Cartierul chinezesc va fi gata în decembrie 2016

0
337

Cartierul chinezesc va fi finalizat în decembrie 2016. Primarul Lia Olguța Vasilescu a dat, din nou, asigurări că blocurile de locuințe de pe strada „Caracal” vor fi terminate, dar nu în primăvara viitoare, așa cum se spera, ci la sfârșit de an, așa cum prevede termenul din contractul de concesiune încheiat de Primăria Craiova cu firma Shandong Ningjian Construction Group din China.

Întrebată fiind dacă locuințele de pe strada „Caracal” vor mai fi terminate, primarul Lia Olguța Vasilescu a răspuns, săptămâna trecută, că noul cartier va fi terminat până la sfârșitul anului viitor. Edilul a explicat că au fost niște neînțelegeri legate de auditarea investiției, în speță de numărul de cereri de locuințe, dar că problema este în curs a fi soluționată. „Au fost niște probleme cu banca din cauza unui raport de audit care s-a făcut de către o firmă de avocatură din România, că așa suntem noi ne tregem palme pe la spate unii la alții. Raportul de audit a spus că nu se pot vinde aceste apartamente fiindcă nu sunt cereri”.

Aproape 1.800 de cereri depuse deja

Potrivit primarului Craiovei, s-a cerut schimbarea auditorului, iar cel nou a procedat corect, în sensul că a luat informații și date legate de numărul cererilor de locuințe în cartierul chinezesc și de la Primăria Craiova, ceea ce nu se întâmplase anterior. „Am cerut schimbarea acestui auditor, a venit altul care, de data aceasta, a venit să vorbească și cu Primăria Craiova să vadă dacă sunt cereri sau nu. Bineînțeles că sunt cereri, sunt aproape 1.800 de cereri depuse deja, deci nu va fi nici un fel de problemă cu vânzarea locuințelor”, a menționat Olguța Vasilescu, dezvăluind pentru prima dată că numărul mic de cereri a fost amănuntul pentru care banca din China nu a aprobat finanțarea.

Constructorul chinez, așteptat la discuții

La sfârșitul săptămânii, președintele companiei chineze Shandong Ningjian Construction Group era așteptat la discuții cu muncipalitatea pe tema reluării lucrărilor pe șantier. Însă, chiar și cu o stagnare de câteva săptămâni a investiției, autoritățile sunt încrezătoare că șantier va fi terminat la termen. „Ei oricum au respectat graficul de lucrări, în sensul că, în ritmul în care au lucrat, puteau să termine undeva prin luna martie 2016 acest complex de locuințe. Faptul că s-a încetinit ritmul ne face să credem că se va termina undeva prin decembrie 2016. Dar este termenul care a fost licitat la concesiune, până la urmă. Adică nu au întârzieri”, a spus primarul.

Investiția de pe șantier, apreciată la 8 milioane de euro

Investiția chinezilor este de 35 milioane euro, finanțare pe care compania constructoare ar urma să o obțină printr-un credit de la Banca de Dezvoltare a Chinei. Potrivit estimărilor autorităților locale, până în acest moment s-au investit aproape 8 milioane de euro, iar dacă firma chineză nu ar mai continua șantierul, toată investiția ar reveni Primăriei Craiova. Oricum, prețul locuințelor nu trebuie să sară de suma de 400 de euro pe metru pătrat, astfel încât garsonierele să se vândă cu prețuri între 19.000 de euro și până la 26.000 de euro, apartamentele cu două apartamente – între 29.000 de euro și 37.000 de euro; apartamentele de trei camere – între 44.000 de euro și 57.000 de euro.