Expoziţie de fotografie „Cristinel Trancă. De pe peliculă în lumea digitală”

0
87

O inedită expoziţie de fotografie, intitulată „Cristinel Trancă. De pe peliculă în lumea digitală”, se va deschide luni, 11 septembrie, ora 18.30, la Craiova, în cadrul Bucharest Photo Week. Evenimentul este organizat de OMNIA PHOTO şi Fotoclubul „Mircea Faria” şi va fi găzduit de Biblioteca „Omnia” (strada „Mihail Kogălniceanu” nr. 21). Expoziţia reuneşte fotografii realizate de Cristinel Trancă în anii ’70-’80-’90 în tehnica „gelatin silver print”, precum şi scanări şi printuri digitale ale unor negative şi diapozitive color datând din aceeaşi perioadă.

Cristinel TrancaCristinel Trancă (1948-1998) este unul dintre cei mai cunoscuţi fotografi din Oltenia anilor 1970-1990. A absolvit, în anul 1976, Şcoala de Artă „Cornetti”, la clasa profesorului Dima Burcă, cunoscut operator al Televiziunii Romane. De numele său şi de activitatea sa de fotograf documentarist se leagă cea importantă arhivă legată de arhitectură veche şi mai nouă a Craiovei. Această arhivă reprezintă efortul a peste 25 de ani, timp în care a lucrat la Institutul de Proiectare Dolj. A avut, de asemenea, o bună şi îndelungă colaborare cu Muzeul de Artă din Craiova, în perioada 1980-1990, colecţia sa fiind donată de mama sa, Maria, instituţiei. De altfel, în anul 2012 muzeul craiovean i-a organizat o expoziţie retrospectivă cu o selecţie de 80 fotografii şi 150 diapozitive color.

Expoziţia „Cristinel Trancă. De pe peliculă în lumea digitală” prezintă publicului o serie de fotografii ale autorului care au fost de curând recondiţionate şi intrate într-un proces de digitizare derulat de Dorian Delureanu. „Prin această expoziţie organizatorii îşi doresc a face cunoscute primele rezultate ale demersului de digitizare, dar şi să implice publicul iubitor de Craiova şi de fotografie semnată Cristinel Trancă, într-o iniţiativă de re-cunoaştere a locurilor fotografiate de autor, cât şi de re-cunoaştere a autorului însuşi prin amintirile celor care l-au cunoscut”, precizează organizatorii.

Pe durata expoziţiei vor fi puse la dispoziţia publicului şi două albume de impresii despre autor şi liste ale fotografiilor expuse, pe care vizitatorii le vor putea completa cu informaţii despre Cristinel Trancă, respectiv detalii, informaţii de identificare a fotografiilor expuse. Toate vor fi parte a demersului de reconstituire a lumii lui Cristinel Trancă lansat de cele două asociaţii.