Înşelăciunea ca … meserie: Condamnată la 10 ani de închisoare după ce a înşelat trei firme

1
215

Dana Caliţoiu, craioveanca de 49 de ani arestată preventiv anul trecut în octombrie pentru comiterea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi fals în declaraţii, a fost condamnată, ieri, de judecătorii Tribunalului Dolj la 10 ani de închisoare. Contabilul societăţii deţinute de femeie a primit o pedeapsă de 5 ani închisoare, instanţa dispunând ca timp de 3 ani după executarea pedepsei principale să fie decăzut din dreptul de a fi contabil. În sarcina celor doi anchetatorii au reţinut că, falsificând documentele contabile ale firmei, au înşelat două societăţi de la care au luat autovehicule în leasing, pe care ulterior le-au vândut, o altă firmă achitându-le peste 100.000 lei în schimbul unei cantităţi pe porumb care n-a mai fost livrată. Femeia este la a patra condamnare, în celelalte trei cauze fiind vorba despre trafic de influenţă şi înşelăciune.

Poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Dolj anunţau în octombrie 2011 că o cercetează pe Dana Caliţoiu, de 49 de ani, din Craiova în mai multe dosare penale vizând comiterea unor înşelăciuni. Pe parcursul investigaţiilor, oamenii legii au stabilit că femeia, în calitate de administrator al SC Friday Impex SRL Craiova, în perioada 15 octombrie 2009 – 23 noiembrie 2009, cu prilejul încheierii a două contracte de leasing cu două societăţi comerciale din Bucureşti, respectiv SC Unicredit Leasing Corporation IFN SA şi SC AFIN Leasing IFN SA a indus în eroare reprezentanţii firmelor respective. Mai precis dana Caliţoiu, cu sprijinul contabilului firmei, Aurelian Mănescu, a falsificat documentele contabile ale societăţii, bilanţ, balanţă, etc., şi le-a prezentat reprezentanţilor societăţilor de leasing documente contabile care nu reflectau realitatea, în baza cărora a obţinut finanţare pentru achiziţionarea a patru autoutilitare Iveco în valoare de 237.000 euro şi a unui autoturism Audi în valoare de 37.266 euro. Ulterior, femeia nu numai că nu şi-a plătit ratele, dar a şi vândut autoturismele altor persoane. Prin extinderea cercetărilor, poliţiştii craioveni au mai stabilit şi faptul că, în luna martie 2011, Dana Caliţoiu a indus şi menţinut în eroare reprezentanţii altei firme, SC Interagro SRL, din localitatea Zimnicea, cu prilejul încheierii şi executării unui contract de vânzare – cumpărare, prin care se angaja să furnizeze cantitatea de 500.000 kilograme porumb boabe, fără să deţină pe stoc asemenea marfă. Prin această operaţiune a creat societăţii din Zimnicea un prejudiciu în sumă de 100.440 lei, după cum precizau la momentul respectiv reprezentanţii IPJ Dolj.

Eliberată din puşcărie în ianuarie, arestată din nou în octombrie

Pe 25 octombrie 2011 Dana Caliţoiu a fost reţinută, apoi arestată preventiv, instanţa prelungind măsura, astfel că şi la ora actuală femeia este după gratii. Pe 19 decembrie 2011 a fost înregistrat la Tribunalul Dolj dosarul în care Dana Caliţoiu (în stare de arest preventiv) şi contabilul Aurelian Mănescu (în stare de libertate) au fost trimişi în judecată pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi falsuri, iar după exact un an de zile, ieri, judecătorii au pronunţat soluţia în dosar. Astfel, femeia a fost condamnată la 10 ani de închisoare, iar instanţa a menţinut faţă de ea arestarea preventivă, iar Mănescu a fost condamnat la 5 ani de închisoare. În plus, instanţa a dispus faţă de acesta şi pedeapsa complementară a decăderii din dreptul de a fi contabil 3 ani de zile după executarea pedepsei principale. Judecătorii au admis şi acţiunile părţilor civile şi au obligat-o pe Dana Caliţoiu în solidar cu firma sa, la plata sumelor de 159.191, 62 lei către SC Unicredit Leasing Corporation IFN SA, la 237.000 euro către SC AFIN Leasing IFN SA şi 100.440 lei către SC Interagro SRL Zimnicea. Cu titlu de cheltuieli judiciare femeia are de achitat 2.200 lei, iar Mănescu 1.900 lei. Hotărârea Tribunalului Dolj nu este definitivă, putând fi atacată cu apel atât de către procurorii Tribunalului Dolj, care au trimis-o în judecată, cât şi de inculpaţi.

Dana Caliţoiu are o activitate infracţională foarte bogată, încât se poate spune că şi-a făcut o meserie din înşelăciune. Femeia a mai fost condamnată în anul 1995 la 1 an de închisoare pentru trafic de influenţă, în 1998 a primit o pedeapsă de 3 ani închisoare într-o altă cauză, în care fusese trimisă în judecată pentru înşelăciune, iar în 2007 a fost condamnată la 2 ani de închisoare pentru trafic de influenţă, după ce înşelase mai multe persoane cărora le luase banii pretinzând că le va obţine vize pentru Germania. A fost eliberată condiţionat din penitenciar pe 23 ianuarie 2009, cu un rest de pedeapsă rămas neexecutat de 324 de zile. Din păcate, în mai puţin de un an, a ajuns din nou după gratii.

1 COMENTARIU

Comments are closed.