Ambasadorul Chinei, colindat în limba natală la Craiova

0
239

Ambasadorul Chinei în România, Excelenţa Sa, doamna Huo Yuzhen, a fost, ieri, într-o vizită la Craiova. Diplomatul a avut o discuţie prelungită cu primarul Lia Olguţa Vasilescu, apoi a avut o întâlnire cu un grup de eleve de la Colegiul Naţional „Elena Cuza”, care i-au colindat un colind chiar în limba chineză. 

Ambasadorul Chinei, Huo Yuzhen, a fost la prima sa vizită în Bănie şi a fost foarte încântată de modul cum arată municipiului, pe care l-a găsit îmbrăcat în şiraguri luminoase şi ghirlande pentru sărbători. A fost întâmpinată la Primăria Craiova de primarul Lia Olguţa Vasilescu, cu care a avut o întrevedere mai lungă în cabinet.  ”E prima vizită a mea aici, la Craiova, dar nu prima în judeţele din România. Sunt în cel de-al 11-lea judeţ în care fac vizită şi ne-am propus să ajungem şi aici pentru a cunoaşte şi mai bine municipiul. Dorim o colaborare în mai multe domenii de activitate cu România, inclusiv şi în mediul investiţional”, a declarat diplomatul chinez.

Linia de tramvai ar putea fi redabilitată de investitori chinezi

Primarul Lia Olguţa Vasilescu a mărturisit, imediat după discuţiile care s-au purtat cu uşile închise, că are foarte multe aşteptări de la această vizită. ”Doamna ambasador rămâne să fie liantul între investitorii chinezi, municipalitate şi companiile din Craiova. I-am prezentat care sunt proiectele noastre pentru următorii ani, inclusiv faptul că putem să ne împrumutăm fiindcă gradul de îndatorare ne permite acest lucru, şi ştim cum lucrează companiile chinezeşti. Ne-a şi urecheat puţin vizavi de ritmul de dezvoltare al Chinei faţă de România şi ne-a spus că ar fi inadmisibil ca, în 10 ani, să nu se facă 300 de metri de linie de tramvai când la ei se face o autostradă într-o lună de zile”, a declarat primarul. Lia Olguţa Vasilescui a precizat chiar că este foarte posibil ca linia de tramvai din Craiova să fie reabilitată printr-un parteneriat cu investitori din China.

Elevele de la ”Elena Cuza” au colindat în limba chineză

Dar cea mai emoţionantă întâlnire a fost cu elevele de la Colegiul Naţional „Elena Cuza„ din Craiova, care studiază limba chineză de câteva luni. ”Am auzit că sunt nişte elevi care acum învaţă limba engleză. Nu numai din România, ci şi în foartte multe ţări europene este o mare dorinţă de a învăţa limba chineză. Noi suntem dornici de a acoperi aceste dorinţe de a învăţa limba chineză şi în viitor putem exersa împreună asemenea propuneri şi, inclusiv, în limita posibilităţilor să oferim şi profesori de limba chineză”, a mărturisit Excelenţa Sa, doamna Huo Yuzhen, după ce le-a ascultat pe cele patru eleve prezentându-se şi cântând chiar o colindă în limba chineză, coordonate de profesoara Xu Chang. Elevele au primit din partea Ambasadei Chinei un pachet cu cărţi pentru a putea aprofunda mai bine limba.

”Mi-aş dori foarte mult să ajung în China”

Oana Petcu a mers într-o tabără şi acolo a avut parte de prima întâlnire cu limba chineză. I-au plăcut atât de mult vorbitorii acestei limbi încât a rămas de atunci entuziasmată de această cultură. ”Într-o tabără am cunoscut câţiva tineri chinezi şi m-au impresionat foarte mult, iar atunci când au venit la noi în şcoală, m-am dus cu drag la cursuri. Facem doar de două ori pe săptămână, lunea şi miercurea, şi mi se pare prea puţin, aş vrea să învăţ mai mult, dar, din păcate, cursurile se vor termina în iunie, iar la anul nu vom mai face”. Fetele spun că tânăra profesoară, Xu Chang, „căruia noi îi spunem Suny”, este cea care le face şi mai plăcute orele de limba chineză.

”Limba română e foarte frumoasă, dar şi grea”

De cealaltă parte, traducătorul care a însoţit-o pe Excelenţa sa, Huo Yuzhen , a mărturisit că o mare parte din cuvintele şi gramatica limbii române le-a deprins chiar la Universitatea din Craiova, unde a studiat timp de un an. ”Am învăţat un an şi jumătate în China şi un an pregătitor la Craiova. Limba română e frumoasă, foarte frumoasă, dar şi grea. Şi limba chineză este uşoară dacă există voinţă, hărnicie şi suflet”. Întrebată dacă şi-ar dori să înveţe limba chineză, primarul Lia Olguţa Vasilescu, care este o admiratoare a artelor marţiale din cultura japoneză, a răspuns că i-ar plăcea foarte mult să ştie să comunice. ”Mi-ar plăcea foarte mult să învăţ chineză, mai ales că e vorbită de cei mai mulţi oameni din lume”, a spus primarul Craiovei.