Orban: Ministrul pentru Românii de Pretutindeni trebuie să demisioneze

0
88

Preşedintele PNL Ludovic Orban îi cere ministrului pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac, să demisioneze, din cauza situaţiei din Ucraina. Rada Supremă a Ucrainei a adoptat o nouă versiune a legii educaţiei şi va fi introdusă interzicerea şcolilor ruse, ungare şi române.

radu-tudor.ro-Ludovic-Orban
Ludovic Orban

        Andreea Păstîrnac este acuzată de Orban că nu a reacţionat cu forţă astfel încât partea ucraineană să respecte reciprocitatea dintre minorităţile română din Ucraina şi cea ucraineană din România. În plus, noua versiune a legii educaţiei a fost adoptată de Parlamentul ucrainean la puţin timp după vizita în Ucraina a ministrului pentru Românii de Pretutindeni. ”Cerem demisia doamnei Păstîrnac de la Ministerul pentru Românii de Pretudindeni, care a fost în vizită oficială în Ucraina şi s-a declarat mulţumită de modul de respectare a drepturilor românilor în Ucraiana, în condiţiile în care de două luni fusese înaintată în Rada Supremă ucaineană acest proiect de lege care interzice practic învăţământul în limbile minorităţile naţionale. Guvernul are obligaţia să efectueze toate demersurile dimplomatice, atât către Ucraina, cât şi către partenerii noştri, să nu uităm că Ucraina este într-un proces de aderare la UE”, a declarat, vineri, la Galaţi, Ludovic Orban.

         Preşedintele PNL cere Guvernului să reacţioneze şi să-i oblige pe vecinii ucrainieni să respecte normele europene în ceea ce priveşte drepturile minorităţilor. ”Guvernul are obligaţia de a se angaja într-o ofensivă diplomatică pentru a arăta Ucrainei, şi prin intermediul partenerilor noştri, că drumul european trece printr-o haltă care se numeşte drepturile minorităţilor naţionale şi că dreptul de a învăţa în limba maternă este unul consacrat şi recunoscut. Nu cerem Ucrainei privilegii pentru cetăţenii români, ci doar să se aplice acelaşi tratament pe care şi noi îl oferim ca stat cetăţenilor români de naţionalitate ucraineană care trăiesc în România”, a spus liderul liberal.

        Rada Supremă a Ucrainei a adoptat o nouă versiune a legii în privinţa educaţiei, potrivit căreia va fi introdusă interzicerea şcolilor ruse, ungare şi române. Minorităţile naţionale li se va permite să studieze la şcoală doar o serie de materii în limbile native. Cu toate acestea concesii considerabile au fost făcute pentru tătarii crimeni. Conform noului program educaţional, doar una sau mai multe materii pot fi studiate în instituţiile educaţionale în două sau mai multe limbi, limba statală, engleza sau altă limbă oficială a UE, informeaza dninews.