Transfer de clase, în Dolj, de la învăţământul liceal tehnologic la cel profesional

0
944
Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj a făcut cunoscut planul de şcolarizare aferent anului de învăţământ 2019/2020. Nu sunt mari schimbări, faţă de anul precedent, dar patru unităţi de învăţământ au cunoscut o modificare, pierzând clase de la învăţământul liceal, însă acestea au fost transferate la forma de învăţământ profesional, în cadrul aceleiaşi instituţii. Managerii şcolilor care au fost prinse în procesul de modificarte spun că nu vor exista probleme în ceea ce înseamnă asigurarea încadrării cadrelor didactice.
 Modificările la planul de şcolarizare, în Dolj, a fost aplicată numai la liceele cu profil tehnologic  , dar , practic, clasele nu s-au pierdut, rămânând în cadrul instituţiilor, fiind transferate de la ciclul liceal la cel profesional. Colegiul Tehnic de Arte şi Meserii „Constantin Brâncuşi” Craiova a pierdut o clasă de la învăţământul liceal, dar a fost transferată la cel profesional. Una dintre instituţiile de învăţământ ,care are clase transferate este Liceul Matei Basarab din Craiova. Liceul Tehnologic „Ştefan Anghel” din Băileşti a pierdut o clasă de liceu, dar care a fost transferaă la profesional, păstrându-şi specializarea, astfel că au, în anul viitor, două clase de liceu şi două de învăţământ profesional. De asemenea, Colegiul Tehnic „Ştefan Milcu” Calafat a transferat o clasă de la liceu la profesional.
Managerii, încrezători în schimbări
Schimbările merg pe trendul crescător al învăţământului profesional, iar managerii unităţilor de învăţământ, care sunt cuprinse în modificări, spun că este un lucru bun, mai ales că nu este afectată încadrarea cadrelor didactice. „În loc de patru clase de liceu, vom avea trei, dar cealaltă a fost transferată la profesional, pe specializarea „bucătar”, una care este căutată. Noi am încurajat învăţământul profesional, în ultimii trei ani acoperind toate clasele, iar, prin această modificare, nu va fi afectat procesul de încadrare a corpului didactic”, a precizat prof.  Laurenţiu Puicin, director al Colegiului Tehnic de Arte şi Meserii „Constantin Brâncuşi”. La rândul său, managerul Liceului Tehnologic „Ştefan Anghel” din Băileşti, prof.  Cristian Căluşaru, a menţionat: „Am transformat o clasă de liceu în una profesională, menţinând domeniul de studiu – agricultura. Nu sunt probleme cu încadrarea profesorilor”. Altă unitate de învăţământ, supusă schimbării, este Colegiul Tehnic „Ştefan Milcu” Calafat. Directorul instituţiei, prof. Cristian Ioneaţă, este încrezător în rezultatele schimbărilor: „Am avut, la învăţământul liceal tehnologic, o clasă la profilul de resurse naturale şi protecţia mediului, specializarea tehnician în agricultură, pe care am transferat-o la profesional, pe „agricultor pentru culturi în câmp . Este o clasă care se va face , mai ales că avem o experienţă. Vorbesc de anult trecut, când, după cea de-a doua sesiune de admitere, am cerut suplimentarea cu o clasă, la zootehnie, care ni s-a aprobat, şi merge foarte bine. Noi încurajăm învăţământul profesional, pentru că acesta este viitorul. La „Ştefan Milcu”, nu sunt probleme, pentru anul şcolar 2019/2020, cu asigurarea corpului didactic”.