Craiovenii, așteptați la Târgul Meșterilor Populari

0
502

De ieri, Piața „Mihai Viteazul” este locul de întâlnire a celor mai reprezentative meşteşuguri tradiţionale româneşti. Peste 150 de meşteri populari, din aproape 30 de judeţe ale țării, îi așteaptă pe craioveni cu o multitudine și o diversitate de produse – de la ţesători, iconari, olari, cojocari, artizani în prelucrarea lemnului, pielăritului, împletitului, metalelor preţioase, creatori de costume populare la comercianți de bunătăți precum afumături şi brânză de Sibiu, cozonaci și plăcinte, diferite gemuri și dulceţuri. Prețurile sunt și ele pentru toate buzunarele, iar meșterii – mai mereu dispuși să negocieze. Astăzi, ora 13.00, cei mai iscusiți dintre ei vor fi răsplătiți cu premii, festivitatea fiind precedată de un recital al rapsodului popular Ion Crețeanu. Expoziţia cu vânzare în aer liber poate fi vizitată apoi până la ora 19.00. Însă și duminică, toată ziua, veți putea face „târguieli” sau doar vă puteți bucura privirea cu frumusețea produselor artizanale.

Eveniment de tradiție și de culoare pentru Craiova, ajuns la cea de-a 38-a ediție, Târgul Meșterilor Populari este an de an așteptat cu mare interes de publicul de toate vârstele, pentru diversitatea și unicitatea produselor pe care are. Felurită ceramică, cu valoare estetică și funcțională, costume populare, diverse obiecte din materiale textile și din lemn, împletituri din pănușă, ouă încondeiate, icoane pe lemn şi sticlă, scoarţe ţărăneşti, tablouri lucrate în diverse tehnici, măști populare, obiecte din metal şi materiale preţioase sunt numai o parte din oferta meșterilor.

Tot la ei găsiți produse alimentare tradiţionale – de la afumături şi brânză de Sibiu, cârnaţi, şuncă, caltaboşi, zacuscă la cozonaci, plăcintă, ciocolată, turtă dulce, halva, diferite gemuri și dulceţuri. În Târg sunt prezenți și apicultori cu produse specifice, producători de uleiuri comestibile tradiţionale din floarea-soarelui, seminţe de dovleac și de struguri. „Și în acest an, ca și în anii trecuți, meșteri din toate colțurile României au acceptat invitația noastră de a participa la această manifestare tradițională. În urmă cu doi-trei ani am adus, pe lângă produsele cunoscute publicului, și alimentare tradiționale, foarte mult căutate de vizitatori. Cred că în acest an putem afirma că atingem un record de participare”, a precizat, ieri, la deschiderea oficială a Târgului Meșterilor Populari, Florin Ridiche, managerul Muzeului Olteniei, instituție organizatoare a evenimentului.

Bun venit le-au spus meșterilor și reprezentanții Consiliului Județean Dolj și ai Primăriei municipiului Craiova. „Este o sărbătoare pentru toți craiovenii și îi invităm să vină aici, în piața publică, pentru că sunt sigur că nu vor pleca acasă cu mâna goală”, a declarat Ion Prioteasa, președintele Consiliului Județean Dolj. Acesta a subliniat că apreciază această manifestare consacrată păstrării și promovării meșteșugului și artei tradiționale autentice și pe cei care o organizează, reamintind că administrația doljeană alocă anual fonduri substanțiale pentru a sprijini astfel de evenimente culturale. La deschiderea Târgului Meșterilor Populari au mai participat vicepreședintele Consiliului Județean Dolj, Cristinel Iovan, și viceprimarul Craiovei Dan Dașoveanu. Vreme bună și vânzare pe măsură le-a urat invitaților și Cornel Bălosu, șeful Secției de Etnografie a Muzeului Olteniei.

  Pe parcursul zilelor de astăzi și mâine, publicul va avea ocazia să aprecieze şi să achiziţioneze produse tradiţionale specifice tuturor provinciilor istorice româneşti. Celor mai iscusiți dintre meșteri le sunt acordate astăzi premii, pe două secțiuni: Adulți și Tineret. De asemenea, Muzeul Olteniei va acorda Marele Premiu și Trofeul Târgului, în valoare de 3.000 lei, iar Primăria municipiului Craiova – Premiul „Cetatea Băniei”, care valorează 1.000 lei.

Cornel Bălosu, șeful Secției de Etnografie a Muzeului Olteniei: „Pentru mine, întotdeauna acest Târg a fost o mare bucurie și, în același timp, o mare dificultate. Pentru că nu este ușor să îl organizezi. Atunci când participă peste 150-200 de meșteri ai o responsabilitate uriașă… Iată că, în această perioadă aproape de Sf. Dumitru, Craiova redevine un centru al tradiției. Este o încercare a noastră de a demonstra că avem, cel puțin din perspectiva culturii tradiționale, ce arăta”.