Cine plătește cele mai mari taxe și impozite în 2016

0
163

Craiovenii sunt așteptați, astăzi, la dezbaterea publică organizată de Primărie pentru stabilirea taxelor pe anul 2016. Impozitele pe care le vor suporta locuitorii Craiovei, în anul viitor, sunt calculate în conformitate cu prevederile noului Cod Fiscal și vor crește dacă proprietarii le folosesc pentru activități comerciale.

Noutatea este că plata impozitului pe clădire se va face, în 2016, în funcție de scopul construcției, rezidențială sau nerezidențială (comercială), și nu în funcție de suprafața locuinței, așa cum se proceda până acum. Potrivit Codului Fiscal, cotele de impozit la clădirile rezidențiale pentru persoane fizice sunt cuprinse între 0,08% și 0,2%, iar municipalitatea intenționează să aplice craiovenilor cota minimă de 0,08%. Mergându-se pe această cotă, impozitul ar trebui să fie mai mic decât cel plătit în 2015, când cota a fost de 0,1%. Din calculele municipalității reiese însă că impozitul va fi cel mult același. Asta face că un craiovean care deține un apartament în zona A a orașului, cu o suprafață utilă de 70 de metri pătrați, să plătească o sumă de 188 de lei, la fel ca în 2015.

Proprietarii de magazine plătesc un impozit mai mare

Persoanele fizice vor plăti, însă, un impozit mai mare pe clădirile nerezidențiale, adică pentru clădirile în care desfășoară activități comerciale. Codul Fiscal a stabilit că autoritățile pot să aplice o cotă cuprinsă între 0,2% și 1,3%. Primăria Craiova a propus ca, și în acest caz, să se meargă pe cota minimă, de 0,2%. În ciuda faptului că se va aplica cota minimă, suma de plată va fi mai mare față de cea care s-a plătit pentru acest an. Din calculele municipalității rezultă că pentru un apartament cu destinație comercială, care este situat în zona A, cu o suprafață utilă de 67 de metri pătrați, impozitul datorat va fi de 330 de lei, cu 149 de lei mai mult decât cel din 2015, de 181 de lei. Câștigul este că s-a scos prevederea unui impozit progresiv dacă un craiovean are în proprietate mai multe apartamente.

Firmele ies în avantaj

În ceea ce privește persoanele juridice, Primăria Craiova a decis să meargă pe cotele maxime prevăzute de Codul Fiscal. Ca și în cazul persoanelor fizice, pentru clădirile rezidențiale cota este cuprinsă între 0,08% și 0,2%, iar la municipalitatea propune să li se aplice firmelor cota maximă, de 0,2%. Cu toate acestea, impozitul pe clădire al acestora va fi mai mic față de anul acesta. Autoritățile locale au calculat, ca exemplu, ce impozit trebuie să plătească proprietarul unei clădiri cu o valoare impozabilă de 500.000 de lei. Suma pe care o va plăti firma în 2016 va fi de 1.500 de lei, față de 8.625 de lei cât a trebuit să plătească la bugetul local în 2015.

Impozitele pe teren și autoturisme rămân neschimbate

Și în cazul clădirilor nerezidențiale, pentru persoanele juridice, Primăria Craiova a propus să se meargă pe cota maximă, de 1,3%. Impozitul datorat este, și de această dată, mai mic față de cel pe care l-au plătit firmele în 2015. Pentru o clădire cu o valoare impozabilă de 500.000 de lei, impozitul pe 2016 va fi de 37.500 de lei, față de 57.500 de lei cât se plătește în 2015.

În ceea ce privește impozitele pe teren și autoturisme, Primăria Craiova vine cu propunerea să se mențină cotelor care s-au plătit în acest an, nefiind nici o schimbare.