Craiova, capitală muzicală europeană!

0
186

Filarmonica „Oltenia” din Craiova propune spectatorilor o premieră europeană, de o anvergură fără precedent: Stagiunea Europa, care se va desfășura în perioada 23 octombrie 2015 – 20 mai 2016. Amplul și ineditul proiect este realizat cu sprijinul  ambasadelor și consulatelor României în cele 27 de țări europene partenere, prin intermediul cărora spectacolele vor fi transmise live, televizat și online. Evenimentul începe în anul în care se împlinesc 111 ani de la primul concert al Societății Filarmonice din Craiova și aduce pe scena instituției peste 100 de muzicieni – dirijori și soliști. „Este probabil cea mai complexă stagiune din Europa!”, spune Vlad Drăgulescu, managerul Filarmonicii craiovene, adăugând că, pe lângă concertele de vineri seara, programul Stagiunii Europa include expoziții de artă, lansări de carte, întâlniri cu reprezentanții mediului internațional de afaceri și numeroase alte activități culturale cu finalitate instructiv-educativă adresate copiilor și tinerilor. Pentru accesul la concerte, publicul are la dispoziție nu numai bilete, cu prețuri cuprinse între 20 și 35 de lei, ci și abonamente, care costă 140 lei.

«Europa Season este un concept pe care Filarmonica „Oltenia” îl plănuiește de mai bine de un an și jumătate. Este, practic, un nou mod de a organiza stagiunile instituției noastre. În viitor, în toate vor exista astfel de teme. Am hotărât să începem cu o poveste despre Europa, despre muzica europeană și despre muzicienii europeni», a declarat, ieri, în cadrul unei conferințe de presă, Vlad Drăgulescu, managerul Filarmonicii „Oltenia”, referindu-se la Stagiunea Europa.

Alături de această instituție, organizatori ai evenimentului sunt Primăria și Consiliul Local Craiova, iar parteneri – Comisia Europeană, Ministerul român al Afacerilor Externe, Institutul Cultural Român, Ministerul Culturii, precum și ambasadele și consulatele statelor membre ale Uniunii Europene la București, împreună cu Camera de Comerț și Industrie a județului Dolj. De asemenea, doi sponsori susțin evenimentul: CEZ Vânzare și BRD.

Proiect de promovare a patrimoniului muzical european

Evenimentul aduce în România un dirijor și un solist nativi din fiecare țară a Uniunii Europene, care vor interpreta lucrări din patrimoniul muzical clasic și contemporan al culturii respective. 28 de concerte vor avea loc în perioada 23 octombrie 2015 – 20 mai 2016 pe scena Filarmonicii „Oltenia”, cu peste o sută de muzicieni din țările europene. În plus, creații ale unor compozitori notorii ai secolelor trecute, dar și contemporani vor răsuna aici. „Zeci de mii de spectatori vor recepta mesajul divers, dar unitar prin afinitatea estetică, al marii muzici europene”, spun organizatorii.

Muzicienii invitați au ales cel puțin o piesă clasică și o piesă contemporană, scrisă după 1985, ambele din țara pe care aceștia o reprezintă. «Astfel, Craiova are ocazia să cunoască muzica tuturor țărilor membre ale Uniunii Europene. Ceea ce nu s-a întâmplat nicăieri în Europa până în momentul de față! În plus, va fi pentru prima oară când o filarmonică va avea săptămânal o premieră națională. Astfel, pe parcursul celor șapte luni ale stagiunii, Europa va fi prezentă în Craiova, grație muzicienilor invitați să concerteze pe scena Filarmonicii „Oltenia”, sincronizând viața culturală dintre cele două spații, vest și est-europene», adaugă reprezentanții Filarmonicii.

Compoziții în primă audiție națională sau chiar în premieră absolută!

„Este o stagiune foarte îndrăzneață!”, apreciază și directorul artistic al instituției craiovene, pianistul Mihai Ungureanu. „Volumul de muncă este imens și lucrările noi, scrise în ultimii 10-15 ani, sunt total necunoscute. Vor fi cântate în primă audiție în România și vor fi pietre de încercare pentru muzicienii noștri. Dar suntem convinși că aceștia se vor ridica la așteptările atât ale compozitorilor – unii dintre ei invitați la Craiova, la aceste premiere –, cât și ale dirijorilor și interpreților”, a precizat acesta.

Stagiunea Europa se deschide, săptămâna aceasta, cu evenimente muzicale dedicate Austriei și se va încheia, în mai 2015, cu invitați din Franța. Din programul divers al celor 28 de concerte, Mihai Ungureanu l-a subliniat pe cel al muzicienilor din Italiei, care va avea loc exact de Ziua Filarmonicii, în luna decembrie. „Invitat va fi binecunoscutul compozitor român Dan Dediu, actualmente rector al Universității Naționale de Muzică din București, cu o cantată, în primă audiție absolută, scrisă special pentru această ocazie aniversară”, a menționat Mihai Ungureanu, adăugând că dirijor va fi Susanna Pescetti, iar solist – Edoardo Maria Strabbioli.

***

Alături de evenimente concertistice, programul Stagiunii Europa include expoziții de artă, lansări de carte, întâlniri cu reprezentanții mediului internațional de afaceri, precum și numeroase alte activități culturale cu finalitate instructiv-educativă adresate copiilor și tinerilor. În acest sens, pe întreaga durată a stagiunii sunt așteptați la Craiova cei mai merituoși studenți de la conservatoarele și academiile de muzică din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene. Potrivit managerului Vlad Drăgulescu, întregul program muzical al Stagiunii Europa va fi cuprins într-un album, care va apărea la începutul anului 2017. Dedicate evenimentului sunt site-ul www.europaseason.eu, precum și o pagină de Facebook.