Liceul Tehnologic Special “Beethoven” din Craiova va putea înscrie elevi în clasa a IX-a, în anul şcolar 2024 – 2025

0
469
 Liceul Tehnologic Special „Beethoven” din Craiova va putea înscrie elevi în clasa a IX-a în anul școlar 2024 – 2025, chiar dacă a avut o rată de promovare 0 la Bacalaureat, transmite Ministerul Educației, la solicitarea Edupedu.ro. Pentru a evita astfel de situații, metodologiile viitoare vor include un cadru de reglementare ce va acoperi excepțiile de acest tip, conform Ministerului Educației. 
Elevii de clasa a XII-a și cadrele didactice de la Liceul Tehnologic Special „Beethoven” din Craiova doresc să susțină un bacalaureat diferențiat și posibilitatea de înscriere în clasa a IX-a. Aceştia învaţă  după aceeași programă ca a învățământului de masă, de aceea  înregistrează promovabilitate zero la examenul de Bacalaureat.

Ministrul Educației a anunțat recent că liceele cu promovabilitate zero la Bacalaureat pot organiza doar învățământ seral și școală profesională, fără înscrieri în clasa a IX-a.

Demersurile cadrelor didactice de la “Beethoven” şi ale Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj au dat rezultate

Atât cadrele didactice , cât și Inspectoratul Școlar Dolj au făcut demersuri la Ministerul Educației pentru ca şi în anul școlar 2024-2025 să se facă înscrieri în clasa a IX-a la Liceul Tehnologic Special „Beethoven” din Craiova.

Ministerul Educației a transmis că Liceul Tehnologic Special „Beethoven” din Craiova este singurul liceu special care a înregistrat o rată de promovare 0 la examenul de bacalaureat din sesiunile anului 2023. „În România funcționează doar trei unități de învățământ special care școlarizează elevi cu deficiențe de auz pentru nivelul liceal, astfel că, având în vedere această situație și pentru a nu îngrădi accesul la educație pentru elevii cu deficiențe de auz, unitatea de învățământ menționată mai sus va avea dreptul să înscrie, în anul școlar 2024 – 2025, elevi în clasa a IX-a, cu respectarea prevederilor legale și a procedurilor specifice învățământului special pentru admiterea elevilor în clasa a IX-a. Precizăm în acest context că, pentru a evita astfel de situații, metodologiile viitoare vor include un cadru de reglementare ce va acoperi excepțiile de acest tip. Înscrierea în clasa a IX-a se face în baza prevederilor Metodologiei de admitere”, a precizat Ministerul Educației.

Numărul grădinițelor, școlilor și liceelor speciale din România

Nr. de unități de învățământ special de stat, cu personalitate juridică (an școlar 2023 – 2024):

– patru unități de învățământ nivel preșcolar special;

– 157 de unități de învățământ cu niveluri primar și gimnazial special;

– 26 de unități de învățământ nivel liceal special, profilurile Real, Umanist, Tehnic, Servicii, Resurse naturale și protecția mediului, dintre care:

Nr. unități de învățământ Profil/Profiluri
6 Umanist
1 Real
8 Tehnic
3 Servicii
1 Resurse naturale și protecția mediului
4 Tehnic; Servicii
1 Real; Tehnic
1 Real; Tehnic; Servicii
1 Umanist; Tehnic

– 78 unități de învățământ nivelul profesional special, potrivit Ministerului Educației.