Mihail Genoiu, senator de Dolj: „Combaterea speculei la alimente reprezintă urgența maximă a noului Guvern, pentru că aceasta este problema ceea mai presantă a cetățenilor și principala sursă a inflației”

0
1086

Guvernul Ciolacu își respectă angajamentul privind combaterea creșterii prețurilor la alimente. Actul normativ este pregătit și a început să fie discutat împreună cu reprezentații comercianților. Așa cum s-a angajat, premierul colaborează cu reprezentanții marilor lanțuri comerciale pentru a stabili împreună măsurile de reducere a prețurilor la alimente.Măsura vizează 8 alimente de bază, care trebuie să se regăsească în coșul de cumpărături al oricărui român: pâine, lapte și brânzeturi, carne, ouă, ulei, făină și mălai, cartofi și legume proaspete, fructe proaspete.Lista nu conține produse de lux. Sunt vizate strict produsele indispensabile pentru o alimentație sănătoasă, care nu trebuie să lipsească din farfuriile românilor din cauza prețurilor crescute speculativ. De aceea, guvernul intervine strict în privința acestor produse.

În acest context al măsurilor de combaterea creșterii prețurilor la alimente sunt câteva aspecte importante de subliniat. În primul rând este vorba de o perioadă limitată de timp, doar până la scoaterea speculanților din piață. În al doilea rând se limitează adaosul comercial până la comerciantul final. În al treilea rând se suspendă temporar taxele impuse producătorilor de marii retaileri. În plus, comercianții vor trebui să afișeze la raft și prețul de la producător, pe lângă prețul de vânzare, astfel încât oamenii să poată identifica ușor magazinele care practică cele mai mici adaosuri.

Totodată, este important de precizat că această măsură de reducere a taxelor se aplică și produselor din import. Limitarea adaosului comercial se aplică și pe lanțul comercial de la importator-distribuitor-retailer. Așadar dacă retailerul va importa direct produse va fi, de asemenea, limitat adaosul comercial. În acest caz, retailerii nu aplică furnizorilor externi acele taxe care sunt impuse producătorilor români.

Totodată trebuie să înțelegem că este obligatoriu ca astfel de măsuri să fie luate cât mai rapid pentru că în momentul de față, creșterea prețurilor la alimente reprezintă principala sursă a inflației. Dacă anterior erau și prețurile la energie și la carburanți, surse ale inflației dar aici lucrurile s-au rezolvat prin faptul că PSD a reușit să promoveze măsura reglementării temporare a pieței, acum problema este la produsele alimentare.

Între 60% și 90% din majorările de prețuri care îi afectează în mod direct pe cetățeni vin din creșterea prețurilor la alimente. Așa cum știm cu toții, alimentele sunt bunuri indispensabile pentru toate categoriile sociale și de aceea creșterea prețurilor la aceste produse îi afectează cel mai mult pe cei cu venituri mici și medii la care alimentele reprezintă o parte mai mare din cheltuielile curente.