Copilul tău ce face în vacanţă? Înscrie-l la atelierele creativ-educative de la Muzeul Olteniei!

0
140
Gata cu ceasul deşteptător care sună dimineaţa devreme, cu temele de pe o zi pe alta, cu testele şi proiectele, cu notele din catalog, a venit mult-aşteptata vacanţă de vară! Fericiţi şi nerăbdători să se bucure de atâta timp liber, copiii sunt antrenaţi în această perioadă în activităţi relaxante şi plăcute. Dar şi educative, îşi doresc mai ales părinţii și bunicii, care consideră vacanţa un bun prilej de a-i îmbogăţi copilului cultura generală. Şi care ştiu prea bine că, altfel, o opţiune – pe care majoritatea nu o agreează, dar este mereu la îndemâna celor mici – ar rămâne calculatorul…
Prezenţa în programul copilului, pe perioada vacanţei de vară, a unor activităţi extraşcolare (ex: sportive, pictură, teatru, dans, ateliere de creativitate) sunt benefice, pentru că îi dau posibilitatea de a se exprima, de a relaţiona şi a-şi face noi prieteni, de a-şi dezvolta diferite abilităţi şi de a-şi creşte încrederea în sine. Însă, spune psihologul, este necesar ca ele să corespundă şi dorinţei lui de a participa, să îi facă plăcere, să nu fie confundate cu o continuare a grădiniţei sau a şcolii, ci să aibă un specific distractiv, relaxant, plăcut. Dacă părinţii optează pentru activităţi predominant intelectuale (ex: cursuri de limbi străine, de informatică), este bine ca acestea să aibă şi ele un caracter predominant ludic, să se bazeze pe învăţare prin joacă şi să fie, pe cât posibil, fără note/calificative sau teme. De asemenea, alegerea unei tabere sau excursii pentru copil joacă un rol important în dezvoltarea lui şi în creşterea autonomiei şi capacităţii de separare, mai spune psihologul. O astfel de experienţă îi rămâne foarte multă vreme în amintire şi constituie un pas în procesul lui de maturizare.
Dacă, din motive financiare sau altele, acest gen de activităţi nu este posibil, în Craiova copiii şi părinţii mai au o opţiune: ateliere creative şi programele educative gratuite desfășurate la Muzeul Olteniei. Prin cele trei secţii ale sale – Istorie-Arheologie, Ştiinţele Naturii, Etnografie –, instituția  vă ajută să organizaţi vacanţa copilului într-un mod plăcut, util şi educativ! În funcţie de preferinţele şi hobby-urile celor mici, dar şi de vârsta acestora, puteţi opta pentru atelierele care le dezvoltă cunoștințe de istorie și artă jucându-se cu argilă, gips, fetru, lemn, creând vase și statuete din lut, picturi rupestre ori podoabe preistorice. Sau pentru cele de meșteșuguri tradiționale – sculptură în lemn, bijuterii tradiţionale, pictură pe lemn şi pe sticlă. Ori pentru programul „I like the museum”, conceput exclusiv pentru cei pasionați de natură şi creații hand made. Orice aţi alege, grăbiţi-vă: toate au termene de înscriere, iar unele, şi număr limitat de locuri!
„Prietenii istoriei” se vor întâlni de trei ori pe săptămână, în iulie!
Până mâine, 26 iunie 2019, copiii cu vârsta cuprinsă între 4 și 12 ani se pot înscrie la atelierele cultural-educative „Prietenii istoriei”. Acestea se vor desfășura la sediul Secției de Istorie-Arheologie, pe parcursul lunii iulie, și propun trei module de petrecere a timpului liber pentru cei mici, încercând prin joacă să le dezvolte cunoștințele de istorie și artă. len joacă să-ș prin joacă să-șiÎnscrierile se fac la numărul de telefon 0251.417.756 şi la sediul din strada „Madona Dudu” nr. 14, între orele 9.00-16.00, în limita locurilor disponibile (grupe de vârste apropiate, a câte maximum 20 de copii). Premierea participanților va avea loc în data de 30 iulie 2019, ora 11.00.
„Utilizând diferite materiale (lut, argilă, gips, fetru, lemn, nasturi) și tehnici (modelaj, turnare, lipire, decupare), copiii vor crea și reproduce vase și statuete din lut, picturi rupestre, podoabe preistorice, păpuși din linguri de lemn și vor da frâu liber imaginației în realizarea propriilor povești”, precizează reprezentanții instituției. Atelierele ,,Mânuţe pricepute” (marţea, ora 9.30) și ,,Arta în preistorie” (joia, ora 9.30) vor fi coordonate de muzeografii Valentina Popescu şi Irina Vlad, iar ,,Atelier creaţie” (miercurea, ora 9.30), de Adina Gherban.
Voluntari de-o vară, prin programul „I like the museum”
Cauţi o provocare?  Secția de Științele Naturii a Muzeului Olteniei îți propune, pe parcursul lunii iulie, „I like the museum” – un program conceput exclusiv pentru cei pasionați de natură, copii, creații hand made. Ultima zi de înscriere este mâine, 26 iunie 2019. Interviul și preselecția vor avea loc pe 28 iunie, iar afișarea rezultatelor, pe 1 iulie. Așteptați sunt adolescenți și adulți care au un program ce le permite participarea în mod consecvent la evenimente, conform calendarului de activități. Numărul locurilor este limitat la patru.
Potrivit reprezentanților muzeului, voluntarii trebuie să aibă unele abilități: pasiune pentru lucru cu oamenii (preșcolari, școlari, adolescenți, adulți), deschidere și randament pentru lucru în echipă, creativitate și îndemânări practice (creații handmade). Ei se vor implica activ în organizarea, promovarea și desfășurarea Școlii de Vară „Bios Art in vacanță”, fiind așteptați şi să contribuie cu idei și soluții. Ce beneficii vor avea? Gratuitate pe întreaga perioadă a stagiului de voluntariat la intrarea în Muzeul Olteniei, invitații la evenimente ale instituției și, desigur, adeverință și contract de voluntariat.
Înscrierea se face prin trimiterea unui CV la una dintre adresele de e-mail lilagima@yahoo.com și muzeulolteniei@yahoo.com. Detalii pot fi solicitate la numărul de telefon 0766.326.909. Activitățile de voluntariat se vor desfășura la sediul secției, din strada „Popa Șapcă” nr. 8 (lângă Amandina).
Ateliere de meșteșuguri tradiționale, la Casa Băniei
Secția de Etnografie (Casa Băniei) îi invită pe cei mici la o fascinantă călătorie în lumea meşteşugurilor româneşti la „Atelierele de meşteşuguri tradiţionale”, cu patru module, care se vor desfășura săptămânal, la sediul din strada „Matei Basarab” nr. 16 (tel. 0351.444.030): sculptură în lemn, pictură lemn, bijuterii tradiționale, pictură pe sticlă. Pot participa preşcolari, şcolari şi liceeni, însă, spun reprezentanții instituției, în funcţie de tehnicile utilizate, se recomandă încadrarea în următoarele categorii de vârste: iconărit lemn (7-16 ani), iconărit şi pictură pe sticlă (7-16 ani), sculptură în lemn (8-16 ani), bijuterii (7-14 ani).
Atelierele au început de ieri (însă mai pot fi făcute înscrieri) și vor continua până pe data de 6 septembrie 2019, timp în care cei mici vor fi implicaţi în activităţi de cunoaştere şi deprindere a unor meşteşuguri tradiţionale româneşti, prin însuşirea şi experimentarea practicilor utilizate de meşterii ce încă păstrează tainele ocupaţiilor tradiţionale din lumea satului oltenesc.
Atelierul de sculptură în lemn (marțea, între orele 9.00-12.00) va fi coordonat de prof. Ionuț Smarandache. „Participanţii sunt invitaţi să înţeleagă taina esenţelor lemnului, date uimitoare despre structura acestuia, tipuri de copaci şi sunetul acestora. Atelierul este orientat spre a face primii paşi în modelarea lemnului, dar şi spre performanţă, pentru tinerii ce îşi doresc acest lucru. În cei șase ani de când se desfășoară acest atelier, cursanţii au obţinut premii importante la Olimpiada Meşteşuguri Artistice Tradiţionale, la categoriile Sculptură în lemn, Sculptură icoană de vatră şi Prelucrarea artistică a lemnului, faza naţională (Sibiu)”, se precizează într-un comunicat de presă al Muzeului Olteniei. În cadrul atelierului, accentul va fi pus pe realizarea de icoane de vatră, pe care instituția şi-a propus să le promoveze ca pe o valoare de patrimoniu a zonei noastre.
Atelierul de pictură pe lemn (sâmbăta și duminica, între orele 9.00-12.00) va fi coordonat de Doru Dragomir, iar cel de pictură pe sticlă (miercurea și joia, între orele 9.00-12.00), de Cătălin Ostroveanu. „Pictura pe suport de lemn este una din cele mai vechi tehnici picturale. Suportul îl constituie lemnul, care trebuie să fie uscat, peste care se suprapune stratul de preparație, alcătuit din mai multe straturi de grund. Cât privește meșteșugul picturii icoanelor pe sticla, există câteva elemente tipice: se desenează un personaj sau mai multe, restul spațiului se umple cu chenare de flori, folosindu-se pensule foarte subțiri sau penițe”, explică artiștii.
Atelierul de bijuterii tradiționale (vinerea, între orele 9.00-12.00) va fi coordonat de Costinela Iacob și îi va îndruma pe participanți în realizarea bijuteriilor handmade, dar mai ales în îmbinarea cromatică a materialelor cu texturi diferite. „Descoperim împreună secretele bijuteriilor elaborate într-o tehnică veche ce solicită răbdare și imaginație, dar care are un rezultat spectaculos. Participanții vor afla ce fire colorate, mărgele, cioburi, paiete, nasturi, pene, flori, panglici sunt folosite în zona Olteniei, în ce constă ocrotirea ritualică prin bijuterii, cum se face ea şi după ce criterii. Confecţionate creativ, pe o paletă cromatică variată, bijuteriile tradiţionale sunt purtate la gât, pe piept, pe cap, la mână, la talie şi îmbogăţesc considerabil portul popular oltenesc”, spune Costinela Iacob.