Turceni : Cea mai mare fabrică de plăci de gips-carton din România

0
1384

Siniat România, producător şi furnizorde sisteme de gips-carton, tencuieli şi gleturi, a deschis cea mai mare fabrică de plăci de gips-carton din România la Turceni, în judeţul Gorj. Noua fabrică este construită în urma unei investiţii de 50 de milioane de euro (fonduri proprii), pe un teren cu o suprafaţă de32 de hectare. Compania Siniat România este membră a grupului ETEX, unul dintre cei mai mari producători şi furnizori mondiali de materiale de calitate şi soluţii pentru construcţii. Grupul ETEX este prezent pe mai multe continente: Europa, America Latină, Africa, Asia şi Oceania, desfăşurând activităţi în 44 de ţări, având circa 17.000 de angajaţi care își desfășoară activitatea în 121 de fabrici.

Unitatea de producţie din Turceni are rol strategic atât pentru Siniat România, care acoperă 10 pieţe din Europa de Sud-Est, cât şi pentru mediul economic din județul Gorj. Capacitatea anuală de producție a fabricii de la Turceni este de 27 de milioane de metri pătraţi, cât suprafața a peste 1.000 de km de autostradă. Primul produs fabricat este placa NIDA Standard, singura placă standard de gips-carton din România armată cu fibră de sticlă. Folosirea fibrelor conferă plăcilor duritate şi rezistență mecanică de neegalat în gama plăcilor standard de gips-carton.

Gipsul obținut are puritate și consistență ridicate

Din 2016, Siniat va produce la Turceni si plăci de gips-cartonpentru aplicații în medii cu cerințe speciale, precum: umiditate ridicată, rezistență la foc, izolare acustică. Fabrica Siniat de la Turceni este prima din România care foloseşte gipsul rezultat din procesul de desulfurare a gazelor de la o centrală termoelectrică. Gipsul obținut are puritate și consistență ridicate, fiind o materie primă excelentăpentru plăcile de gips-carton. Cu ajutorul echipamentelor speciale, plăcile de gips-carton pot fi reciclate.Datorită sinergiilor cu CET Turceni și a proceselor tehnologicede reciclare, noua fabrică Siniat este unul dintre cele mai sustenabile proiecte din România.

Un drum de un milion de euro

De asemenea, apa folosită în procesul de producție provine din apa de ploaie adunată de pe acoperișurile fabricii și din propriile puțuri forate, limitând astfel consumul de resurse din orașul Turceni. Apa reziduală este, la rândul ei, reciclată intern. Totodată, Siniat a investit 1 milion de euro în construirea unui drum nou care leagă fabrica de drumul național. Astfel, este limitat impactul vehiculelor grele de marfă asupra comunității locale. Odată cu inaugurarea noii fabrici și construirea noului drum, Siniat a dezvoltat o platformă industrială și deschide noi perspective pentru alți investitori în zonă. La noua fabrică, Siniat creează peste 80 de locuri de muncă. Noii angajați, majoritatea din Turceni și din zonele învecinate, au fost pregătiți la fabricile Siniat din România, Italia și Germania.

Marc-André Fritsche, General Manager, Siniat România

“Siniat joacă un rol activ în comunitățile locale. Apreciem în mod deosebit forța de muncă din România, cu oameni bine instruiți și motivați. Investim constant în tehnologie și utilizăm materie primă de foarte bună calitate. Ne dezvoltăm într-un mediu economic stabil, cu potențial ridicat. Obiectivul nostru este să valorificam acest potențial”