Festivalul “Maria Tănase” , cea de-a XXVII-a ediţie, se anunţă una de succes

0
1195

Centrul Județean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Dolj, cu sprijinul Consiliului Județean Dolj, organizează la Craiova cea de-a XXVII-a ediție a Festivalului – Concurs Național al Interpreților Cântecului Popular Românesc „Maria Tănase“, festival care celebrează 54 de ani de existență. Este un festival amplu, cu anvergură naţională şi internaţională, iar preambulul acestuia a avut loc, în cadrul unei conferinţe de presă, în data de 12 octombrie, la Consiliul Judeţean Dolj, fiind prezentate toate detaliile.

Evenimentul va avea loc la Teatrul Național „Marin Sorescu“, în perioada 23 – 27  octombrie 2023, și va începe cu preselecția concurenților, soliști vocali și instrumentiști, luni, 23 octombrie 2023, cu începere de la ora 10:00. „Și această ediție de festival ne dorim să fie o reuniune artistică de excepție, o sărbătoare prin cântec a românilor de pretutindeni, o recunoaștere a meritelor pentru Craiova şi județul Dolj care prin cele două instituții – Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj, cel care a creat și organizat proiectul și Consiliul Județean Dolj, cel care l-a sprijinit, au reușit să asigure longevitatea Festivalului.“ – Amelia Etegan, directorul festivalului.

Cum arată programul

Marți, 24 octombrie, la ora 11:00, Centrul Județean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiționale Dolj vernisează în foyer-ul Teatrului Național expoziția de fotografie „Maria Tănase – o viață de har și dar“ și va lansa culegerea de folclor „Creații muzical folclorice ale românilor din Banatul sârbesc“ semnată de prof. univ. dr. Niță Frățilă – Academia de Muzică din Novi Sad (Serbia). În zilele de 25, 26 și 27 octombrie, publicul este așteptat la Teatrul Național „Marin Sorescu“ pentru a se bucura de spectacolul concurenților și al invitaților Festivalului – Concurs Național al Interpreților Cântecului Popular Românesc „Maria Tănase“, ediția a XXVII-a: tarafuri, soliști, cupluri consacrate de interpreți de muzică populară. Vor acompania: Orchestra Ansamblului Profesionist „Doina Gorjului“ din Târgu Jiu – dirijori Aurel Blondea și Florin – Mădălin Chirițoiu și cea a Ansamblului Folcloric „Maria Tănase“ din Craiova – dirijor Nicolae Drăghia. Prezentatoarea celor trei seri de spectacol este actrița Miruna Ionescu, realizatorul TV al proiectului fiind Laura Constantinescu. Directorul festivalului este managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj, Amelia Etegan, scenografia îi aparține Liei Dogaru, iar afișul evenimentului a fost realizat de artistul plastic Viorel Pîrligras. Spectacolele vor începe la ora 18:30 și vor fi transmise live pe internet, pe undele radio și la TVR Craiova. Biletele se pot procura de la Agenția Teatrului Național „Marin Sorescu“, în programul agenției: luni – vineri: 11:00 – 19:00, iar sâmbăta și duminica: 12:00 – 19:00. Preț bilet: 50 lei / pers./ seară (25 – 26 octombrie); 30 lei / pers. / 25 și 26 octombrie, pentru elevi, studenți, pensionari cu pensie sub 2.000 lei; 70 lei / pers. / Gala laureaților (27 octombrie).

Premieră la Festival

Pentru prima dată în istoria festivalului trofeele sunt realizate de un meșter popular. Este vorba despre meșterul olar Ionel Cococi, vestit ceramist din comuna Vădastra – Olt, creator recunoscut și apreciat la nivel național și internațional pentru promovarea străvechii culturi Vădastra. Valoarea totală a premiilor este 7.500 euro și vor fi acordate următoarele premii (sume brute):

  • Marele Premiu – Trofeul „Maria Tănase“ 2 000 Euro
  • Premiul I (solist vocal)                             1 000 Euro
  • Premiul II (solist vocal)                                          750 Euro
  • Premiul III (solist vocal)             500 Euro
  • Premiul I (solist instrumentist)          1 000 Euro
  • Premiul II (solist instrumentist)            750 Euro
  • Premiul III (solist instrumentist)    500 Euro
  • 4 premii speciale             250 Euro / premiu

Distribuția pe seri:

25 octombrie 2023

Constantin Enceanu

Gelu Voicu

Ion Ghițulescu

Grigore Gherman

Cristian Fodor

Anghelina Timiș Lung

Ilie Caraș

Alexandra Chira

Andra Matei

Loredana Streche

Tarafu’ lu Blondea și solistele: Teodora Pană și Nicoleta Lăcătușu

26 octombrie 2023      

Niculina Stoican

Matilda Pascal Cojocărița și Ștefan Cigu

Miruna Ionescu, Valentin Albeșteanu și „Taraful de oraș“

Cristian Pomohaci

Elena Jurjescu Todi

Maria Casandra Hauși

Radu Lazăr

Taraful (Ceata) lu’ Streață

27 octombrie 2023

Mariana Ionescu Căpitănescu

Gheorghița Nicolae

Maria Loga

Gheorghe Roșoga

Vasilica Dinu

Steliana Sima

Olguța Berbec și Remus Novac

Constantin Lătărețu

Ion Drăgan

Zorina Bălan

Maria Rotaru

Mădălina Stoica

Luiza Turcu

Alexandru Lilea

Ingrid Boengiu

Constantin și Cosmin Gaciu și Taraful „Iancu Jianu“

Tradiţia continuă

Dar aşa cum aminteam, în ziua de 12 octombrie a avut loc prezentarea oficială a Festivalului. “Consiliul Judeţean Dolj este implicat în acest proiect, aşa cum a fost întotdeauna. Vrem să promovăm folclorul autentic, iar Oltenia este cea mai bună zonă. Le -am avut pe Maria Tănase, pe Ioana Radu, pe Maria Ciobanu. Acest folclor este greu de îndepărtat din sufletul oamenilor  “, a precizat Antonie Solomon, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Dolj. Amelia Etegan a venit cu mai multe precizări: “Suntem la cea de-a XXVII-a ediţie a cestui festival, care, după cum ştie toată lumea, este organizat din doi în doi ani. În 2023, s-au împlinit 110 ani de la naşterea Mariei Tănase, dar, din păcate, şi 60 de ani de la trecerea sa în nefiinţă. La această ediţie venim cu ceva nou, aducând pe scenă şi tarafuri, pe lângă soliştii consacraţi, pentru a păstra tradiţia folclorului românescVrem să promovăm tinerii, programul l-aţi văzut, şi vreau să mai aduc aminte ceva – toate celelalte festivaluri de folclor din ţară au avut ca punct de pornire Festivalul “Maria Tănase”. Cei mai mulţi dintre laureaţi şi-au desăvârşit cariera, sigur au fost şi eşecuri, dar tradiţia merge mai departe. Vreau să mai spun că avem alocat un buget de 500.000 de lei, pentru acest an”.