Scandalul cărnii alterate continuă: Nouă tone de picioare de porc expirate din august 2013, găsite ieri într-un depozit din Braşov

0
262

Un inspector de la Oficiul pentru Protecţia Consumatorilor (OPC) Cluj şi un consilier de la Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară (ANPC) sunt cercetaţi în dosarul de evaziune fiscală şi punere în circulaţie de produse din carne alterată, fiind suspectaţi de trafic de influenţă şi, respectiv, favorizare a făptuitorului. Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Structura Centrală a anunţat, ieri, că procurorii au audiat peste 30 de persoane şi au reţinut zece inculpaţi, pentru care sa propus instanţei arestarea preventivă. Printre cei duşi la audieri se numără şi părinţii tenismenei Sorana Cârstea, care deţin o fabrică în Târgovişte. Inspectorii Agenţiei Regionale pentru Protecţia Consumatorului (ARPC) Braşov au găsit ieri dimineaţă, într-un depozit din oraşul Ghimbav, o cantitate de 9 tone de carne expirată în luna august 2013. Inspectorul ARPC Braşov, comisarul şef Sorin Susanu, a declarat pentru Agerpres că este vorba despre picioare de porc aduse din Polonia, expirate în august 2013, care nu erau sigilate şi erau depuse lângă produse bune pentru consum. „Suntem la faţa locului şi facem cercetări pentru că există un proces verbal făcut de DSVSA Braşov, dar faptul că această cantitate de carne nu este sigilată ne determină să facem o serie de verificări”, a spus reprezentantul ARPC. În acest caz,, Mircea Olimpiu Lucaciu, consilier la Direcţia Sanitară Veterinară şi Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Cluj, este urmărit penal de DIICOT, sub acuzaţia că i-a anunţat pe evazionişti de faptul că magazinele unde se vindeau produse din carne alterată urmau să fie controlate de procurori. Potrivit DIICOT, Lucaciu este suspectat de săvârşirea infracţiunii de favorizarea făptuitorului, deoarece „în cauză există suspiciunea rezonabilă că, după ce a luat la cunoştinţă despre faptul că urmează a se efectua un control la magazinele aparţinând unei societăţi comerciale privind punerea în vânzare a produselor de carne alterate, a anunţat pe suspectul C.R.B (administratorul societăţii comerciale) asigurând acestuia timpul necesar pentru a ascunde marfa alterată. O altă persoană pusă sub acuzare este N.V.V, având calitatea de inspector în cadrul OPC Cluj, suspectat pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă şi constituire de grup infracţional organizat. Procurorii susţin că N.V.V. a pretins şi a primit foloase materiale (produse de carmangerie) de la inculpatul C.B, cu scopul de a interveni pe lângă un inspector din cadrul OPC Bistriţa Năsăud, pentru a aplica sancţiunea avertismentului la o societate comercială, în urma încălcării unor prevederi legale privind punerea în vânzare a produselor din carne printr-un magazin de desfacere.

Cazul legat de „mafia cărnii” a fost iniţiat de SRI la începutul anului 2013, fiind vorba de o reţea de crimă organizată transfrontalieră specializată în fraudă fiscală de mare amploare, a declarat, pentru Mediafax, purtătorul de cuvânt al Serviciului, Sorin Sava. „Este un caz iniţiat de SRI de la începutul anului 2013. Este vorba despre o reţea de crimă organizată transfrontalieră specializată în activităţi de fraudă fiscală de mare amploare, axate pe achiziţii intracomunitare cu produse din carne”, a spus Sava. Potrivit acestuia, este vorba despre „o chestiune de securitate naţională”.

Cele zece persoane reţinute în dosarul de evaziune fiscală şi punere în circulaţie de produse alterate sunt acuzate că ar fi achiziţionat prin intermediul unor societăţi comerciale din România carne expirată din Olanda, Marea Britanie şi Germania, la preţ de nimic, şi ar fi comercializat-o în România. Carnea stricată era reetichetată în mai multe depozite din Bucureşti, Iaşi sau Cluj-Napoca şi astfel îi era prelungită valabilitatea. În plus, carnea expirată era procesată în abatoare şi vândută sub formă de carne tocată ori era trimisă firmelor de catering. Prejudiciul estimat este de 15 milioane euro. Procurorii DIICOT – Structura Centrală au făcut, miercuri, 102 percheziţii domiciliare în 18 judeţe, în cadrul unor acţiuni vizând destructurarea a două grupuri infracţionale organizate formate din 80 de persoane, specializate în infracţiuni de evaziune fiscală, spălare de bani, punere în circulaţie de produse alterate şi trafic de influenţă, informează instituţia, într-un comunicat de presă.  Alte 230 de tone de carne şi produse din carne, între care şi marfă expirată din noiembrie 2013, au fost retrase în urma altor controale, făcute miercuri de inspectorii ANPC, a anunţat şeful interimar al instituţiei, Marius Dunca.