CLM Craiova a votat proiectul terenurilor

0
322

Consilierii municipali au aprobat, ieri, cu unanimitate de voturi, proiectul de hotărâre privind vânzarea terenurilor cu destinaţia de curte, aferente construcţiilor cu destinaţia de locuinţe, cumpărate în condiţiile Legii nr. 112/1995.

SONY DSC
SONY DSC

Deşi a fost votat cu unanimitate de voturi, proiectul de hotărâre a întâmpinat o opoziţie care a venit din partea unui singur consilier. Liberalul Marinel Florescu a susţinut că nu este o iniţiativă bună deoarece „se crează un precedent ca o iniţiativă locală să rezolve nişte inperfecţiuni sau nişte probleme nerezolvate în cuprinsul legilor şi al normelor de aplicare. Consider că nu e normal ca, la Craiova, să se întâmple lucrurile într-un fel, la Bucureşti sau la Iaşi altfel. Și nici măcar discuţiile din familie nu constituie un argument”, a spus Marinel Florescu, făcând referire la senatorul şi judecătorul Ion Predescu, care a fost consultat de către iniţiator la pregătirea proiectului. Colegul său de partid, liberalul Pavel Badea, a luat, în schimb, cuvântul şi a ţinut să asigure iniţiatorul că PNL va vota acest proiect pe care îl consideră oportun pentru Craiova.

Reglementarea unei situaţii de patrimoniu

Înainte de a se trece la vot, consilierul Bianca Predescu le-a explicat consilierilor de ce a avut în vedere această chestiune a vânzării terenurilor aparţinând domeniului privat. Alesul local le-a spus colegilor din CLM că demersurile pentru reglementarea situaţiei de patrimoniu, una în care se regăsesc mulţi craioveni, a început mai demult în ţară, Craiova fiind, din păcate, mult în urmă din acest aspect.

„Pentru prima dată în acest mandat, a existat voinţa politică de a adopta o astfel de hotărâre prin care să reglementăm o situaţie ce priveşte dreptul de proprietate al mai multor persoane din Craiova. Începând cu anul 2000, foarte multe autorităţi locale au adoptat soluţii. În 2012, s-a constatat că nu se mai poate interveni prin lege pentru că ar fi încălcate deja drepturi dobândite dacă s-ar da o lege cu conţinut unitar. Am pus în discuţia Institutului de Știinţe Administrative această chestiune şi opinia majoritară a fost aceea de a iniţia şi noi un proiect de hotărâre, pe plan local, aşa cum procedaseră şi celelalte oraşe, atâta timp cât prin lege nu se mai poate interveni. Pentru că în ultima perioadă a intervenit o stabilizare a raporturilor juridice în această materie, mi-am permis să iniţiez acest proiect”, a spus Bianca Predescu, care a cerut să îi fie ataşată toată documentaţia pe care a folosit-o la construcţia proiectului.

Vot în unanimitate

Consilierul municipal a oferit explicaţii şi cu privire la consultarea senatorului şi judecătorului Ion Predescu pentru pregătirea acestui proiect de hotărâre întrucât, prin prisma funcţiilor sale, a fost cel care a conceput legile privind măsurile reparatorii în materie imobiliară. „Este firesc, chiar dacă este tatăl meu, ca să fi purtat o discuţie lămuritoare cu această persoană atâta timp cât este cel care a scris – şi sunt martor – toate legile privind măsurile reparatorii în materie imobiliară. Cel puţin până în 2004 a lucrat nemijlocit la ele. Și pentru a vedea dacă este o voinţă pozitivă sau negativă de a nu reglementa, de aceea am purtat discuţia. Și am văzut cât de frumos şi de logic este tot argumentul dat”. Bianca Predescu a accentuat faptul că nu este vorba de reglementarea unei probleme de interes general, şi nu priveşte nici un interes particular, cu atât mai mult al său. „Eu nu mă aflu într-o astfel de situaţie, nici rudele mele. Bunicul meu a construit casa în 1927 şi nu a fost luată de stat niciodată, ca atare nu am o problemă personală de rezolvat”. Proiectul de hotărâre a fost votat, în cele din urmă, cu majoritate de voturi. Iniţiatorul Bianca Predescu a făcut şi un amendament, în sensul că solicitanţii pentru cumpărarea terenurilor pot să fie proprietarii locuinţei, dar şi succesorii în drepturi ai acestora. Amendamentul a fost însuşit de executivul primăriei.