Craioveanul condamnat la 12 ani de închisoare pentru uciderea soţiei trebuie să achite despăgubiri de peste 400.000 lei

0
105

Magistraţii Tribunalului Dolj au finalizat şi pe latură civilă procesul craioveanului de 34 de ani, care, după ce s-a îmbătat, şi-a bătut soţia, ce divorţase recent de el, atât de tare încât femeia a intrat în comă din cauza rănilor grave suferite, iar ulterior a decedat. El a primit, pe fond, o pedeapsă de 12 ani închisoare cu executare pentru omor asupra unui membru de familie, iar acum instanţa a hotărât că inculpatul are de achitat 427.480 lei fiicei sale şi părinţilor soţiei. Ca şi latura penală, şi hotărârea vizând despăgubirile poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova. Bărbatul este după gratii din octombrie anul trecut.

tribunalReamintim că fapta s-a petrecut pe 4 octombrie 2016, seara, în cartierul craiovean Lăpuş. Potrivit reprezentanţilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, care au coordonat cercetările în cauză, Felicia Ileana Smărăndache (31 de ani) şi Ion Cătălin Smărăndache (34 de ani), împărţeau încă aceeaşi locuinţă, deşi divorţaseră din luna iunie, cu ei locuind şi mama femeii. Pe 4 octombrie, bărbatul, care consumase băuturi alcoolice, pe fondul geloziei, a început să se certe cu Felicia, a prins-o, a dus-o în baie şi a început să o lovească violent cu pumnii şi picioarele. Mama femeii a auzit urletele disperate, a încercat să intre în baie să-l oprească pe agresor, însă n-a reuşit, aşa că a sunat pe 112, anunţând ce se întâmplă.

Agenţi ai Secţiei 3 Poliţie Craiova, dar şi jandarmi au ajuns la faţa locului, însă, când au reuşit ei să intre în baie, victima era aruncată în cadă, plină de sânge şi inconştientă. A fost solicitată o ambulanţă, medicii au resuscitat-o pe femeie, aceasta fiind transportată în comă la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, a fost internată la Secţia de Terapie Intensivă, unde ulterior a decedat. Agresorul a fost ridicat şi dus la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, a fost audiat, procurorul de caz dispunând reţinerea sa pentru 24 de ore, apoi a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, fiind şi acum în spatele gratiilor.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au finalizat cercetările şi au întocmit rechizitoriul, iar pe 17 noiembrie 2016 s-a înregistrat la Tribunalul Dolj dosarul în care Ion Cătălin Smărăndache a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, iar pe 19 ianuarie a.c., instanţa a constatat legalitatea probelor şi a dispus începerea procesului. Pe 17 mai a.c., a fost pronunţată sentinţa. Bărbatul a recunoscut comiterea faptelor în faţa magistraţilor craioveni şi a cerut să beneficieze de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă, instanţa a admis solicitarea şi l-a condamnat la 12 ani de închisoare.

Aproape 430.000 lei… pentru viaţa soţiei

puscariePe latura civilă s-a dispus disjungerea cauzei şi formarea unui nou dosar, care s-a finalizat acum. Mai exact, pe 7 septembrie a.c. Tribunalul Dolj a hotărât că inculpatul trebuie să achite, în total, 427.480 lei reprezentând daune morale şi despăgubiri fiicei sale şi părinţilor soţiei: „Admite acţiunea civilă promovată în cauză de Ţăpuş Valica, Ţăpuş Eugen în calitate de reprezentanţi legali ai minorei Smărăndache Angela Maria. Obligă inculpatul la 200.000 lei despăgubiri civile cu titlu de daune morale către minora Smărăndache Angela Maria. Obligă inculpatul la câte 100.000 lei despăgubiri civile cu titlu de daune morale către Ţăpuş Eugen şi Ţăpuş Alin Daniel. Obligă inculpatul la 25.480 lei despăgubiri civile (cheltuieli cu înmormântarea şi pomenirile ulterioare) către părţile civile Ţăpuş Eugen şi Ţăpuş Alin Daniel. Obligă inculpatul la 2000 cheltuieli judiciare către partea civilă Ţăpuş Alin Daniel. Obligă inculpatul la 100 lei cheltuieli judiciare statului. Cu apel”, se arată în încheierea de şedinţă a instanţei.

Cât priveşte procesul pe latură penală, inculpatul a declarat apel, aflat pe rolul Curţii de Apel Craiova, următorul termen de judecată fiind stabilit pentru 17 octombrie a.c.