo), Maxim Kikos (româno-israelian, Galil Elyon), croatul Ivan Siriscevic (Sibenik), americanii Nick Novak (Ovarense), Jamar Samuels (anul trecut nu a jucat) şi Earl Watson (Kolossos Rhodos), estonianul Martin Paasoja (Rapla BS). Este aşteptat încă un jucător under 23, în condiţiile în care echipele trebuie să înceapă meciurile cu un român tânăr.

Croatul Ivan Siriscevic revine în LNMB, după ce în trecut a mai evoluat un sezon la Timişoara, acum 5 ani. „Am mai jucat un an în România, mi-a plăcut aici, şi am decis să revin. Voi face tot ce ţine de mine ca acest campionat să fie unul bun. O luăm uşor, pas cu pas. Încercăm să câştigăm fiecare joc“, a declarat Siriscevic. Iulian Orbeanu a revenit la SCMU Craiova după aproape 5 ani, revenirile anterioare fiind scurte şi deloc apreciate, deoarece a venit din postura ca jucător al lui Dinamo. „Acum patru-cinci ani, când am plecat de la Craiova, eram tânăr, voiam o schimbare. Acum, s-a ivit această oportunitate şi am revenit cu drag. Tot timpul am ţinut legătura cu Marius Toma. Ţin minte că atunci când am plecat de la SCMU mi-a zis că mă voi întoarce, pentru că aici e locul meu. Avem un grup foarte unit, având în vedere că suntem adunaţi de o lună şi jumătate. Văd Craiova o echipă foarte puternică anul acesta“, a spus Orbeanu, jucător care a făcut parte din naţionala României.

Obiectivul în campionat: intrarea în Top 6

Antrenorul israelian Ram Hadar a anunţat şi primul obiectiv al echipei în campionat: intrarea în Top 6, ceea ce înseamnă prezenţa în play-off. „Aş împărţi în două obiectivul. Mai întâi, să ne calificăm în primele şase echipe, apoi, în play-off, să am jucători în stare foarte bună, să putem ataca eficient acea fază importantă a competiţiei. Ştiu istoricul Craiovei din play-off, ştiu că nu a câştigat niciun meci acolo, dar sper că anul acesta va fi diferit. Sper să stric acest record negativ, să depăşim această barieră“, a spus Rami Hadar.

Bugetul echipei de baschet a Craiovei se apropie în acest sezon de 600.000 de euro, fiind al doilea dintre cluburile municipale, după cel al echipei feminine de handbal.