Noi medicamente pe listele acordate compensat şi gratuit, disponibile pentru asiguraţi

0
83

Executivul a introdus încă 9 molecule pe listele medicamentelor compensate sau gratuite de care beneficiază asiguraţii, pe bază de prescripţie medicală în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate sau cei înscrişi în programele naţionale de sănătate, potrivit unei Hotărâri adoptate astăzi de Guvern.

Această măsură are scopul să asigure accesul la tratament cu medicamente noi inovative, pentru cât mai mulţi pacienţi diagnosticaţi cu afecţiuni la care nu există metode de tratament satisfăcătoare.

Cele 9 medicamente nou introduse în lista celor prescrise sunt medicamente de care beneficiază asiguraţii în tratamentul ambulatoriu al unor grupe de boli în regim de compensare de 100% din preţul de referinţă. De aceste medicamente beneficiază bolnavii cu proceduri intervenţionale percutane, numai după implantarea unei proteze endovasculare (stent), bolnavii care se află în tratamentul ambulatoriu al unor grupe de boli transmisibile – Subprogramul de tratament şi monitorizare a persoanelor cu infecţie HIV/SIDA, bolnavii cu psoriazis cronic sever (plăci), bolnavii cu mielom multiplu,  dar şi pentru tratatamentul medicamentos al bolnavilor cu diabet zaharat, înscrişi în programul naţional.

Pentru aceste denumiri comune internaţionale, se estimează ca, în anul 2017,  decontarea se va încadra în bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate alocat medicamentelor care fac obiectul contractelor cost-volum / cost-volum-rezultat, respectiv bugetul alocat medicamentelor pentru boli cu risc crescut utilizate în programele naţionale de sănătate curative.