Iohannis, despre legile Justiţiei: Reforma sistemului judiciar nu se poate face împotriva lui

0
437

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, ieri, la Tallinn, că prevederile legilor justiţiei trebuie discutate din nou cu reprezentanţii sistemului judiciar, după ce CSM a dat un aviz negativ, Iohannis adăugând că reforma sistemului judiciar nu se poate face împotriva acestuia. „Un astfel de răspuns trebuie să dea foarte mult de gândit iniţiatorilor”, a spus preşedintele Klaus Iohannis, referindu-se la avizul negativ pe care Consiliul Superior al Magistraturii l-a dat proiectelor de lege care vizează justiţia.

Iohannis a subliniat că avizul CSM a fost dat după o serie lungă de consultări în interiorul sistemului judiciar, deci nu poate fi considerat drept expresia nemulţumirii unor persoane care se opun reformării sistemului. ”Este un răspuns simplist să spui că se opun reformării sistemului (…) Îmi este greu să cred că reforma sistemului se poate face împotriva sistemului”, a declarat Iohannis. El a pledat pentru o nouă negociere a prevederilor textelor de lege între Ministerul Justiţiei şi corpul magistraţilor. „Trebuie mers înapoi la text, trebuie renegociat (…) Este nevoie de o nouă negociere a conţinutului cu sistemul de justiţie”, a mai spus Iohannis.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, joi seara, după ce CSM a dat aviz negativ proiectului de legi ale justiţiei, că votul Consiliului a fost previzibil, iar acesta „exprimă şi dorinţa de conservare a actualelor privilegii pe care magistraţii le au”. „Este un vot previzibil. Previzibil pentru faptul că, în numeroase rânduri, numeroşi membri CSM s-au exprimat împotriva proiectului. Important e să găsim adevărul din spatele celor spuse, adevăr la care să ne raportăm şi să procedăm în modificarea legilor justiţiei. De ce vot previzibil? Observaţi faptul că, în bloc, procurorii au fost împotrivă. Dincolo de argumentele dânşilor, pe care nu le contest, cred că sunt şi alte argumente. (…) Ţin să precizez şi am convingerea faptului că votul negativ exprimă şi dorinţa de conservare a actualelor privilegii pe care magistraţii le au. Să nu ne ascundem după adevăr. Să nu vorbim numai de dragul frazelor ritoase şi, sigur, la adresa demnităţii, care este respectabilă şi care desfăşoară o activitate utilă, necesară, dar legile justiţiei datând de 13 ani, din 2004, dinainte de a intra în Uniunea Europeană, au consolidat în timp prin multiplele modificări statutul magistratului, procuror sau judecător, dar nu numai statutul profesional, de independenţă, de exercitate a atribuţiilor, ci şi colateral, privilegiile pe care şi le-au adus”, a spus Toader, la Antena 3.