Jandarmii GJMb Craiova au sărbătorit 19 ani de la înfiinţare

0
110

Într-un cadru festiv, în prezenţa reprezentanţilor administraţiei publice locale şi judeţene, dar şi a colegilor de la celelalte structuri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, jandarmii Grupării de Jandarmi Mobile “Fraţii Buzeşti” Craiova au sărbătorit, ieri, 19 ani de la înfiinţare. Comandantul GJMb Craiova a prezentat, succint, transformările prin care a trecut unitatea de la înfiinţare, a înmânat plachete aniversare foştilor comandanţi prezenţi la manifestare, apoi, pentru invitaţi, a fost pregătit un exerciţiu demonstrativ cu împuşcături şi coborâri în rapel, care a stârnit destule aplauze.

Mr. Cosmin Mirea, împuternicit la comanda Grupării de Jandarmi Mobile „Fraţii Buzeşti” Craiova a mulţumit tuturor – reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi judeţene, dar şi colegi de la celelalte structuri din subordinea Ministerului Afacerilor Interne – pentru prezenţă şi a început festivitatea cu o prezentare a principalelor transformări prin care a trecut unitatea, de la înfiinţare, 25 septembrie 1998, şi până acum. Astfel, în baza Ordinului ministrului de interne din data de 25.09.1998, se înfiinţează Batalionul 88 Mobil de Jandarmi Craiova, unitate destinată să organizeze sau să conducă şi să execute misiuni specifice, ce revin jandarmilor în zona de responsabilitate corespunzătoare Comandamentului de Jandarmi Teritorial Craiova, respectiv judeţele: Dolj, Olt, Gorj, Mehedinţi, Vâlcea, Argeş şi Teleorman.

Începând cu anul 1999, Batalionului 88 Mobil de Jandarmi Craiova i s-a adus modificări structurale, fiind încadraţi numai ofiţeri, subofiţeri şi jandarmi angajaţi pe bază de contract. Unitatea funcţiona cu 5 Detaşamente de Jandarmi Mobile, atribuţiile şi misiunile diversificându-se şi perfecţionându-se continuu. Începând cu luna decembrie 2001, efectivele batalionului au început să acţioneze în zona de competenţă cu noi elemente de dispozitiv: patrule mobile auto de ordine publică pe traseele din mediul rural, într-un sistem independent, complementar celui realizat de către poliţie. S-a pus accent pe asigurarea unui climat de ordine, de respectare a normelor de convieţuire între cetăţeni, prevenirea furtului de material lemnos, a actelor de braconaj şi a furturilor de produse agricole şi animale. De la 1 iulie 2003, Batalionul 88 Mobil de Jandarmi Craiova s-a transformat în Gruparea de Jandarmi Mobilă Craiova. „Am reuşit să fim prezenţi în toată zona de competenţă, de câte ori a fost nevoie şi Gruparea de Jandarmi Mobilă Craiova îşi va asuma şi pe viitor rolul pe care cetăţenii ni-l cer, acela de garant al siguranţei publice şi al aplicării corecte a legii”, a spus mr. Cosmin Mirea, în încheiere. A înmânat, apoi, plachete aniversare foştilor comandanţi ai GJMb Craiova prezenţi în sală, respectiv generalii de brigadă în rezervă Constantin Ion şi Marin Andreana, dar şi col. (r.) Ion Dina, apoi toţi invitaţii au coborât în curtea unităţii, pentru un exerciţiu demonstrativ. Este primul an în care reprezentanţii GJMB Craiova îşi serbează aniversarea, dar spun că nu va fi şi ultimul.