Mai multe locuri la rezidenţiat, începând de anul viitor

0
128

Ministerul Sănătăţii va solicita Guvernului majorarea cifrei de şcolarizare la rezidenţiat pe baza necesităţilor existente în unităţile sanitare din teritoriu, dar şi ţinând cont de capacitatea de pregătire disponibilă din universităţile de medicină şi farmacie. Anul acesta, concursul va fi organizat duminică, 19 noiembrie şi, la fel ca în anii trecuţi, acesta se va desfăşura în şase centre universitare: Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara.

Conform calendarului acţiunilor necesare pentru organizarea concursului, în a doua decadă a lunii octombrie a.c., Ministerul Sănătăţii va publica pe site-ul oficial www.rezidenţiat.ro, toate amănuntele privind numărul locurilor şi posturilor, metodologia şi condiţiile de participare. Tot în această perioadă s-a prevăzut demararea înscrierilor candidaţilor la concurs.

Întâlnire între rectorii universităţilor de medicină şi ministrul Sănătăţii

medicinaMinistrul Sănătăţii, Florian Bodog, a discutat săptămâna trecută împreună cu reprezentanţii universităţilor de medicină şi farmacie, calendarul de desfăşurare a concursului de intrare în Rezidenţiat în domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie.

În premieră, Ministerul Sănătăţii va solicita Guvernului României majorarea cifrei de şcolarizare pe baza necesităţilor existente în unităţile sanitare din teritoriu, dar şi capacitatea de pregătire disponibilă din universităţile de medicină şi farmacie.

 „Anul acesta vrem să pregătim mai mulţi specialişti, pentru că realitatea din sistem ne arată că este nevoie de medici specialişti tineri în spitale. Voi propune primului ministru suplimentarea locurilor la rezidenţiat, pe baza solicitărilor realizate de universităţi şi studenţi, dar şi în baza experienţei din ultimii ani”, a declarat ministrul Bodog.

Şi pentru sesiunea 2016, Ministerul Sănătăţii a majorat numărul de locuri/posturi. De asemenea, au fost introduse specialităţi noi – cardiologie pediatrică, gastroenterologie pediatrică, nefrologie pediatrică, oncologie şi hematologie pediatrică, pneumologie pediatrică, microbiologie clinică şi pedodonţie, iar o serie de specialităţi a căror durată a fost redusă în anul 2010 au fost aduse la standarde europene.

Sistemul de pregătire ar urma să se îndrepte către o autonomie universitară

Mai mult, începând de anul viitor, Ministerul Sănătăţii intenţionează regândirea şi modificarea, în profunzime, a politicilor de pregătire prin Rezidenţiat.

„Am propus rectorilor ca, de anul viitor, să descentralizăm total rezidenţiatul, astfel încât fiecare instituţie de învăţământ superior medical publică să poată organiza concursul de rezidenţiat, pe baza numărului de locuri repartizate de minister şi a metodologiei de concurs care probabil va rămâne elaborată la nivel central. De asemenea, vrem să începem să pregătim tineri în spitale judeţene, motiv pentru care vom aronda centrelor universitare mai multe spitale judeţene unde se vor face stagii de pregătire a rezidenţilor la diferite nivele. Tinerii trebuie să vadă şi să se confrunte cu realităţile unităţilor medicale şi, sperăm că, după 3-4 ani petrecuţi într-o astfel de unitate vor fi determinaţi să rămână să lucreze acolo”, a declarat ministrul Florian Bodog.

rezidentiatMinistrul Sănătăţii a declarat că sistemul de pregătire a tinerilor specialişti ar trebui să se îndrepte în viitor către o autonomie universitară, în sensul în care şi metodologia şi subiectele de concurs să fie stabilite la nivel de centru universitar.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au precizat că vor decide asupra acestor modificări numai după consultarea în permanenţă a reprezentanţilor universităţilor de medicină şi farmacie, a instituţiilor de învăţământ de profil, a colegiilor profesionale şi a organizaţiilor studenţilor medicinişti.

Anul trecut, din totalul de 576 de candidaţi înscrişi la centrul universitar Craiova, 454 au fost pentru domeniul medicină, 62 pentru medicină dentară şi 60 la farmacie. UMF a fost centru de examinare pentru locurile publicate în centrele universitare Craiova şi Braşov.