Excelenţa Sa Martin Harris, Ambasadorul Marii Britanii în România : „Acum există deja un model pentru dezvoltarea acestei regiuni”

0
278

Ieri, în Sala de Şedinţe a Consiliului Judeţean Dolj a avut loc conferinţa finală a proiectului „Antreprenoriat, iniţiativă şi dezvoltare pentru Oltenia”. Proiectul a fost implementat de ADR Sud-Vest Oltenia, în parteneriat cu first – Agenţia pentru Dezvoltare a Districtului Wakefield din Marea Britanie, şi a avut drept obiectiv dezvoltarea competenţelor manageriale şi antreprenoriale în vederea îmbunătăţirii performanţelor firmelor şi promovarea culturii antreprenoriale în regiunea Oltenia. La acest eveniment au participat Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Excelenţa Sa Martin Harris – Ambasador al Marii Britanii în România, Mohan DeSilva, director executiv first – The Wakefield District Development Agency; Marilena Bogheanu, director ADR SV Oltenia; Valentin Mihalache, director SC Confort Grup SRL din Slatina – unul din beneficiarii activităţilor proiectului, şi nu în ultimul rând,  reprezentanţi ai structurilor de afaceri din Oltenia.

Valoarea totală a proiectului, care a fost lansat la 1 octombrie 2009, este de aproximativ 1.800.000 lei, fiind cofinanţat din Fondul Social European prin POS DRU 2007-2013, Axa Prioritară 3 „Creşterea adaptabilităţii lucrătorilor şi a întreprinderilor”. „De această dată, noi, ADR SV Oltenia ne aflăm şi într-o altă ipostază, şi anume, în aceea de aplicant, la un alt program, pe care desigur, nu-l  gestionăm noi. Este vorba de o finanţare substanţială şi punem accent în primul rând, pe rezultatele obţinute în cadrul acestui proiect.  În urmă cu patru ani de zile, am semnat un protocol de colaborare, protocol semnat cu toate cele cinci Consilii Judeţene şi am încercat să ne ţinem de cuvânt. Am promis la acel moment că vom acorda un sprijin mutual mediului de afaceri şi iată că prin această manieră concretă ne putem implica în susţinerea antreprenoriatului şi să gândim împreună proiecte în acest sens. Acest proiect, făcut în colaborare cu Districtului Wakefield din Marea Britanie a fost baza începerii dezvoltării culturii antreprenoriale” a subliniat Marilena Bogheanu, directorul ADR SV Oltenia.

Bază de date cu sursele de finanţare

Reprezentantul ADR SV Oltenia a mai spus că în mod concret, s-a reuşit organizarea unei sesiuni de promovare a culturii antreprenoriale şi a instrumentelor de finanţare prin organizarea de seminarii în cele cinci judeţe ale regiunii. „Câte un seminar în fiecare judeţ al regiunii cu antreprenori şi potenţiali beneficiari, un seminar cu studenţi în an terminal, masteranzi, tineri absolvenţi – potenţiale persoane care îşi pot deschide o afacere pe cont propriu – din facultăţi din fiecare judeţ al regiunii, precum şi cursuri de formare în domenii specifice promovării antreprenoriatului. S-a constituit şi o bază de date cu sursele de finanţare pentru mediul privat în Regiunea SV Oltenia – fonduri europene, fonduri naţionale, autorităţi publice locale, donori internaţionali – precum şi o bază de date cu programe special oferite de cel puţin patru Bănci ce vor fi selectate. Am reuşit să facem şi un portal adresat mediului de afaceri, care poate fi accesat la adresa www. aidoltenia.ro, unde se prezintă o descriere generală a proiectului şi rezultatele acestuia, şi câte o pagină pentru fiecare judeţ, în parte. Am pus accent pe dezvoltarea turismului. Avem şi o hartă interactivă. Putem prezenta ştiri şi anunţuri în legătură cu eventualele investiţii în regiunea noastră. Am discutat cu partenerul nostru britanic şi despre maniera în care vom putea continua colaborarea şi ne vom concentra pe două inţiative şi ca urmare a unor studii prealabile făcute. Suntem în discuţii şi cu compania Ford pentru că ei vor fi beneficiarii acestor cercetări, de asemenea cu Universitatea din Craiova şi Facultatea de Mecanică, astfel încât să avem la finalul proiectului un centru de cercetare-inovare şi un centru de pregătire pentru personalul din acest domeniu, industria automotivelor. Vor fi şi alte proiecte de tip soft : de cercetare-dezvoltare-inovare. Vom lucra cu partenerul nostru britanic, pentru că el are experinţă în realizarea unei astfel de strategii… ”, a mai spus directorul ADR SV Oltenia.

Două broşuri şi un portal

Tot în cadrul proiectului  s-a  elaborat  şi un studiu cu privire la specificul antreprenorial al fiecărui judeţ al regiunii şi s-au înfiinţat şi cinci birouri de Help-desk permanent în fiecare judeţ în cadrul ADR, care vor asigura asistenţă pentru crearea şi dezvoltarea de afaceri, oportunităţi de finanţare. Cu alte cuvinte, promovarea culturii antreprenoriale s-a realizat pentru cel puţin 500 de persoane. Mohan DeSilva, directorul executiv – The Wakefield District Development Agency a precizat ieri, la Craiova, că toate discuţiile pe care le-a avut cu preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa s-au concretizat şi în plus, s-a creat chiar un sistem de legătură foarte bine pus la punct atât cu conducerea CJ Dolj, cât şi reprezentanţii ADR SV Oltenia. „Ni s-a prezentat detaliat acest proiect. În momentul în care s-a lansat, nu cunoşteam foarte multe lucruri despre România, motiv pentru care am avut parte de o adevărată experienţă şi de o colaborare unică. Am descoperit astfel, că aici, sunt oameni care vor într-adevăr să dezvolte o afacere, că vor într-adevăr să aibă ceea ce au alte ţări şi sunt convins că o să se ajungă exact acolo, ţinând cont de poziţia localităţilor, de oamenii din această zonă. Am dezvoltat foarte multe colaborări cu oamenii de aici. Investitorii străini vor primi suficiente informaţii, fie accesând site-ul portalului, fierăsfoind cele două broşuri care au fost realizate în cadrul proiectului” a subliniat Mohan DeSilva.

Marilena Bogheanu, directorul ADR SV Oltenia :

„Reprezentanţii Consiliului Judeţean Dolj sunt campionii accesării fondurilor europene. Sunt cele mai multe proiecte implementate de această instituţie condusă cu profesionalism şi seriozitate de domnul preşedinte Ion Prioteasa. Este singura instituţie care a accesat fonduri şi pentru mediul de afaceri, deci, există o preocupare clară, a conducerii executive vizavi de mediul privat, de întreprinzători şi de crearea de noi locuri de muncă”


Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj :

„Excelenţa Sa, Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti este un om foarte apropiat regiunii noastre. Atât dânsul, dar mai ales domnul DeSilva ne-a vizitat de mai multe ori până acum. Domnul Ambasador a renunţat la mai multe evenimente, motivul fiind acela de a fi astăzi, prezent la finalizarea acestui proiect. S-a făcut o investiţie foarte serioasă în oameni. Noi am avut până acum o relaţie foarte strânsă cu Italia, de acum înainte vom avea o colaborare la fel de fructuoasă şi cu Marea Britanie. Vă rugăm să trimite-ţi investitorii către Craiova…”


Excelenţa Sa Martin Harris, Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti :

„Eu mă bucur că acest proiect a fost o colaborare de succes şi acest parteneriat făcut între Wakefield District şi Craiova coincide cu parteneriatul strategic semnat la nivel naţional, atunci când preşedintele României, Traian Băsescu a întreprins o vizită la Londa. Evident că în acest moment, există o situaţie economică foarte dificilă, în toată lumea. Pentru a ieşi din criză, trebuie neapărat să ai instrumentele necesare, să susţii IMM-urile şi mediul de afaceri. Aşa că este foarte bine venit acest parteneriat încheiat între Marea Britanie şi Regiunea Olteniei. Acum există deja un model pentru dezvoltarea acestei regiuni şi există un interes foarte mare pentru noi, Marea Britanie, deoarece, avem în acest moment o bază pentru schimburile economice. În acest sens, vă mulţumesc foarte mult, dumneavoastră, d-le preşedinte Ion Prioteasa că aţi susţinut realizarea acestei colaborări fructuoase…”