Colegii lui Mihai Viteazul

0
324

„Doamna primar, ne-aţi promis capul lui Mihai Viteazul”. „Și ni l-aţi dat pe al lui Vali Zgonea”. La acest nivel s-au purtat discuţiile din CLM Craiova , în şedinţa de ieri, când s-au votat evenimentele culturale şi sportive la care sunt aşteptaţi craiovenii pe parcursul lunii mai.

mihai viteazulPrezenţa pe ordinea de zi a mai multor proiecte de hotărâre care au propus desfăşurarea de evenimente culturale şi sportive în luna mai, luna campaniei electorale, le-a dat consilierilor din opoziţie motiv să suspecteze că primarul în funcţie se pregăteşte să-şi facă imagine şi în acest fel.

       Primul atac a fost dat la proiectul prin care se susţine financiar Festivalul Mondial de Poezie al Academiei Internaţionale „Mihai Eminescu”. „Din câte ştiu eu, datele importante din viaţa lui Mihai Eminescu au fost 15 ianuarie şi 15 iunie şi mi se părea normal ca acest eveniment să aibă loc în iunie, dar atunci se termină campania electorală”, a spus consilierul Marian Vasile. Alesul PNL a arătat că sunt neconcordanţe în proiect, în sensul că nu se face distincţie între fundaţie şi academie. „În tot raportul se face referire la o fundaţie. Dacă ne uităm pe CUI prevăzut în contract, ne reiese că este vorba de Institutul de Cercetare SC Nicolăescu-Plopşor. Alocăm o sumă destul de mare, de 120.000 de lei, unei asociaţii-fantomă. Nu putem să votăm pentru că nu ştim cine este academia şi cine este fundaţia”, a spus Marian Vasile.

Calul roşu şi capul lui Valeriu Zgonea

A urmat apoi Festivalul „Mihai Viteazul”, care a fost, de departe, şi cel mai savuros moment al plenului. De această dată, cel care a ridicat securea a fost consilierul liberal Marinel Florescu. „Eu am întrebat şi în şedinţa de comisii dacă zilele de 21 şi 22 mai au vreo conotaţie în istoria noastră sau pur şi simplu este o manifestare a PSD în campanie electorală. Dacă aţi fi dorit cu adevărat să îl sărbătorim pe Mihai Viteazul, atunci acest eveniment trebuia să se întâmple pe data de 1 noiembrie, pentru că, la 1 noiembrie 1599, marele voievod a intrat călare pe un cal alb în Cetatea Alba-Iulia şi a făcut Unirea românilor”.

Florescu a fost şi mai dur, acuzând făţiş primarul că se foloseşte de imaginea domnitorului pentru a-şi face campanie electorală. „La aproape 416 ani de la intrarea triumfală în Cetatea Alba-Iulia a lui Mihai Viteazul, călare pe un cal alb, doamna primar Olguţa Vasilescu vrea să intre în Primăria Craiovei călare pe un cal roşu”, a atins-o Marinel Florescu pe Olguţa Vasilescu.

Ironia a fost completată cu un apropo politic la situaţia din interiorul PSD, al cărui protagonist, Valeriu Zgonea, fost lider la Dolj, deţine porecla „colegul lui Mihai Viteazul”.„Vreau să îi reamintesc doamnei primar că le-a promis craiovenilor capul lui Mihai Viteazul. Craiovenii aşteaptă să vă ţineţi de promisiune, doamna primar, şi să ne aduceţi capul lui Mihai Viteazul”, a spus, triumfător, Marinel Florescu.

Prin râsetele din sală, s-a auzit din rândul aleşilor PNL. ”Și ne-aţi dat capul lui Zgonea (n.r. – Valeriu Zgonea)”.

„Nu am nevoie de campanie electorală!”

      Primarul Olguţa Vasilescu a înghiţit în sec la gluma cu Valeriu Zgonea şi le-a spus consilierilor că data pentru Zilele Mihai Viteazul a fost stabilită de către istorici. „La nici unul dintre evenimentele de luna aceasta nu se face nici un fel de publicitate electorală, iar pe mine nu cred că m-aţi văzut, în patru ani, niciodată urcând pe vreo scenă de Zilele oraşului, de Zilele Mihai Viteazul. Ba mai mult decât atât, la Zilele Mihai Viteazul nu particip decât la depunerile de coroane în calitate oficială, iar partidele politice niciodată nu au depus coroană la această festivitate, ci doar instituţiile. Acest lucru se va întâmpla şi anul acesta tocmai pentru că am vrut dintotdeauna să evităm publicitate electorală când este vorba de nişte evenimente atât de importante pentru tradiţia şi istoria oraşului”.

      Primarul a încheiat pe un ton tranşant, declarându-le consilierilor că nici nu ar avea nevoie să-şi mai facă vreo campanie electorală. „Poate nu aţi observat, dar eu nu am intrat în campanie electorală. Eu nu am panouri prin oraş, eu nu răspândesc pliante pentru că eu nu mai am nevoie de campanie electorală”.

      Pentru „Zilele Craiovei”, care se vor desfăşura în aceeaşi lună, s-a votat o finanţare de până la 60.000 de euro pe care o va asigura firma Palmyra Fest din Târgovişte care se ocupă de organizarea întregului eveniment.