Craiova, sufocată de caniculă

0
241

Valul de căldură din ultimele zile i-a pus la grea încercare pe craioveni. Sufocate de caniculă, zeci de persoane au solicitat ajutorul medicilor de la Ambulanţă după ce li s-a făcut rău în propria locuinţă. Cei mai afectaţi au fost bătrânii şi copiii, dar şi cei care suferă de diverse boli aşa cum ar fi cardiacii. Din păcate, nici veştile pentru următoarele zile nu sunt deloc bune. Meteorologii au anunţat temperaturi de până la 36 de grade Celsius şi, cel mai probabil, indicele de confort termic va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.     

Mercurul din termometre a urcat ieri până la 32 de grade Celsius, iar disconfortul termic s-a resimţit din plin. În numai câteva ore, peste 200 de craioveni au sunat la Ambulanţă pentru a solicita îngrijiri medicale. Din acest motiv, autorităţile sanitare au lansat o serie de recomandări pentru populaţie. În primul rând, este importantă adaptarea la condiţiile meteorologice prin evitarea expunerii prelungite la soare între orele 11.00 şi 18.00. Căldura a fost însă greu de suportat chiar şi de către cei care au respectat indicaţiile medicilor.

„Numărul solicitărilor la Serviciul de Ambulanţă Judeţean a crescut simţitor. În numai câteva ore, de ieri seară (n.r. – duminică seara) de la ora 20.00 şi până la ora 24.00 au fost 200 de apeluri. Cele mai multe au fost provocate de căldură. Până acum ne-am descurcat bine, sper să fie la fel şi în continuare. În general cei mai afectaţi de caniculă sunt vârstnicii, dar şi persoanele cu afecţiuni hepatice, cardiace sau dermatologice”, a declarat dr. Iulia Stănculescu, director medical la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Dolj.

Avertizare din partea meteorologilor

Ca şi cum nu ar fi fost de ajuns, Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare meteorologică de caniculă şi disconfort termic valabilă începând de astăzi şi până vineri, cel puţin. Potrivit meteorologilor, în intervalul 19–22 iunie a.c. vremea va fi călduroasă în toate regiunile ţării, local caniculară în cursul după-amiezelor, când se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 35–36 de grade Celsius. Indicele temperatură-umezeală va atinge şi depăşi uşor pragul critic de disconfort termic, de 80 de unităţi, în zonele de câmpie şi local în cele de deal. Tot ieri, reprezentanţii Administraţiei Naţionale de Meteorologie au anunţat că indicele de radiaţie UV se va menţine în jurul nivelului mediu de 8 până vineri.

Trebuie evitată expunerea prelungită la soare

Pentru ca populaţia să suporte mai uşor temperaturile caniculare şi pentru a evita apariţia unor incidente, specialiştii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj au lansat şi ei o serie de recomandări. În primul rând, zilnic trebuie consumate lichide, între 1,5 şi 2 litri, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioada de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă la fiecare 20 de minute. Sfatul este însă acela de a evita băuturile alcoolice – inclusiv berea sau vinul –, care favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Nu sunt recomandate nici băuturile cu conţinut ridicat de cofeină – cafea şi cola – sau de zahăr, aşa cum ar fi băuturile răcoritoare carbogazoase, care sunt diuretice.

În schimb, trebuie consumate cât mai multe fructe şi legume proaspete, întrucât conţin o cantitate mare de apă. De asemenea, este de evitat expunerea prelungită la soare între orele 11.00 şi 18.00. În situaţia în care locuinţa este prevăzută cu aparat de aer condiţionat, acesta trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depăşeşte 32 de grade Celsius.