Regizorul Alexandru Dabija va monta pentru prima dată la Teatrul Național din Craiova

0
1292
Unul dintre cei mai importanți regizori de teatru din România, autor al unui număr impresionant de spectacole, Alexandru Dabija s-a aflat, la sfârșitul săptămânii trecute, la Teatrul Național „Marin Sorescu”, în vederea realizării unei producții. Potrivit directorului artistic al instituției, Vlad Drăgulescu, reputatul regizor nu a mai montat până acum la Craiova, invitația de colaborare fiindu-i adresată ca urmare a aprecierii deosebite a activității sale. A fost însă mereu dorit aici, adaugă Emil Boroghină, director al teatrului în perioada 1988-2000. Care este spectacolul pe care Alexandru Dabija îl va pune în scenă încă nu a fost anunțat, cert este însă că el va avea premiera în această toamnă, probabil în octombrie.
Alexandru Dabija (n. 13 februarie 1955, Piatra Neamț) este absolvent al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, secția Regie de teatru. A debutat în 1976 la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, cu spectacolul „Răfuiala” de Philip Massinger, obţinând premiul pentru cel mai bun regizor al anului. Din 1991 este regizor al Teatrului Odeon din Bucureşti şi director al teatrului între 1991-1994 şi 1996-2002. Montează în Bucureşti, dar şi la teatre din provincie, abordează atât texte clasice, cât şi texte din dramaturgia contemporană română şi străină. Obţine numeroase nominalizări şi premii UNITER, iar spectacolele sale sunt invitate la festivaluri din ţară şi străinătate.
În ultimii ani, Alexandru Dabija s-a remarcat prin seria de spectacole făcute după povești românești, majoritatea la Teatrul ACT din București, dar și la Teatrul Național din Cluj-Napoca („Sânziana și Pepelea”) sau Teatrul Tineretului din Piatra Neamț („OO!” și „O… ladă”). Câteva au putut fi văzute și la Craiova, grație microstagiunii pe care Teatrul ACT o are la Teatrul pentru Copii și Tineret „Colibri”: „Absolut!” după „Ivan Turbincă”, în care Marcel Iureş face un rol… absolut; „Moș Nichifor”, după „Moș Nichifor Coțcariul”, cu Marcel Iureș și Ruxandra Maniu; „N-ai tu treabă!”, de Cătălin Ştefănescu, după „Dănilă Prepeleac”, cu Marcel Iureş, Andrei Seuşan, Alexandru Voicu; „Păi… despre ce vorbim noi aici, domnule?”, de Cătălin Ştefănescu, după romanul „Moromeţii” de Marin Preda, cu Marcel Iureş şi George Mihăiţă în distribuție.
Potrivit directorului artistic Vlad Drăgulescu, Naționalul craiovean va închide actuala stagiune odată cu cea de-a III-a ediție a Festivalului Internațional al Tinerilor Regizori „Theater Networking Talents”, care va avea loc în perioada 27-30 iunie 2019. Sezonul teatral va fi redeschis după jumătatea lunii septembrie, cu premiera spectacolului „Obsesii”, după un text de Claudiu Sfirschi-Lăudat, inspirat din opera scriitoarei Margarita Karapanou, care a suferit de tulburare maniaco-depresivă. Spectacolul este un one-woman show în regia lui Yannis Paraskevopoulos, rolul personajului care atinge limitele depresiei şi ale lucidităţii fiind jucat de actrița Cerasela Iosifescu.