Concert caritabil pentru o coristă a Filarmonicii „Oltenia”: Vrea să vadă la fel de bine precum cântă…

0
165

Să poată vedea – aceasta este cea mai mare dorinţă a Dianei Cazan, o tânără de 30 de ani, în prezent coristă în cadrul Coralei Academice a Filarmonicii „Oltenia”, unde activează de zece ani. Publicul îşi aminteşte însă timbrul ei special, dar mai ales emoţia puternică pe care o transmite, şi de la concursurile de talente „Vocea României” şi „X Factor”, pentru că divinitatea a înzestrat-o într-adevăr cu o voce de înger. În spatele cântecului şi al zâmbetului cald, Diana Cazan ascunde o dorinţă de o viaţă: să poată vedea lumea pe care o iubeşte. Pentru ea şi viitorul soţ, Emanuel Mironescu, pe care l-a cunoscut într-unul din multele episoade de spitalizare – şi el cu grave probleme de vedere – va fi organizat, pe 27 septembrie, ora 19.00, un concert caritabil în sala Filarmonicii „Oltenia”. Cei doi au nevoie urgentă de 50.000 de dolari pentru efectuarea unor intervenţii costisitoare în China.

Diana Cazan afis„Deşi Dumnezeu a ales să mă nasc cu probleme grave de vedere, am acceptat şi mi-am adaptat stilul de viaţă situaţiei mele. Mi-am dorit enorm să îmi termin studiile muzicale şi să îmi clădesc o carieră în domeniu. Nu a fost uşor, dar mi-am ascultat întotdeauna inima şi am mers mai departe, chiar şi în cele mai dificile momente”, spune Diana Cazan. Născută în anul 1987, la Craiova, tânăra muziciană a absolvit cursurile Liceului de Arte „Marin Sorescu” – secţia canto clasic (promoţia 2006). A urmat apoi cursurile Departamentului de Muzică din cadrul Universităţii din Craiova – secţia Pedagogie muzicală (2009), plus un modul de canto clasic. Experienţa acumulată şi înclinaţia pentru arta sunetelor au motivat-o să susţină concurs în anul 2007 pentru ocuparea postului de corist la Filarmonica din Craiova, unde activează şi în prezent.

Mai poate vedea doar în proporţie de 20% cu ochiul drept şi abia zăreşte cu ochiul stâng

Diana Cazan 2Diagnosticată la naştere cu cataractă congenitală şi strabism la ambii ochi, Diana Cazan a fost operată pentru prima dată la vârsta de şase luni. La 18 ani a primit un nou diagnostic: glaucom într-o stare avansată. Acum mai poate vedea doar în proporţie de 20% cu ochiul drept şi abia zăreşte cu ochiul stâng. „Povestea sa de viaţă se ţese în jurul episoadelor de spitalizare şi intervenţiilor chirurgicale extrem de complicate. În spital l-a cunoscut şi pe Theodor Emanuel, viitorul ei soţ. Despre el spune că este un dar divin. Ca şi Diana, Emanuel suferă de glaucom şi cataractă, afecţiuni grave care l-au făcut să îşi piardă definitiv vederea la ochiul drept şi i-au afectat deja 30% din vederea la ochiul stâng. Încercaţi de aceleaşi greutăţi, cei doi tineri au pornit într-o luptă cu propriul destin. Refuză să se resemneze în faţa unei condamnări mult prea nedrepte, aceea de a-şi pierde definitiv vederea. Speranţa, dar şi şansele sunt într-o clinică din China, de unde au primit confirmarea că afecţiunile lor se pot trata”, se menţionează într-un comunicat de presă al organizatorilor evenimentului caritabil de săptămâna viitoare. Pentru acest lucru, au nevoie de 50.000 de dolari.

Muzicieni ai Filarmonicii, trupe şi solişti cunoscuţi urcă pe scenă în concertul de strângere de fonduri

Diana Cazan 4Până în prezent, Diana Cazan şi Emanuel Mironescu au reuşit să strângă jumătate din suma de care au nevoie. Diferenţa speră să o poată colecta în urma concertului caritabil de miercuri, 27 septembrie, ora 19.00. Organizat, sub genericul „Muzicieni pentru muzicieni”, de ACCES Oltenia, în parteneriat cu Filarmonica „Oltenia”, acesta va avea două părţi. Prima va fi susţinută de Orchestra Simfonică şi Corala Academică ale Filarmonicii craiovene, dirijate de maestrul Alexandru Iosub, iar a doua parte – de trupe şi solişti din Oltenia. Emoţionantul Requiem de Gabriel Fauré va fi interpretat de Orchestra şi Corul Filarmonicii, alături de Diana Cazan în calitate de soprană şi de baritonul Laurenţiu Goşnea. În partea a doua, publicul se va bucura de piese celebre şi interpretări de excepţie ale trupelor  Casual Band şi MC Dorin Band.

***

Intrarea la spectacol se face pe bază de invitaţie (două locuri), care poate fi obţinută contra unei donaţii de minimum 100 lei. Donaţiile în lei se pot face în contul RO 34 INGB 0000999900929365, deschis la ING Bank, pe numele Diana Elena Cazan. Mai multe detalii despre eveniment se pot obţine prin e-mail, direct de la Diana Cazan şi Emanuel Mironescu, la adresele: dianna.cazan@gmail.com şi mironescuteodoremanuel@yahoo. com.