Avertisment din partea DSP Dolj: Ciupercile culese la întâmplare, un pericol

0
293

Ţinând cont că în urmă cu câteva zile în ţară s-au înregistrat mai multe cazuri de intoxicaţie cu ciuperci otrăvitoare, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Dolj avertizează asupra riscului la care se expun persoanele care consumă ciuperci culese din mediul natural – pădure, câmp, fâneţe sau teren infiltrat cu substanţe toxice. Deși pentru necunoscători par la fel, multe specii de ciuperci sunt dăunătoare și pot crea probleme, de la o simplă indigestie până la otrăvire.

Pentru prevenirea cazurilor de îmbolnăvire, Direcţia de Sănătate Publică atrage atenţia doljenilor să nu cumpere ciuperci de la persoane care le vând în locuri neautorizate sau pe marginea drumului. Simptomele care anunţă intoxicaţia sunt greţurile şi vărsăturile, durerile abdominale şi transpiraţie abundentă.

Ciupercile otrăvitoare pot produce intoxicaţii grave

Ciupercile culese din aceste locuri sau cumpărate de la persoane particulare pot produce intoxicaţii grave, care survin din ce în ce mai frecvent din cauza lipsei de cunoştinţe ale culegătorului, a mutaţiilor genetice sau încrucişărilor care apar în natură.

În ultimul timp, chiar persoane care pretind că sunt bune cunoscătoare ale speciilor de ciuperci recunosc că, la o atentă examinare a ciupercilor culese, nu mai au siguranţă că sunt comestibile, cu atât mai mult cu cât acestea pot fi însămânţate cu sporii ciupercilor otrăvitoare sau pot suferi mutaţii genetice, respectiv pot acumula o cantitate mare de toxine cauzată de îmbătrânirea plantelor.

Substanţele toxice conţinute nu pot fi anihilate prin spălare sau curăţarea învelişului exterior, nici prin preparare termică, congelare sau conservare şi, din păcate, nu există antidot împotriva lor, tratamentul fiind doar de susţinere, simptomatic.

Urgenţă medicală majoră

Intoxicaţiile cu ciuperci reprezintă o problemă medicală importantă, din cauza frecvenţei crescute a acestora mai ales în mediul rural, cât şi din cauza gravităţii lor. Ele constituie una dintre marile urgenţe medicale deoarece reprezintă o treime din intoxicaţiile care se soldează cu deces atât la adulţi, cât şi la copii.

Simptomele intoxicaţiei cu ciuperci diferă în funcţie de perioada de incubaţie, a tipului de ciuperci care provoacă intoxicaţia. În cazul celor cu perioadă de incubaţie scurtă, simptomele apar în minimum 15 minute şi maximum 3 ore de la consumul ciupercilor şi se manifestă prin halucinaţii, tulburări nervoase, abundenţa salivaţiei, lăcrimare, pupila micşorată, dureri abdominale, scăderea frecvenţei cardiace, tegumente umede.  Pentru cazurile cu perioadă de incubaţie lungă, semnele apar după cel puţin 12 ore de la consumul acestora şi se manifestă prin greţuri, vărsături, diaree, tulburări gastrointestinale, icter, hemoragii, tulburări neurologice, encefalopatie, manifestări renale grave, afecţiuni hepatice, hipoglicemie, iar după 2 zile de la ingestie apare comă şi apoi decesul persoanei în cauză. În jur de 90% din intoxicaţiile cu aceste ciuperci sunt mortale, procent ce demonstrează, pe de o parte, gravitatea acestor intoxicaţii, iar pe de altă parte, fiind vorba de intoxicaţii vechi din cauza perioadei lungi de incubaţii şi ineficienţa măsurilor terapeutice ce se impun.

Având în vedere că este posibilă o evoluţie gravă, uneori letală a bolii intoxicaţia cu ciuperci trebuie considerată o urgenţă medicală majoră, fiind obligatorie apelarea numărului de urgenţă 112 sau prezentarea imediată într-un serviciu medical de urgenţă.

În România există aproximativ 50 de specii de ciuperci otrăvitoare (din cele peste 4.000 de specii de ciuperci cunoscute), iar numărul acestora creşte de la an la an din cauza mutaţiilor genetice, fenomen foarte derutant chiar pentru cunoscători.