Când mall-urile iau locul fabricilor! Regiunea Sud-Vest Oltenia pierde teren în industrie şi construcţii

0
643

Potrivit ultimelor date statistice elaborate de Institutul Naţional de Statistică, în profil regional, efectivul salariaţilor a înregistrat creşteri în toate regiunile de dezvoltare faţă de sfârşitul anului 2015. Regiunile cu cele mai mari creşteri ale efectivului de salariaţi au fost Bucureşti-Ilfov (+76.700), Nord-Vest (+25.000) şi Centru (+24.900). Polul de forţă rămâne regiunea Bucureşti-Ilfov, unde se concentrează aproape 22% din salariaţii din economie. Regiunile de dezvoltare în care activităţile sectorului primar depăşesc ponderea medie pe ţară (2,4% pe total economie) sunt: Sud Muntenia (4,1%), Sud-Est (3,8%), Nord-Est (3,2%), Vest (2,8%) şi Sud-Vest Oltenia (2,6%). Un fapt îmbucurător este că, anul trecut, numărul mediu al salariaţilor a fost de 4.759.400 persoane, în creştere faţă de anul precedent cu 148.000. Totuşi, regiunea Sud-Vest Oltenia coboră sub jumătatea clasamentului în ponderea industriei şi construcţiilor la economia naţională. Mai mult, un sfert din salariaţii acestei regiuni lucrează în servicii sociale care, în cea mai parte parte, înseamnă sectoare publice: administraţie publică, învăţământ, sănătate, asistenţă socială.

          Din datele prelucrate de INS aflăm că Oltenia se află pe locul cinci din opt, la capitolul angajaţi în industrie şi construcţii. Astfel, regiunile de dezvoltare care concentrează o proporţie semnificativă a salariaţilor în sectorul industriei şi construcţiilor sunt: Vest, Centru, Sud-Muntenia, Nord-Vest, Sud-Vest Oltenia (44,9%, 42,8%, 40,7%, 40,4%, 37,5%, faţă de 35,5% media pe ţară).

          Cum era de aşteptat, cea mai mare pondere a salariaţilor din serviciile comerciale se regăseşte în regiunea Bucureşti-Ilfov (61,8% faţă de 42,7% pe total economie), iar în sectorul serviciilor sociale cea mai mare pondere s-a înregistrat în regiunea Nord-Est (26,4% faţă de 19,4% media pe ţară). La sfârşitul anului 2016, efectivul salariaţilor din societăţile cu capital privat a fost majoritar (75,7%) şi a înregistrat o creştere cu 4,5% comparativ cu anul precedent. În Oltenia, potrivit datelor statistice, 24% din salariaţi lucrează în servicii sociale, cu precădere publice, 35,9% în servicii comerciale şi 37,5% în industrie şi construcţii. La numărul de salariaţi bugetari, Oltenia e întrecută doar de regiunea Nord-Est (Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui) cu 26,4% total salariaţi în sistem public!

Doar cinci judeţe au salarii peste media pe economie

          În profil teritorial, pe judeţe, câştigul salarial mediu lunar net în anul 2016 s-a situat sub media pe economie în 36 dintre judeţe. Cele mai scăzute câştiguri s-au înregistrat în judeţele Harghita (1.519 lei, cu 25,8% mai puţin decât media pe economie), Covasna (1.542 lei, cu 24,6% mai puţin decât media pe economie), respectiv Vrancea (1.556 lei, cu 23,9% mai puţin decât media pe economie). La polul opus s-a situat câştigul salarial mediu lunar net realizat în Municipiul Bucureşti (2.925 lei), cu 43,0% peste media pe economie.

Am depăşit regiunea Vest la servicii comerciale!

          Despre cât de anacronică este direcţia spre care ne îndreptăm, ca regiune de dezvoltare, aflăm tot din datele statistice. Sud-Vest Oltenia a depăşit regiunea Vest la indicatorul salariaţi în sectorul comercial; dar judeţele din cea de a doua regiune menţionată anterior ne-au depăşit la efectivul de salariaţi din industrie şi construcţii. Scorul este de 44,9% pentru Vest şi 37,5% pentru Sud-Vest!