“Felicit stagiarii Internship pentru proiectele realizate şi îi invit să participe la implementarea lor”

0
101

tudose-minister_1-465x390Premierul Mihai Tudose a participat ieri la ceremonia de încheiere a Programului InternshipGovRo ediţia 2017 împreună cu cei 100 de studenţi şi absolvenţi care au făcut stagiu de practică în Guvern timp de două luni.

”Încă o dată vă mulţumesc pentru implicare şi pentru proiectele realizate. Am aprobat în Guvern, în şedinţa de miercuri, proiectul Legii Internship. Sper ca alături de promoţia de anul viitor să fiţi cât mai mulţi dintre voi”, a afirmat prim-ministrul.

Premierul i-a felicitat pe interni pentru proiectele realizate şi le-a propus să rămână în Guvern pentru a participa la implementarea lor.

La eveniment au mai participat miniştrii Liviu Pop, Lucian Georgescu, Gabriel Petrea.

Între proiectele realizate menţionăm:

Ghidul informativ “Guvernul României

Ghidul informativ “Guvernul României” este realizat de cinci dintre tinerii participanţi la cea de-a V-a ediţie a programului oficial de Internship al Guvernului României, interni ai direcţiilor de comunicare şi relaţii cu presa, IT şi administrativ din cadrul Guvernului. Broşura îşi propune să prezinte într-un limbaj accesibil tuturor rolul şi modul de funcţionare al instituţiilor din cadrul administraţiei publice centrale. În susţinerea ghidului, va fi lansată, în zilele următoare, platforma online info.gov.ro şi va fi demarată  o campanie de promovare pe reţelele de social media, un demers care are scopul să facă mai accesibile cetăţenilor mecanismele de funcţionare a aparatului guvernamental.

Ghidul ”Guvernul României” cuprinde o perspectivă istorică asupra democraţiei din România, apoi face trecerea de la fundamentele teoriei politice a democraţiei către descrierea procedurii de iniţiere şi redactare a actelor normative. Totodată, sintetizează rolul şi funcţia tuturor ministerelor din cadrul Guvernului României, utilizând un limbaj accesibil pentru toţi cetăţenii.

    Sistem de semnalizare a avizelor în timp real

aviz.gov.ro este o aplicaţie web internă, care semnalizează, în timp real, avizele pe care le au proiectele de acte normative elaborate de ministere şi care urmează să fie introduse spre adoptare în şedinţa Guvernului. Instituţiile din administraţia centrală se pot conecta la această platformă internă şi pot avea disponibile atât proiectele de acte normative supuse avizării, cât şi variantele lor propuse iniţial. Pentru a gestiona într-un mod eficient fluxul de date, aplicaţia foloseşte doar titlul proiectului de act normativ. Interfaţa este una simplă şi uşor de folosit, deoarece nu sunt necesare semnături electronice sau încărcări de documente. Acest sistem reprezintă o evidenţă în timp real a proiectelor de acte normative, o hartă virtuală a legislaţiei în curs de avizare. 

Catalogul paginilor de Internet din administraţia publică

Este o platforma de centralizare a paginilor web din administratia publica. Prin doar trei etape, această aplicaţie colectează informaţii şi oferă statistici despre performanţele SEO ale acestor pagini web. Orice instituţie publică din administraţia publică centrală sau locală se poate înregistra, urmând ca acest cont să fie validat de către un administrator.

După ce instituţia a fost validată, pagina web a acestei instituţii va fi adăugată şi categorizată în acest index. Ca un pas secundar al acestei etape, pagina web va intra într-un program de verificări zilnice pentru statisticile de performanţă SEO (search engine optimization). În urma acestor acţiuni automatizate, date de pe prima pagină a fiecărei pagini web instituţionale vor fi adăugate în baza de date a modulului de căutare.

Proiectul are scopul să ofere cetăţenilor o imagine de ansamblu asupra informaţiilor prezentate de către administraţia publică în spaţiul web, iar organizaţiile non-guvernamentale să primească date deschise privind instituţiile înscrise. De asemenea,  instituţiile vor primi feedback pentru performanţele SEO ale acestor pagini.

Tinerii au realizat, împreuna cu coordonatorii programului, şi alte proiecte, între care: simularea unei şedinţe de Guvern transmisă live pe pagina de Facebook a programului, organizarea unei campanii caritabile de donare de cărţi pentru biblioteca Școlii din Săbăreni (Giurgiu), organizarea unor dezbateri despre preluarea de către România a Preşedinţiei Consiliului UE.

Despre programul de internship, InternshipGovRo:

          Programul Oficial de Internship al Guvernului României, ediţia a V-a s-a derulat   în perioada 17 iulie – 18 septembrie 2017 şi oferă unui număr de 100 de tineri oportunitatea de familiarizare cu metodele de lucru ale administraţiei publice centrale. Dincolo de activitatea zilnică în cadrul administraţiei centrale, stagiarii au ocazia să participe la discuţii şi mese rotunde în prezenţa unor înalţi oficiali ai statului român, precum şi la training-uri şi workshop-uri tematice.