Un militar roman a murit în Afganistan după un atac cu autovehicul capcană

0
96

StoicaCaporalul Mădălin Stoica a decedat, ieri, în urma unui atac asupra unei patrule româneşti care executa o misiune în regiunea Kandahar din Afganistan, a anunţat Ministerul Apărării Naţionale (MApN). Alţi doi militari români sunt răniţi, fiind în stare stabilă, după o coliziune cu un autovehicul capcană.

„Trei militari din Batalionul 280 Infanterie Protecţia Forţei din Focşani au fost răniţi vineri, 15 septembrie, în Afganistan, în jurul orei 10.00, ora României, în timpul unei misiuni în zona de responsabilitate. Militarilor li s-a acordat primul ajutor la faţa locului, după care au fost evacuaţi la cel mai apropiat spital militar”, a precizat ministerul Apărării într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Militarii se aflau într-un convoi de patru autovehicule MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected), în regiunea Kandahar, când un autovehicul capcană (VBIED – Vehicle-Borne Improvised Explosive Device) a intrat în blindatul lor, mai arată MApN. Militarii focşăneni au fost introduşi în teatrul de operaţii din Afganistan în luna august.

Procurorii fac verificări,în urma sesizării MApN

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) a deschis dosar penal, după decesul caporalului Mădălin Stoica. Dosarul de urmărire penală a fost deschis în urma unei sesizări din partea MApN. „În urma sesizării Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de către Ministerul Apărării Naţionale în legătură cu incidentul produs în cursul zilei de astăzi, 15 septembrie 2017, în Afganistan, s-a constituit un dosar penal la parchetul militar competent”, informează PICCJ, într-un comunicat de presă, transmis ieri.

Caporalul Mădălin Stoica era căsătorit şi avea un copil

Caporalul Mădălin Stoica, de 41 de ani, era căsătorit şi avea un copil. Se afla la prima misiune în teatrele de operaţii şi era angajat al M.Ap.N. din anul 2002. În acelaşi atac cu maşină capcană asupra patrulei au fost răniţi caporalul Ionel Buzea şi fruntaşul Ionel Toma.

Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, a semnat ordinul de avansare la gradul de sublocotenent post-mortem a lui Mădălin Stoica şi a înaintat Preşedintelui României propunerea de a-i conferi Ordinul Naţional ”Steaua României” în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de război.

Luni, 18 septembrie, vor fi organizate în unităţile militare din ţară şi din teatrele de operaţii ceremonii de comemorare a militarului căzut la datorie.

***

În anul 2017, Armata României participă la misiunea NATO Resolute Support din Afganistan cu peste 620 de militari, alţi aproximativ 300 fiind desfăşuraţi în operaţii sub comandă/mandat NATO, UE, ONU şi OSCE în alte regiuni. În timpul misiunilor externe, 28 de militari şi-au pierdut viaţa şi alţi peste 180 au fost răniţi.

Situaţia de securitate în TO Afganistan se menţine instabilă, cele mai multe incidente înregistrându-se în provinciile din estul şi sudul Afganistanului. Forţele NATO care asigură securitatea bazelor militare şi a centrelor importante ale ţării rămân ţinte permanente ale unor posibile atacuri ale insurgenţilor.

România continuă să îşi menţină angajamentele în Teatrul de operaţii Afganistan, efortul principal rămâne concentrat pe asigurarea protecţiei forţei în Baza Militară Kandahar, concomitent cu participarea la instruirea, consilierea şi asistenţa forţelor de securitate afgane din comandamentele regionale Nord şi Sud.