Decât să-l reparăm, mai bine-l demolăm! Certificat de deces pentru Teatrul de vară

1
331

La sugestia arhitectului-şef, primarul Antonie Solomon a tăiat de pe listă Teatrul de vară din Parcul „Romanescu”. Edilul-şef s-a lăsat convins să ia în calcul demolarea lui, pe motiv că e o construcţie a comuniştilor care nu are nimic de-a face cu arhitectura romantică, de început de secol XX, a parcului.

Primarul Antonie Solomon nu mai vrea Teatrul de vară din Parcul „Romanescu”. Intenţia s-a desprins în urma unei interpelări făcute de consilierul liberal Pavel Badea, care a cerut lămuriri cu privire la soarta acestui obiectiv. «În ultimii ani alocăm resurse financiare pentru reamenajarea Teatrului de vară din parc. Şi, din nefericire, pe timpul execuţiei bugetare, luăm banii şi îi alocăm în altă parte. Ar fi de bun augur dacă, totuşi, am reuşi să terminăm odată acel teatru, pentru că e păcat. S-a promis de mai mulţi ani», a spus Badea.

Solomon a răspuns că nu şi-l mai doreşte, fiind convins între timp că e prea costisitor şi, pe deasupra, inutil. «Eu am venit în urmă cu două-trei săptămâni şi nu ştiu ce s-a întâmplat. Nu cred că aş putea să spun de ce s-au luat banii. Oricum, nu e timp de reabilitat. La anul poate o să mai dăm şi o să începem din timp demersurile ca să putem să şi realizăm acea investiţie. Dar aş merge pe mâna arhitecţilor să îmi spună dacă are o utilitate şi dacă are aşa o importanţă pentru parcul-monument al naturii», a spus Solomon.

Un obiectiv lipsit de importanţă

Deşi a recunoscut că a ţinut mult timp la ideea de a salva acest teatru de vară, care acum e de nerecunoscut din cauza degradării, Solomon a lăsat să se înţeleagă că va abandona proiectul dacă specialiştii vor continua să-i spună că nu se mai încadrează în peisaj. «Acest teatru de vară, din câte mi-a spus arhitectul-şef, nu are o importanţă deosebită pentru Parcul „Romanescu”, fiind construit după 1945. Pe de altă parte, putem să alocăm nişte bani, dar nu ştiu care va fi utilitatea până la urmă, fiindcă sunt atâtea şi atâtea locuri pentru activităţi culturale şi de divertisment în Craiova», a spus Solomon.

În acelaşi timp, primarul spune că ruina din inima parcului trebuie rezolvată într-un chip sau altul, fie că va fi refăcut, fie că va fi demolat, întrucât strică imaginea zonei din preajma Casei „Bibescu”, recent refăcută. «Este un disconfort arhitectural în Parcul „Romanescu”, în zona Casei „Bibescu”, pe care, zic eu, am reabilitat-o păstrând ceea ce era în urmă cu câteva sute de ani. Acolo a dormit câteva zile domnitorul Alexandru Ioan Cuza, deci e un monument arhitectural şi e păcat să vezi o ruină la doi paşi».

 

1 COMENTARIU

  1. Teatrul de vară nu face parte din proiectul arhitectului Redont. Capacitatea lui este conformă cu numărul de locuitori din pewrioada când s-a construit. Acum nu mai face faţă dacă vin să dea spectacol vedete sau trupe cunoscute. Şi dacă se va demola, ceeace ar fi foarte bine, odată cu deşeurile rezultate ar fi bine să dispară şi făcătura care şade mai la vale, pe malul pârâului. Aşa zisa operă de artă.

Comments are closed.