Recepţia ultimelor trei avioane ale escadrilei de F-16

0
90

Secretarul de stat pentru politica de apărare şi planificare, Mircea Duşa, a condus delegaţia M.Ap.N. prezentă în Portugalia la ceremonia de predare-primire a ultimelor trei aeronave multirol din cele 12 ale escadrilei de F-16 Fighting Falcon, eveniment organizat în Baza Aeriană din Monte Real, miercuri, 27 septembrie.

“La nivel bilateral, contractul interguvernamental româno-portughez reprezintă un model de cooperare eficientă, profesionistă, transparentă şi cu beneficii importante pentru ţările noastre”, a declarat Mircea Duşa.

Demnitarul român a accentuat că relaţiile contractuale şi excelenta cooperare între cele două forţe aeriene vor continua şi după livrarea acestor trei aeronave.

Secretarul de stat Duşa a apreciat şi sprijinul părţii americane în special în derularea în ansamblu a programului, transferul aeronavelor către ţara noastră şi instruirea personalului navigant şi tehnic.

Mircea Duşa a arătat că această achiziţie este un pas major în creşterea capabilităţilor Armatei României şi reprezintă o etapă de tranziţie către introducerea în serviciul Forţelor Aeriene Române a aeronavelor de generaţia a V-a, iar programul de înzestrare cu aeronavele F-16 îşi va dovedi importanţa strategică nu doar pe plan naţional, ci şi la nivel regional, întărind capacitatea României de a răspunde într-o manieră adecvată cerinţelor de descurajare şi apărare specifice regiunii Mării Negre.

La final, secretarul de stat Duşa le-a urat succes piloţilor Forţelor Aeriene Române care vor activa la manşa acestor aeronave: “sunt profesionişti, s-au pregătit temeinic, nu vor avea misiuni uşoare, dar sunt convins că le vor îndeplini la cele mai înalte standarde de performanţă”, a mai adăugat secretarul de stat.

La ceremonia din Portugalia au mai participat, din partea română, şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, generalul-locotenent Laurian Anastasof, precum şi alte persoane cu responsabilităţi în procesul de achiziţie a primei escadrile de F-16 Fighting Falcon.

Ceremonia oficială de recepţie a celor trei aeronave va avea loc în România, în Baza 86 Aeriană “Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă”, din Feteşti, în cursul săptămânii viitoare, după un program ce va fi anunţat prin structurile de comunicare ale M.Ap.N.