Deputat ION CUPĂ, Vicepreşedinte Naţional PMP: OLTENIA ÎŞI POATE RELANSA DEZVOLTAREA ATRĂGÂND BANII EUROPENI PENTRU OBIECTIVE DE MEDIU

0
663

Oltenia este zona din România cu cele mai multe probleme de mediu. Avem probleme cu managementul deşeurilor, unul din cele două mari depozite neconforme neînchise din ţară fiind la Orşova în Mehedinţi. În Oltenia se află al 16-lea mare poluator din Europa, în judeţul Gorj.Deşertificarea a pus deja stăpânire pe sudul judeţului Dolj. Sunt doar trei exemple elocvente. Zeci de alte mari probleme de mediu de la defrişarile ilegale la calitatea apei necesită răspunsuri urgente.

Am sprijinit ca Preşedinte al Comisiei pentru mediu şi echilibru ecologic din Camera Deputaţilor, prin iniţiativele mele legislative, politici de mediu care să contribuie major la protejarea sănătăţii oamenilor şi a mediului în România.

Trebuie să înţelegem şi aici în Oltenia că în următorii şapte ani  singura cale este să ne adaptăm la transformarea propusă de Uniunea Europeană: tranziţie ecologică, tranziţie echitabilă spre producţia de energie din surse regenerabile, tranziţie digitală, rezilienţă climatică, infrastructură  prietenoasă cu mediul înconjurător.

Investiţiile în mediu  înseamnă investiţii în dezvoltare.Adaptarea la schimbările climatice, managementul performant al deşeurilor, calitatea aerului şi a apei, mobilitatea, conservarea şi punerea în valoare a biodiversităţii şi a ariilor naturale protejate, digitalizarea serviciilor publice, eficienţa energetică,agricultura ecologică, construcţia infrastructurii verzi peste tot în Oltenia sunt ţinte pe care toţi conducătorii de UAT-uri trebuie să şi le propună.

România are un pachet de 24 de miliarde de euro alocaţi pentru politici de mediu.Este o uriaşă oportunitate pentru Oltenia să dezvolte rapid capacităţi de absorbţie a acestor bani.

Dincolo de competiţii politice prioritar este interesul comunităţilor de a fructifica oportunităţile mari care se deschid în intervalul 2021-2027.

BIROUL DE PRESĂ PMP DOLJ